Επιτυχημένοι Κύπριοι στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

O σκηνοθέτης Ηλίας Δημητρίου και οι ηθοποιοί Κίκα Γεωργίου και Διομήδης Κουφτερός απέσπασαν τρία από τα βραβεία της κινηματογραφικής διοργάνωσης «Νύχτες Πρεμιέρας», κατά την τελετή απονομής των βραβείων για πρωτοεμφανιζόμενους σε ελληνικές ταινίες του 2012.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Δαναό της ελληνικής πρωτεύουσας.

Η ηθοποιός Κίκα Γεωργίου απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για τον ρόλο της στην ταινία «Η Πόλη των Παιδιών», σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέπα, που ελπίζουμε να δούμε και στην Κύπρο σύντομα.

Ο ηθοποιός Διομήδης Κουφτερός βραβεύθηκε με το αντίστοιχο βραβείο αντρικής ερμηνείας για τον ρόλο του στην ταινία Fish n’ Chips, σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου, ενώ ο ίδιος ο σκηνοθέτης [αρχική φωτογραφία] πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας.

Η Κίκα Γεωργίου και ο Ηλίας Δημητρίου διακρίθηκαν ξανά, με το βραβείο γυναικείου ρόλου και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη αντίστοιχα, στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας (πρόεδρος της επιτροπής), Μαρία Ναυπλιώτου (ηθοποιός), Κωνσταντίνος Κοντοβράκης (παραγωγός), Ηλίας Αδάμης (διευθυντής φωτογραφίας) και Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (σκηνοθέτης).

Το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκαν και τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας». Την Χρυσή Αθηνά παρέλαβε η Ούρσουλα Μέιερ για την ταινία της «Η αδελφή μου», ελβετικής παραγωγής.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ «Π»: Σάρωσαν οι Κύπριοι!

Δύο φορές φέτος βραβεύθηκε στην Ελλάδα ο Ηλίας Δημητρίου, ως πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης για την μεγάλου μήκους ταινία του Fish n’ Chips. Η δεύτερη βράβευση ήρθε το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας». Στο ίδιο φεστιβάλ βραβεύθηκαν ως πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός η Κίκα Γεωργίου για την ερμηνεία της στην ταινία «Η πόλη των παιδιών» και ο Διομήδης Κουφτερός για την ερμηνεία του στο Fish n’ Chips. Τα βραβεία αποδεικνύουν έμπρακτα πια πως το κράτος οφείλει να στρέψει το βλέμμα του στο κινηματογραφικό δυναμικό της χώρας και στον χώρο του κινηματογράφου γενικότερα. Και μην ακούσω «εδώ ο κόσμος καίγεται»! Μπορεί και να τσουρουφλιστεί αν δεν ανοίξουμε το μυαλό μας για να χωρέσει -π.χ.- το παράδειγμα που ακολούθησε η Ισλανδία για την ανάκαμψή της από την χρεοκοπία: προσέλκυσε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές που απέφεραν σημαντικά έσοδα στην οικονομία της και τώρα οι προβλέψεις των οικονομολόγων αναφέρουν πως η βιομηχανία της τέχνης και του θεάματος μπορεί να εξελιχθεί στην σημαντικότερη πηγή εσόδων για την ισλανδική οικονομία, φτάνοντας το 30% του ΑΕΠ.

You May Also Like

Cyprus Film Days ’12 | Κωνσταντίνος Σαρκάς

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει το φετινό Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2012» μέσα από τις ταινίες ...

Λειτουργεί β’ σκηνή το Θέατρο Διόνυσος

Το Θέατρο «Διόνυσος» ανεβάζει σε παγκύπρια πρώτη παράσταση στις 3 Απριλίου το έργο «Ένιωσα ...

Τελετή βράβευσης των 30ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου

Στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ Εύης Γαβριηλίδης, έγινε χθες 7 Μαΐου η βράβευση των σχολείων ...

Γράψε το. Φίλοι δι’ αλληλογραφίας στην εποχή της καραντίνας

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] σε συνεργασία με το «Γράψε ...

ΠαραθΥριστές του Αυγούστου

Από την 1η και μέχρι τις 31 Αυγούστου το «Παράθυρο» θα είναι κλειστό. Η ...

Νέα ατομική έκθεση του Νικόλα Αντωνίου

Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Κύπριου ζωγράφου Νικόλα Αντωνίου ...

X