… και θεάματα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Αν υστερεί σε κάτι η κυπριακή πολιτική σκηνή, είναι στο θέαμα. Η σχέση των Κύπριων πολιτικών με τους επικοινωνιολόγους τους φαίνεται να περιορίζεται προς το παρόν, ως επί το πλείστο, σε πιο cool γυαλιά και μια καλύτερη κόμμωση.

Οι πολιτικοί μας φαίνονται να μην περνάνε κάτω από την επιφάνεια, είτε αυτή είναι το παρουσιαστικό ή ο ρόλος, μέσω δηλώσεων και σκιαγραφημένων θέσεων, του “ριζοσπάστη”, του “ευρωπαϊστή” ή του “υπεύθυνου”. Δεν προσπαθούν να διαχειριστούν την προεκλογική εκστρατεία τους ως θέαμα, ως δραματικό αγώνα με αρχή, μέση και ποθητό τέλος την εκλογή.

Γι’ αυτό και τα ντιμπέιτ των Αμερικανών υποψήφιων Προέδρων δημιουργούν ίντριγκα και ενδιαφέρον σε ένα κοινό πέραν από τους αναγνώστες εφημερίδων και τους εθισμένους στην πολιτική ανάλυση και τις εκπομπές. Οι Αμερικάνοι άλλωστε παρακολουθούν τα ντιμπέιτ στο μπαρ, με μπίρα και κούννες λες και βλέπουν ματς.
Οι αναλύσεις δίνουν και παίρνουν για την κάθε κίνηση, την κάθε δήλωση των υποψηφίων οι οποίοι “παίζουν” με την εικόνα τους σαν μάνατζερ και σαν ηθοποιοί. Δημιουργείται μια αφήγηση την οποία μπορούν να υιοθετήσουν -ως μέρος της ιδεολογίας και της καθημερινότητάς τους- οι υποστηρικτές του μεν και του δε.

“Τι σχέση έχει όλο αυτό με τον πολιτισμό;” θα πείτε. Ο πολιτικός πολιτισμός μιας χώρας δεν υπάρχει ανεξάρτητα από τον παγκόσμιο πολιτικό πολιτισμό, ο οποίος, σόρι, τουλάχιστον στο μέινστριμ είναι εν πολλοίς αμερικάνικος.
Η αμερικανική τάση υπάρχει, λίγο, κάπως και στην Κύπρο, όμως δεν έχει αναπτυχθεί και τόσο. Το ευρύ κοινό δεν θα ενθουσιαστεί και πολύ από μια τηλεμαχία των υποψηφίων ενώπιον της Κενεβέζου ή του Καρεκλά ή σε μια εφημερίδα. Στο ευρύ κοινό θα φτάσει μια τυχαία φράση, μια τυχαία γκάφα.

Το όποιο θέαμα βλέπουμε στην προεκλογική, αντανακλά έτσι την κυπριακή πολιτιστική παραγωγή – αντιγραφές, μισές προσπάθειες, φωτεινές στιγμές. Δεν είναι Χόλιγουντ για να μας ξεγελά [εντελώς] για το ποιόν του κάθε υποψηφίου. Όμως δεν έλκει τον μέσο θεατή, κι έτσι, όπως και ο πολιτισμός, η προεκλογική στην Κύπρο μπαίνει στο περιθώριο.

You May Also Like

Ευρωπαίοι, εξ ανάγκης

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Και ξαφνικά, η Ευρώπη -προς το παρόν- έχει κοινό εχθρό, ...

Οι Τραμπ μας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν μιλά ο Αρχιεπίσκοπος για ΛΟΑΤΙ θέματα ή το Κυπριακό ...

Σκοτεινή Κύπρος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τελευταία εκμεταλλεύομαι το διαδικτυακό [ας το πούμε] αρχείο του ΡΙΚ ...

Τρεις πρωτεύουσες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης 19.6.2011 Και κάπως έτσι και η Λευκωσία ξεκίνησε την εκστρατεία ...

Φασίστες στον ορίζοντα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης, Στην Κύπρο δεν ζήσαμε κανονικά το φασισμό, τουλάχιστον στις “ελεύθερες” ...

Θαλάσσια και άλλα σύνορα

“Ο κόσμος ανησυχεί; Ποιο είναι το κλίμα μεταξύ των ανθρώπων;”. Εδώ και δέκα περίπου ...

X