Αφιέρωμα στον Ζακ Υβ Κουστώ στη Λεμεσό

«Ο άνθρωπος αυτός δεν έκανε μόνο τα παιδιά να ονειρεύονται. Έδωσε βάθος στη θάλασσα και ενότητα στον πλανήτη» – Erik Orsenna, συγγραφέας, ακαδημαϊκός

 

Στην παρουσία του γιου του Ζακ Υβ Κουστώ, Πιέρ Υβ, πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Γάλλο εξερευνητή των θαλασσών, επιστήμονα και κινηματογραφιστή.

Το αφιέρωμα, ενταγμένο στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ναυτίλος 2012», θίγει τους προβληματισμούς του Κουστώ για το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του, μέσα από το έργο του.

Ειδικός προσκεκλημένος στο αφιέρωμα [το οποίο διοργανώνει το Ίδρυμα Ευαγόρα Λανίτη σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις ΓεωΣυναντήσεις] είναι ο γιος του Κουστώ, Πιέρ Υβ Κουστώ, ωκεανογράφος και πρόεδρος  του Cousteau Divers.

Mαζί με τον Δρ Ευάγγελο Παπαθανασίου, Διευθυντή Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, o Πιέρ Υβ Κουστώ θα παρουσιάσει και θα συζητήσει το έργο και τις «προειδοποιήσεις» που έδινε ο Γάλλος επιστήμονας σε σχέση με το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Ο Ζακ Υβ Κουστώ αγαπούσε με πάθος τη Μεσόγειο. Πολύ πριν από όλους, αναγνώρισε τους κινδύνους που την απειλούν και σε όλη του τη ζωή δεν έπαψε ποτέ να πληροφορεί και να προειδοποιεί γι’ αυτούς.

Εναλλακτικός στις ταινίες του, με συγκλονιστικές εικόνες που αναδεικνύουν το μεγαλείο του υποβρύχιου κόσμου, ήξερε επίσης να χειρίζεται με δεξιοτεχνία την αφηγηματική δύναμη των εικόνων.

Στην ταινία «Το αίμα της θάλασσας» [«Le Sang de la Mer»], που γυρίστηκε το 1977, ο Κουστώ δείχνει χωρίς υπεκφυγές την εικόνα του μέλλοντος των μεσογειακών οικοσυστημάτων εάν δεν παρθούν μέτρα για την προστασία τους.

+ Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου, στις 10:00 στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 25342123 και www.lanitisfoundation.org.

You May Also Like

«Θα ‘σαι δω ξανά του χρόνου» από το Θέατρο Διόνυσος

Το Θέατρο «Διόνυσος» παρουσιάζει την Χριστίνα Παυλίδου και τον Χρήστο Λούλη στην κωμωδία «Θα ...

Μέρες ραδιοφώνου

Το Κανάλι 6, με την ευγενή χορηγία της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και σε συνεργασία ...

Ολιγόλεπτο σινεμά από το Φεστιβάλ Δράμας στην Κύπρο

«Σε μία διοργάνωση η οποία έχει μεγάλη σημασία στην Ελλάδα, έχει εδραιώσει τον θεσμό ...

«Ήταν Όλοι τους Παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλλερ στο Θέατρο Versus

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 1947, λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι η ...

«Το Κτήνος στο Φεγγάρι»: Αληθινές ιστορίες Αρμενίων στη σκηνή

Κόντρα στους καιρούς και προσαρμοσμένη στα νέα μέτρα που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού ...

«Blame it on me» από την ομάδα Nothing to Declare

Το νέο έργο της ομάδας Νοthing To Declare με τίτλο Blame It On Me ...

X