Να κηρυχθεί μνημείο το μεταλλείο Μιτσερού ζητούν οι Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας) διαφωνεί κάθετα με τα σχέδια της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας να ξηλώσει και να πωλήσει για παλιοσίδερα τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου Μιτσερού.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι αναφέρουν πως έχουν ήδη ζητήσει από την υπουργό Εσωτερικών κ. Ελένη Μαύρου να εκδώσει διάταγμα διατήρησης για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα κτήρια του μεταλλείου Μιτσερού.

Η ορθή αναπτυξιακή προσέγγιση, σύμφωνα με το κίνημα των Οικολόγων, είναι η προσέλκυση επενδυτών (κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση) για αναπαλαίωση, ανακαίνιση και προβολή των εγκαταστάσεων στα πλαίσια δημιουργίας θεματικού πάρκου για τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

«Σχέδια γι΄αυτό το πρόγραμμα βεβαίως υπάρχουν για χρόνια, όμως και σ’ αυτή την περίπτωση λειτούργησε η γνωστή κυπριακή αναβλητικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η τακτική της ‘αναβολής στην αναβολή’ έφερε τα πράγματα στο απροχώρητο. Ήδη τις εγκαταστάσεις λεηλατούν ασυνείδητοι συλλέκτες μετάλλων και είναι αμφίβολο εάν μπορούν να διασωθούν, αν δεν υπάρξουν άμεσες και αποτελεσματικές κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης».

Σύμφωνα πάντα με τους Οικολόγους, θα πρέπει έστω και στο παρά πέντε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν από καιρό.

«Οι εγκαταστάσεις του μεταλλείου Μιτσερού πρέπει να τύχουν προστασίας και όχι εκποίησης και καταστροφής», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

+ Η κοινότητα του Μιτσερού διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Στ’ αχνάρια του χαλκού», την Κυριακή 14 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδρομή στα μεταλλεία και στο πλυντήριο χρυσού που υπήρχαν στο Μιτσερό! Δείτε το πρόγραμμα εδώ και εδώ.

+ Για την μεταλλευτική δραστηριότητα στο Μιτσερό, ακολουθήστε το λινκ.

You May Also Like

Τραγούδι από Ντέιβ Γκρολ και Κόρι Τέιλορ για το Sound City

Ντέιβ Γκρολ και Κόρι Τέιλορ ετοίμασαν για τις ανάγκες του soundtrack του επερχόμενου ντοκιμαντέρ του πρώτου ...

Scars are like flowers

«Κάθε ουλή διατηρεί τη δική της φυσιογνωμία, βαραίνει από τη δική της σκιά, ακολουθεί ...

160 Καλλιτέχνες για τη Μόρια

Μια μεγάλη μουσική συλλογή που συγκεντρώνει κομμάτια από 160 εγχώριους καλλιτέχνες της Ελλάδας, δημιουργήθηκε ...

Στο “Moonlight” το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας μετά από μεγάλη γκάφα επι σκηνής

H ταινία “Moonlight” κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την Κυριακή, νικώντας το φαβορί ...

To Cirque du Soleil για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το περίφημο Cirque du Soleil θα δώσει για πρώτη φορά παραστάσεις στην Ελλάδα με ...

13 κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του Φ. Σ. Χόφμαν

Καθώς η είδηση για τον θάνατο του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν κάνει τον γύρο του ...

X