Να κηρυχθεί μνημείο το μεταλλείο Μιτσερού ζητούν οι Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας) διαφωνεί κάθετα με τα σχέδια της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας να ξηλώσει και να πωλήσει για παλιοσίδερα τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου Μιτσερού.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι αναφέρουν πως έχουν ήδη ζητήσει από την υπουργό Εσωτερικών κ. Ελένη Μαύρου να εκδώσει διάταγμα διατήρησης για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα κτήρια του μεταλλείου Μιτσερού.

Η ορθή αναπτυξιακή προσέγγιση, σύμφωνα με το κίνημα των Οικολόγων, είναι η προσέλκυση επενδυτών (κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση) για αναπαλαίωση, ανακαίνιση και προβολή των εγκαταστάσεων στα πλαίσια δημιουργίας θεματικού πάρκου για τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

«Σχέδια γι΄αυτό το πρόγραμμα βεβαίως υπάρχουν για χρόνια, όμως και σ’ αυτή την περίπτωση λειτούργησε η γνωστή κυπριακή αναβλητικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η τακτική της ‘αναβολής στην αναβολή’ έφερε τα πράγματα στο απροχώρητο. Ήδη τις εγκαταστάσεις λεηλατούν ασυνείδητοι συλλέκτες μετάλλων και είναι αμφίβολο εάν μπορούν να διασωθούν, αν δεν υπάρξουν άμεσες και αποτελεσματικές κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης».

Σύμφωνα πάντα με τους Οικολόγους, θα πρέπει έστω και στο παρά πέντε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν από καιρό.

«Οι εγκαταστάσεις του μεταλλείου Μιτσερού πρέπει να τύχουν προστασίας και όχι εκποίησης και καταστροφής», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

+ Η κοινότητα του Μιτσερού διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Στ’ αχνάρια του χαλκού», την Κυριακή 14 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή στα μεταλλεία και στο πλυντήριο χρυσού που υπήρχαν στο Μιτσερό! Δείτε το πρόγραμμα εδώ και εδώ.

+ Για την μεταλλευτική δραστηριότητα στο Μιτσερό, ακολουθήστε το λινκ.

You May Also Like

Γιγάντιοι κορμοί απολιθωμένων δέντρων αποκαλύφθηκαν στη Λέσβο

Δυο γιγάντιοι κορμοί απολιθωμένων κωνοφόρων δένδρων, που υπέρκειται ο ένας του άλλου, μήκους ο ...

Πέθανε ο Λέμι Κίλμιστερ των Motorhead

Ο επικεφαλής του βρετανικού συγκροτήματος χέβι μέταλ Motorhead, Ίαν “Λέμι” Κίλμιστερ, πέθανε από καρκίνο ...

Παττίχειο | Μεταγραφή από Ριάλτο και έναρξη τον Νιόβρη

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος Συνεχείς εξελίξεις θα έχουμε εφεξής από το πολιτιστικό μέτωπο της ...

Επαναπατρισμός κειμηλίου από το Ντίσελντορφ

Εκ πρώτης όψεως, είναι ένα γοητευτικό μικρό κουτί, στο σχήμα ενός βιβλίου. Ωστόσο πρόκειται ...

Αναβάλλεται η παράσταση «Dancing in The Rain»

H Atria Music ανακοινώνει την αναβολή των παραστάσεων «Dancing in The Rain», λόγω της ...

X