«Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» από τον ΘΟΚ

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ο Έλληνας σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος επανέρχεται στον οργανισμό «δριμύτερος», όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου στις 9 Οκτωβρίου.

Ο κ. Χρονόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, ανέλαβε την πρώτη παραγωγή της Νέας Σκηνής ΘΟΚ για τη θεατρική περίοδο 2012-13, με το έργο «Η μέθοδος Γκρόνχολμ».

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, καθώς το σκηνοθέτησε για το Θέατρο Τέχνης και παρουσιάζεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, με μοναδική επιτυχία.

Άκρως επίκαιρο

Η Χριστίνα Χριστόφια, ο Ανδρέας Τσουρής, ο Ανδρέας Τσέλεπος και ο Ανδρέας Φυλακτού κρατούν τους ρόλους της «Μεθόδου Γκρόνχολμ», ενός έργου του Καταλανού θεατρικού συγγραφέα Τζόρντι Γκαλθεράν.

Ως τέσσερις υποψήφιοι για πρόσληψη σε μια πολυεθνική εταιρεία, οι ηθοποιοί παρουσιάζουν «το όριο ευτελισμού στο οποίο μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν έχει βάλει υψηλούς στόχους», σημείωσε ο κ. Χρονόπουλος.

Καθώς η ιδιοφυής, σπαρακτική κωμωδία «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» αποπειράται να μιλήσει για τη σκληρότητα στις εργασιακές σχέσεις, αποτελεί ένα επίκαιρο έργο, το οποίο αποδίδει τις ακρότητες στις οποίες υποβάλλουν οι πολυεθνικές τους υπαλλήλους τους και όχι μόνο.

Πάντως, κάποια στιγμή στη συνέντευξη τύπου, τα πράγματα οδήγησαν στα εσωτερικά του ΘΟΚ, με τη Χριστίνα Χριστόφια να αναφέρει πως για την εν λόγω παραγωγή οι ηθοποιοί αναγκάστηκαν να εργαστούν με… μεθόδους Γκρόνχολμ, εξηγώντας πως δόθηκε πολύ λίγος χρόνος μέχρι την πρεμιέρα.

Σημείωσε, ωστόσο, πως χάρη στον κ. Χρονόπουλο οι τέσσερις ηθοποιοί κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της παραγωγής. «Δεν συμβαίνει συχνά να έχουμε τόση προσοχή από τον σκηνοθέτη μας», είπε, σημειώνοντας πως «σπάνια συμβαίνουν τέτοιες συνεργασίες». Αναφορά έγινε και στον απόντα από τη χθεσινή συνάντηση Ανδρέα Τσουρή, ο οποίος εμφανίστηκε από την πρώτη πρόβα πανέτοιμος με τον ρόλο του, γεγονός που ώθησε και τους άλλους τρεις ηθοποιούς να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση.

Με ακρόαση

Ο κ. Χρονόπουλος αναφέρθηκε, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, στον τρόπο με τον οποίο επέλεξε τους ηθοποιούς του έργου: «Τον Ανδρέα Τσουρή τον θυμάμαι από παλιά. Τον είδα και στις ’Νεφέλες’ και μου άρεσε. Έπειτα θυμήθηκα πως είχα μαθήτρια στη Δραματική Σχολή μια Χριστόφια. Για τους δύο νεαρούς, κάναμε ακρόαση και είδαμε αρκετούς ηθοποιούς. Σας λέω πως θα τους βρείτε και σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στον ΘΟΚ, γιατί είναι ηθοποιοί που αντιλαμβάνονται τι τους λες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε για τους Ανδρέα Τσέλεπο και Ανδρέα Φυλακτού.

Παρών στην συνέντευξη, ο Α. Φυλακτού δήλωσε πως νιώθει τιμή για την επιλογή του από τον κ. Χρονόπουλο και πως ελπίζει να ανταμείψει το κοινό με την ερμηνεία του.

Τα σκηνικά της παράστασης υπογράφει ο Άντης Παρτζίλης, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε ευτυχής για την καλλιτεχνική του συνεργασία με τον κ. Χρονόπουλο αλλά και για τη συμμετοχή του στην πρώτη παραγωγή του οργανισμού στο  ιδιόκτητο κτήριό του.

Το σχόλιο του «Π»

Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάμε για σχοινί. Τι το ήθελε, λοιπόν, να μιλά για εκμετάλλευση των εργαζομένων ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος, μιλώντας για την υπόθεση του έργου «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ»; Εξηγούμαι: στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του έργου, ο κ. Χρονόπουλος επισήμανε πως μόνο στην Κύπρο οι ηθοποιοί δεν εργάζονται τις Κυριακές. Εισέπραξε, έτσι, την «συντεχνιακή» απάντηση της Χριστίνας Χριστόφια: «Δεν εμφανίζονται παντού οι Μέθοδοι Γκρόνχολμ!», είπε, για να συνεχίσει πως για την εν λόγω παραγωγή, οι ηθοποιοί κλήθηκαν να ανεβάσουν παράσταση έχοντας ένα πολύ στενό χρονοδιάγραμμα. «Εμείς δουλέψαμε με μεθόδους Γκρόνχολμ!», είπε. Όχι θα κάτσει να σκάσει!

+ H πρεμιέρα θα δοθεί στις 12 Οκτωβρίου στη Νέα Σκηνή του Θεάτρου ΘΟΚ, στις 20:30. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 13, 19, 20, 31/10, 1, 2, 3, 14, 15, 16, 17, 28, 29, 30/11, 1/12. Στις 21/11 θα δοθεί μία παράσταση στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, στις 5/12 στο Θέατρο Ριάλτο και στις 6/12 στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας. Πληροφορίες τηλ. 77772717.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ © ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

You May Also Like

Αρχιτεκτονική Made in Germany

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου Νέες αρχιτεκτονικές προτάσεις από τη Γερμανία παρουσιάζει η έκθεση με ...

Μια πρόταση αγοράς από την Is Not Gallery

Η IsNotGallery παρουσιάζει την τελευταία της έκθεση για το 2013, η οποία κινείται μεταξύ ...

Η Macbeth στο 21ο Pafos Aphrodite Festival

To 21ο Pafos Aphrodite Festival παρουσιάζει τη δημοφιλή όπερα του Giuseppe Verdi Macbeth σε παραγωγή του Ακαδημαϊκού ...

Ακαδημία Αντιλήψεων 2020 από το Ε.ΚΑ.ΤΕ

Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών (E.KA.TE.) παρουσιάζει με υπερηφάνεια την 3η έκδοση της Ακαδημίας Αντιλήψεων ...

Εγκαίνια για το κατάστημα Τρία Πουλάκια Κάθονταν

Τις γνωστές φωτογραφικές μηχανές Lomography [www.lomography.com] θα διαθέτει αποκλειστικά και για πρώτη φορά στην ...

Γκαλά Χορού Κυπρίων Καλλιτεχνών «Εντόπιον»

Μια πανδαισία κλασικού και σύγχρονου χορού επιφυλάσσει στο κοινό το Γκαλά Χορού Κυπρίων Καλλιτεχνών ...

X