Κύπρος-Cyprus-Kibris 17c

 Ότι θα δίναμε… έμπνευση [;], ερέθισμα [;], αυτό το κάτι τελοσπάντων που παρακινεί έναν καλλιτέχνη στη δημιουργία, δεν το φανταζόμασταν. Κι όμως, η Λία Λαπίθη παρουσιάζει μια βιντεοεγκατάσταση με τίτλο “Κύπρος-Cyprus-Kibris 17c”, όπου πρωταγωνιστεί το εξώφυλλο του “Π” της 1ης Απριλίου. Στο εξώφυλλο απεικονίζεται ένα κυπριακό γραμματόσημο με το γνωστό “καράβι της Κερύνειας”, παραπέμποντας στο θέμα της αναστήλωσης του Κάστρου της Κερύνειας, όπου φυλάσσεται το καράβι. Στο έργο της, η Λ. Λαπίθη κρατά ένα λεμόνι κομμένο στα δύο και επιχειρεί να “σβήσει” τη φωτογραφία του γραμματοσήμου, προσπαθώντας έτσι να “σβήσει” από το μυαλό της τις μνήμες των παιδικών της χρόνων στην αγαπημένη της πόλη Κερύνεια, “το χαμένο κόσμημα της Κύπρου, το σύμβολο του παρελθόντος μου”, όπως λέει χαρακτηριστικά. Με θέμα το λεμόνι, ένα καρπό-σύμβολο που παραπέμπει στην Κερύνεια και στα γύρω χωριά, η Λία Λαπίθη εκθέτει και μια σειρά από επίτοιχα έργα, σε μια κοινή έκθεση με τον Νίκο Κουρούσιη, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος.

Η έκθεσή τους έχει τον γενικό τίτλο “Οι πρωταγωνιστές – Κύπρος 17c” και εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, στις 20:00. Θα παραμείνει μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 17:00-20:00, Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 13:00 και 17:00-20:00, Σάββατο 11:00-13:00, Πέμπτη πρωί κλειστό. Πληροφορίες τηλ. 22766117 και www.diatopos.com.

You May Also Like

Νοήματα παγιδευμένα στον χωροχρόνο

Στην Μπιενάλε Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται αυτές τις μέρες μέρος της φωτογραφικής δουλειάς του Άντρου Ευσταθίου ...

Κατάληψη στο κόκκινο χαλί

Γυναίκες της κινηματογραφικής βιομηχανίας με επικεφαλής τη σκηνοθέτιδα, σεναριογράφο, ηθοποιό, παραγωγό Ανιές Βαρντά και ...

Πρόσωπα & ιστορίες / Faces Places

Το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού ξεκινά την Τετάρτη 1η Αυγούστου με την προβολή του ...

The persistence of the Image

19.6.2011 Το συλλογικό έργο της Κλίτσας Αντωνίου σε συνεργασία με 85 καλλιτέχνες από διαφορετικά ...

“Τι είναι εξουσία;”

Ο τοίχος της πιο πάνω φωτογραφίας, που θέτει σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες το ερώτημα ...

Το φάντασμα του Πίτερ Σέλερς

Αναγνωρίζει κανείς τον εαυτό του σε αυτή τη φωτογραφία; Πρόκειται για σκηνή από την ...

X