Μνημόνιο ή πρέζα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Από τη μία πλευρά ενός κάλαθου κάπου στη Λήδρας, το αυτοκόλλητο υπόσχεται απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια με τον υπότιτλο “Μην ντρέπεσαι, ζήτα βοήθεια” και… ελληνικό αριθμό τηλεφώνου [κοτζάμ απεξάρτηση, δεν αξίζει να πληρώσεις διεθνή κλήση].

Από την άλλη, ένα δεύτερο αυτοκόλλητο, υπόσχεται ότι “το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος” και μια “ριζοσπαστική αριστερή συσπείρωση”. Καιρός ήταν. Για τη θρυλούμενη συσπείρωση εννοώ. Για το σύνθημα, θα τα πούμε παρακάτω.

Πρέζες υπάρχουν πολλές αλλά, για να παραφράσουμε την πολυφορεμένη φράση του Παύλου Σιδηρόπουλου, τα μνημόνια καταλήγεις να τα καπνίσεις χωρίς καν να το καταλάβεις.
Όπως και οι ναρκωτικές ουσίες, έτσι και τα δάνεια, πόσο μάλλον τα δάνεια από διεθνείς τεχνοκρατικούς οργανισμούς, δεν είναι κακά από μόνα τους. Χρειάζονται ενίοτε. Όμως με αυτοσυγκράτηση και συγκεκριμένο λόγο για κάθε φορά που τα παίρνεις.

Έτσι και τα συνθήματα θέλουν τον χρόνο τους και τις συνθήκες τους για να πιάσουν. Μπορείς σε μια χώρα όπου οι πολιτικοί έχουν σπρώξει με την ανευθυνότητά τους τον κόσμο να υποστηρίζει το ενδεχόμενο μνημονίου [όπως φαίνεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Καθημερινής] μπας και αναγκαστούν οι ευθυνόφοβοι να νοικοκυρευτούν, να λες ότι το “Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος”;
Η ουσία του συνθήματος στέκει, όμως πείθεις; Γιατί μια άλλη πρέζα είναι αυτή της ασφάλειας: αυτή ψάχνει [και δεν κρίνουμε] ο Ελληνοκυπραίος όταν θέλει να υπογραφεί ένα μνημόνιο να τελειώνουμε, αυτή ψάχνει ο Τουρκοκυπραίος όταν θέλει την Τουρκία να σταματήσει να βάζει χέρι στην οικονομία.

“Μην ντρέπεσαι, ζήτα βοήθεια” προτείνει ο άγνωστος, ύποπτος ειδικός που θέλει να μας γλιτώσει από τις εξαρτήσεις μας και διαφημίζεται με ένα αυτοκόλλητο [το οποίο ως μέσο ταιριάζει σε πολιτικό κίνημα αλλά όχι… για να βρεις γιατρό]. Το μνημόνιο ίσως δεν είναι μονόδρομος, όμως η στροφή δεν έχει έρθει ακόμα. Πρώτα απ’ όλα μπορεί να πρέπει να καταλάβουμε ότι αφού δεν εβάλαμε τερπιέ τους αντιπροσώπους μας, ίσως χρειαζόμαστε τη βοήθεια ειδικών.

You May Also Like

Δύσκολες μέρες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Είναι εβδομάδες σαν αυτές που δεν βρίσκεις νόημα σε ό,τι ...

Δύο σκηνές, υπό βροχή

Δευτέρα: Μερικές εκατοντάδες μέτρα από την οδό Λήδρας και την Πύλη Πάφου, ενώ πίναμε ...

Οι παλαιοκύπριοι τζiαι η γλώσσα μας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Την περασμένη Τετάρτη στον Φιλελεύθερο, ο Άριστος Μιχαηλίδης προέβαλε ως ...

Συγκίνηση

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Και να μην θέλεις να γράψεις για τις τ/κ εκλογές, ...

Νοσταλγοί της λύσης

Για ακόμα μια φορά την περασμένη Κυριακή, οι ρομαντικοί ήταν έξω από το Λήδρα ...

Οι κρυφές πλατείες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Απέναντι από το Μέγαρο Ζήνα υπήρχε κάποτε το σινεμά Ντιάνα, ...

X