Τα βραβεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Στην κυπριακής παραγωγής ταινία «Άννα» και στην αμερικανική «Narcocorrido» απονεμήθηκαν τα πρώτα βραβεία του εθνικού και διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος αντίστοιχα, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου.

Η τελετή λήξης του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου και στη διάρκειά του, απονεμήθηκαν βραβεία συνοδευόμενα από το χρηματικό ποσό των 20 χιλιάδων ευρώ συνολικά.

Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο Μάριος Ιωάννου ο οποίος έκλεψε τις εντυπώσεις με μια αλά Γκρέτα Γκάρμπο εμφάνιση επί σκηνής. Μ’ αυτό τον τρόπο, και χάρη στην ικανότητα των μελών της κριτικής επιτροπής να φέρουν τα κείμενά τους σε πέρας αψεγάδιαστα, η τελετή απονομής των βραβείων του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ήταν ίσως η καλύτερη στο είδος της που έχουμε δει μέχρι τώρα.

«Τους είπα πως είμαι μεγάλος (tall) για να παρουσιάσω την τελετή λήξης ενός φεστιβάλ ταινιών μικρού (short) μήκους, αλλά επέμεναν», είπε ο Μάριος Ιωάννου μόλις ανέβηκε στη σκηνή. Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο φεστιβάλ μέσα από την παράθεση κάποιων τίτλων των ταινιών  που προβλήθηκαν στο πλαίσιό του, ο γνωστός ηθοποιός κάλεσε έπειτα την κριτική επιτροπή στη σκηνή, για την απονομή των βραβείων.

Οι Κύπριοι

Η ταινία του Σπύρου Χαραλάμπους “Άννα” φαίνεται πως εντυπωσίασε την διεθνή κριτική επιτροπή του φεστιβάλ, περισσότερο από τις υπόλοιπες 15 ταινίες μικρού μήκους κυπριακής παραγωγής που προβλήθηκαν στο πλαίσιό του.

Πρόκειται για μια 20λεπτη ταινία σε ασπρόμαυρη εικόνα, για την ολοκλήρωση της οποίας ο Χαραλάμπους χρειάστηκε τρία χρόνια. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, ο σκηνοθέτης απέσπασε το 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας «για την εξαιρετική σκηνοθετική προσέγγιση του ευαίσθητου θέματος της μοναξιάς και της υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στη σύγχρονη κυπριακή πολυπολιτισμική κοινωνία».

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Σπύρος Σταυρινίδης και η Έιμι Λυσάνδρου, στους ρόλους του 85χρονου κύριου Μιχάλη και της 30χρονης Μαίρης, που τον φροντίζει. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Θήο Παναγίδης και τη διεύθυνση φωτογραφίας ο Χάρης Χαραλάμπους. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 5000 ευρώ.

Το 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους, συνοδευόμενο από το ποσό των 2500 ευρώ, απέσπασε η ταινία No Parking, του Σωτήρη Χρίστου. Η κριτική επιτροπή βράβευσε την ταινία «για την κινηματογραφική φόρμα και τη χιουμοριστική προσέγγιση ενός θέματος που έχει σημαδέψει ανεξίτηλα την κυπριακή κοινωνία», καθώς παρουσιάζει μέσα από τον καβγά δύο αντρών για μια θέση στάθμευσης, την ατέρμονη ιστορία της εδαφικής επικράτησης.

Το Bραβείο Σκηνοθεσίας Μιχάλη Κακογιάννη, συνοδευόμενο από το ποσό των 3000 ευρώ, δόθηκε στον Ντίνο Γρηγορίου και στην ταινία του «Σκιαμαχία» για «την προσωπική και ιδιαίτερα δυνατή σκηνοθετική γραφή μιας αγωνιώδους προσπάθειας ενός νέου να υπερβεί τα ανθρώπινα όριά του». Το Βραβείο Σκηνοθεσίας Μιχάλη Κακογιάννη χορηγεί το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού.

Ειδικές μνείες στο Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα δόθηκαν στον Μάρκο Λόπεζ για το σχεδιασμό ήχου στις ταινίες “Σκιαμαχία” του Ντίνου Γρηγορίου και “God’s Amnesia” του Χρίστου Χριστοδούλου, στον Γιώργο Τύμβιο για την ταινία κινουμένων σχεδίων Pasty Child και στην Στελάνα Κληρή για την oικονομία της αφήγησης και τη μινιμαλιστική αισθητική της ταινίας της με τίτλο “Ελπίδα”.

 

Το Διεθνές Διαγωνιστικό

 

Η ομολογουμένως εξαιρετική ταινία του Αμερικανού Ράιαν Πρόους με τίτλο Narcocorrido απέσπασε το 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (και 5000 ευρώ)
 του φετινού φεστιβάλ. Στο σκεπτικό της επιτροπής αναφέρεται πως «με μια εξαιρετική ιστορία γεμάτη με απρόσμενες ανατροπές, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να αποσπάσει πειστικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του, δημιουργώντας ένα επιβλητικό και δυνατό όραμα». Μέσα σε 23 λεπτά, ο Πρόους καταγράφει ένα δράμα το οποίο μετατίθεται από τα σύνορα του Μεξικού, σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Το δεύτερο Bραβείο Καλύτερης Ταινίας
του φεστιβάλ, συνοδευόμενο από το χρηματικό ποσό των 1500 ευρώ, απέσπσε η γαλλική ταινία Junior της Τζούλια Ντουκουρνό. Με αφορμή την εξαιρετική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, η κριτική επιτροπή θεώρησε ότι η συγκινητική αυτή ιστορία για το σκοτεινό, αλλόκοτο χαοτικό κόσμο της εφηβείας προσφέρει μια τρομακτική, χιουμοριστική και συνάμα τρυφερή εμπειρία.

 

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας
 απέσπασε η τουρκική ταινία Νolya, του Τζεμ Οζτουφεκσί, «για την ευρηματική σκηνοθεσία στην ανάπτυξη της αφήγησης, και τον τρόπο με τον οποίο η κάμερα και οι ηθοποιοί λειτουργούν με σκοπό να δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα και ένα σουρρεαλιστικό κόσμο στο πλαίσιο μιας απολαυστικής ταινίας». Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 2500 ευρώ.

 

Βραβείο Ντοκιμαντέρ 
απέσπασε η ταινία After, του Λούκατς Κονόπα, ο οποίος εξετάζει τη λειτουργία της μνήμης και μας επιτρέπει να δούμε μια ιστορία ενός πολύ γνώριμου γεγονότος κάτω από ένα τολμηρό, νέο φως. Στο ντοκιμαντέρ του, ο Πολωνός σκηνοθέτης καταγράφει τις δραστηριότητες των επισκεπτών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

 

Ειδικές μνείες στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ απέσπασαν ο Κώστας Γεραμπίνης και ο Παύλος Μεθενίτης για το σενάριο της ταινίας «Παγόβουνο», η Χαγιούν Κγον για την προσέγγισή της στο ντοκιμαντέρ Lack of Evidence και η Γιάνα Μιναρίκοβα για τον μοναδικό τρόπο αφήγησης στην ταινία «25 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

 

 

Βραβείο…θεατή

Η Κριτική Επιτροπή επιφύλαξε μία έκπληξη στο κοινό αλλά και στους διοργανωτές του φεστιβάλ, απονέμοντας ένα ακόμη βραβείο: το Βραβείο του πιο πιστού θεατή, στον κύριο Χριστάκη, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια του επταήμερου φεστιβάλ, καθόταν δίπλα στην κριτική επιτροπή και κρατούσε σημειώσεις για τις ταινίες στη διάρκεια του διαλείμματος. Η επιτροπή τού χάρισε έναν κατάλογο υπογεγραμμένο από τα πέντε μέλη της αλλά και έναν φακό, ώστε να μπορεί στο επόμενο φεστιβάλ, να παίρνει τις σημειώσεις του στη διάρκεια της προβολής.

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής [πάνω], οι δύο καλλιτεχνικοί διευθυντές [δεξιά κάτω] και ο οικοδεσπότης της βραδιάς, Μάριος Ιωάννου [αριστερά].

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ρωμαίος και Ιουλιέτα σε ζωντανή μετάδοση από την Metropolitan Opera

Ο πιο μεγάλος έρωτας όλων των εποχών ζωντανεύει στην οθόνη του Θεάτρου Ριάλτο σε ...

H οσκαρική Moonlight στους κινηματογράφους

Στα K-Cineplex από τις 9 Μαρτίου θα προβάλλεται η ταινία Moonlight, η οποία απέσπασε ...

Στην Κύπρο η ομάδα σύγχρονου χορού Batsheva

Μια από τις κορυφαίες ομάδες σύγχρονου χορού στον κόσμο, η ισραηλινή ομάδα Batsheva φτάνει ...

Πέθανε η Άννα Καρίνα, εμβληματική μορφή του γαλλικού νέου κύματος

Η ηθοποιός Άννα Καρίνα, γνωστή κυρίως για τους ρόλους της στις ταινίες του Ζαν-Λικ ...

Συναυλίες Tρίο Τεκκέ & Dave De Rose

Το «νέο-ρεμπέτικο» γκρουπ Τρίο Τεκκέ που έχει σαν βάσεις του την Λευκωσία και το ...

Αρχιεπίσκοπος για Εθνολογικό Μουσείο: Να φύγουν μέχρι τον Ιούνιο

Συγκρότημα μουσείων περιμετρικά της Αρχιεπισκοπής επιδιώκει να δημιουργήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, στο πλαίσιο ...

X