Νίκος Κουρούσιης και Λία Λαπίθη στο Κέντρο «Διάτοπος»

Για μία ακόμη φορά, ο Νίκος Κουρούσιης και η Λία Λαπίθη παρουσιάζουν μαζί έργα τους, σε μια κοινή έκθεση με τίτλο «Οι πρωταγωνιστές-Κύπρος, 17c».

H έκθεση εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, όπου θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012.

Ο Νίκος Κουρούσιης θα παρουσιάσει την βίντεο-εγκατάσταση «Χωρίς τίτλο» στην οποία παρουσιάζεται μια τελετουργική δράση με θέμα που εντάσσεται στον κύκλο της εικαστικής του δουλειάς με γενικό τίτλο «Οι πρωταγωνιστές».

Το διαδραστικό έργο «Οι πρωταγωνιστές» αποτελεί μια συνάντηση του καλλιτέχνη με την ιστορία και τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν ή επηρέασαν την σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα.

Με τα πρόσωπα αυτά, ο Νίκος Κουρούσιης δημιούργησε μια εγκατάσταση στην οποία ο θεατής καλείται να εμπλακεί με το σώμα, τις αισθήσεις και το νου.

Το έργο παρουσιάστηκε στην Κύπρο και ταξίδευσε στην Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στην Κωνσταντινούπολη και στις Βρυξέλλες. Κάθε σταθμός και μια καινούρια εκδοχή του έργου. Η τελευταία πράξη της εικαστικής αυτής κατάθεσης, με την οποία ο καλλιτέχνης καλεί τον θεατή να γίνει ο τελικός κριτής των πραγματικοτήτων του, θα διαδραματιστεί στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος με την παρουσίαση του συγκεκριμένου βίντεο.

Εκτός από το βίντεο ο Νίκος Κουρούσιης θα παρουσιάσει και μια σειρά καινούριων χαρακτικών του με θέμα τον έρωτα, μέσα από τη σχέση της Λήδας και του κύκνου.

Η Λία Λαπίθη θα παρουσιάσει την βιντεοεγκατάσταση «Κύπρος-Cyprus-Kibris 17c». Η καλλιτέχνις κρατώντας ένα λεμόνι κομμένο στα δύο, προσπαθεί να σβήσει από το εξώφυλλο του Παραθύρου τη φωτογραφία ενός κυπριακού γραμματοσήμου με το «Καράβι της Κερύνειας».

Με την τελετουργική και συμβολική αυτή πράξη η Λία Λαπίθη προσπαθεί να σβήσει από το μυαλό της, τις όμορφες μνήμες των παιδικών της χρόνων στην αγαπημένη της πόλη την Κερύνεια «το χαμένο κόσμημα της Κύπρου, το σύμβολο του παρελθόντος μου» όπως λέει χαρακτηριστικά. Προσπαθεί με εμμονή να σβήσει τις μνήμες που η σημερινή κατάσταση μετέτρεψε σε ανοιχτές πληγές. Η Κερύνεια δεν της ανήκει πια. Η απουσία της αποξενώνει την ίδια όπως και όλους τους κατοίκους της από το ίδιο το παρελθόν τους.

Με θέμα το λεμόνι, ένα καρπό σύμβολο που παραπέμπει στην Κερύνεια και στα γύρω μεγαλοχώρια, η Λία Λαπίθη εκθέτει και μια σειρά από επίτοιχα έργα.


+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 στις 8 μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Δευτέρα 5.00μμ.-8.00μμ., Τρίτη – Παρασκευή 11.00 πμ. – 1.00 μμ. και 5.00μμ. – 8.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ. Πέμπτη πρωί κλειστό.

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11,  τηλ. 22-766117 και www.diatopos.com

 

 

You May Also Like

Έκθεση της Έβελυν Αναστασίου στην γκαλερί Eins

Η γκαλερί eins στη Λεμεσό παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Έβελυν Αναστασίου με τίτλο ...

Οι Blues Cargo στην Κύπρο για δύο συναυλίες

Για πρώτη φορά στην Κύπρο θα βρεθούν οι βετεράνοι μπλουζάδες Blues Cargo, για δύο ...

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Buffer Fringe VI

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Buffer Fringe VI, το οποίο θα λάβει χώρα το τριήμερο ...

Εικόνες από την έκθεση EcoArt στους Εφτά Άη Γιώρκηες

Επτά διεθνείς καλλιτέχνες προσκλήθηκαν από τον επιμελητή Καθ. Hermann Pitz για να δημιουργήσουν έργα ...

«Το άρωμα του γιασεμιού», παρουσίαση δίσκου στη Λευκωσία

Η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ομορφη Ελλάδα» σε συνεργασία με την Παγκύπρια Χορωδία Καλλιτεχνών ...

X