Αφιέρωμα στον Ζακ Υβ Κουστώ στη Λεμεσό

«Ο άνθρωπος αυτός δεν έκανε μόνο τα παιδιά να ονειρεύονται. Έδωσε βάθος στη θάλασσα και ενότητα στον πλανήτη» – Erik Orsenna, συγγραφέας, ακαδημαϊκός

 

Στην παρουσία του γιου του Ζακ Υβ Κουστώ, Πιέρ Υβ, πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Γάλλο εξερευνητή των θαλασσών, επιστήμονα και κινηματογραφιστή.

Το αφιέρωμα, ενταγμένο στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ναυτίλος 2012», θίγει τους προβληματισμούς του Κουστώ για το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του, μέσα από το έργο του.

Ειδικός προσκεκλημένος στο αφιέρωμα [το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα Ευαγόρα Λανίτη σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις ΓεωΣυναντήσεις] είναι ο γιος του Κουστώ, Πιέρ Υβ Κουστώ, ωκεανογράφος και πρόεδρος  του Cousteau Divers.

Mαζί με τον Δρ Ευάγγελο Παπαθανασίου, Διευθυντή Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, o Πιέρ Υβ Κουστώ θα παρουσιάσει και θα συζητήσει το έργο και τις «προειδοποιήσεις» που έδινε ο Γάλλος επιστήμονας σε σχέση με το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ο Ζακ Υβ Κουστώ αγαπούσε με πάθος τη Μεσόγειο. Πολύ πριν από όλους, αναγνώρισε τους κινδύνους που την απειλούν και σε όλη του τη ζωή δεν έπαψε ποτέ να πληροφορεί και να προειδοποιεί γι’ αυτούς.

Εναλλακτικός στις ταινίες του, με συγκλονιστικές εικόνες που αναδεικνύουν το μεγαλείο του υποβρύχιου κόσμου, ήξερε επίσης να χειρίζεται με δεξιοτεχνία την αφηγηματική δύναμη των εικόνων.

Στην ταινία «Το αίμα της θάλασσας» [«Le Sang de la Mer»], που γυρίστηκε το 1977, ο Κουστώ δείχνει χωρίς υπεκφυγές την εικόνα του μέλλοντος των μεσογειακών οικοσυστημάτων εάν δεν παρθούν μέτρα για την προστασία τους.

+ Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου, στις 10:00 στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 25342123 και www.lanitisfoundation.org.

You May Also Like

Makaritis o Eftapsychos

The Cypriot comedy "Makaritis o Eftapsychos" by Achilleas Limbourides will be performed every Saturday ...

Συνεχίζονται με επιτυχία οι παραστάσεις του έργου «Υπό το μηδέν»

Στο «θέατρο ένα» σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη συνεχίζονται με επιτυχία οι παραστάσεις του έργου ...

Η γλώσσα σε καιρό κρίσης: τάσεις, στάσεις και αντιδράσεις

Ο στόχος της εκδήλωσης είναι να εξεταστεί το φαινόμενο «γλώσσα» σε σχέση με κρίσεις, ...

Ημέρα Μουσείων 2019: Όλες οι εκδηλώσεις

Το τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε σήμερα τις εκδηλώσεις στα μουσεία και τις πινακοθήκες που θα ...

«Χρυσαλλίς: Ιστορίες στο κουκούλι»|Τριήμερο Τεχνών

Η εκπαιδευτική/καλλιτεχνική ομάδα «The Majestic Music Tree» φέρνει σε μικρούς και μεγάλους ένα τριήμερο ...

«Εναλλαγές Διάθεσης» απο την Ανδρονίκη Λασιθιωτάκη

Η Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη παρουσιάζει στην έκθεση έργα της των δύο τελευταίων χρόνων.  Λίγα λόγια ...

X