Επιτυχημένοι Κύπριοι στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

O σκηνοθέτης Ηλίας Δημητρίου και οι ηθοποιοί Κίκα Γεωργίου και Διομήδης Κουφτερός απέσπασαν τρία από τα βραβεία της κινηματογραφικής διοργάνωσης «Νύχτες Πρεμιέρας», κατά την τελετή απονομής των βραβείων για πρωτοεμφανιζόμενους σε ελληνικές ταινίες του 2012.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναό της ελληνικής πρωτεύουσας.

Η ηθοποιός Κίκα Γεωργίου απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για τον ρόλο της στην ταινία «Η Πόλη των Παιδιών», σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέπα, που ελπίζουμε να δούμε και στην Κύπρο σύντομα.

Ο ηθοποιός Διομήδης Κουφτερός βραβεύθηκε με το αντίστοιχο βραβείο αντρικής ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία Fish n’ Chips, σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου, ενώ ο ίδιος ο σκηνοθέτης [αρχική φωτογραφία] πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας.

Η Κίκα Γεωργίου και ο Ηλίας Δημητρίου διακρίθηκαν ξανά, με το βραβείο γυναικείου ρόλου και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη αντίστοιχα, στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας (πρόεδρος της επιτροπής), Μαρία Ναυπλιώτου (ηθοποιός), Κωνσταντίνος Κοντοβράκης (παραγωγός), Ηλίας Αδάμης (διευθυντής φωτογραφίας) και Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (σκηνοθέτης).

Το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκαν και τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας». Την Χρυσή Αθηνά παρέλαβε η Ούρσουλα Μέιερ για την ταινία της «Η αδελφή μου», ελβετικής παραγωγής.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ «Π»: Σάρωσαν οι Κύπριοι!

Δύο φορές φέτος βραβεύθηκε στην Ελλάδα ο Ηλίας Δημητρίου, ως πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης για την μεγάλου μήκους ταινία του Fish n’ Chips. Η δεύτερη βράβευση ήρθε το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας». Στο ίδιο φεστιβάλ βραβεύθηκαν ως πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός η Κίκα Γεωργίου για την ερμηνεία της στην ταινία «Η πόλη των παιδιών» και ο Διομήδης Κουφτερός για την ερμηνεία του στο Fish n’ Chips. Τα βραβεία αποδεικνύουν έμπρακτα πια πως το κράτος οφείλει να στρέψει το βλέμμα του στο κινηματογραφικό δυναμικό της χώρας και στον χώρο του κινηματογράφου γενικότερα. Και μην ακούσω «εδώ ο κόσμος καίγεται»! Μπορεί και να τσουρουφλιστεί αν δεν ανοίξουμε το μυαλό μας για να χωρέσει -π.χ.- το παράδειγμα που ακολούθησε η Ισλανδία για την ανάκαμψή της από την χρεοκοπία: προσέλκυσε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές που απέφεραν σημαντικά έσοδα στην οικονομία της και τώρα οι προβλέψεις των οικονομολόγων αναφέρουν πως η βιομηχανία της τέχνης και του θεάματος μπορεί να εξελιχθεί στην σημαντικότερη πηγή εσόδων για την ισλανδική οικονομία, φτάνοντας το 30% του ΑΕΠ.

You May Also Like

«Smuggling Hendrix» καλύτερη ελληνική ταινία για την ΠΕΚΚ

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) ανακοίνωσαν τις επιλογές τους για τις ...

Απεβίωσε ο σκηνοθέτης που «έκανε δώρο στον κόσμο την ταινία ‘Γκάντι’»

Ο Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 24 Αυγούστου ...

Amazon Prime: Αρνείται να προβάλει το «Shortbus» του Τζον Κάμερον Μίτσελ

Στο παρελθόν η πλατφόρμα επικαλέστηκε ζητήματα όπως οι ασυγχρόνιστοι υπότιτλοι και τώρα η ταινία ...

Ανδρέας Γ. Κούτας: «Αγαπούσε τη ζωή όσο λίγοι»

Πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή δίνοντας μια άνιση, άδικη μάχη. Ο Ανδρέας Γ. Κούτας, ...

Sold out η όπερα Aida στον ναό της Χατσεψούτ της Αιγύπτου

Περίπου 4 χιλιάδες θα είναι οι τυχεροί θεατές που θα παρακολουθήσουν την Όπερα Aida ...

Ex-Artis: αρχή με έργα σύγχρονης τέχνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφίες Γιάννος Οικονόμου Με μια μεγάλη έκθεση, όπου για ...

X