«Χαράζω!» | έκθεση χαρακτικής από παιδιά 6-12 ετών

Χαρακτικά έργα που δημιούργησαν παιδιά 6-12 ετών παρουσιάζονται από τις 17 Οκτωβρίου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας [Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη].

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Πρόκειται για τα πρώτα έργα των μικρών καλλιτεχνών που παρακολούθησαν τα δεκαπέντε μαθήματα της σειράς «Πρώτα Βήματα στη Χαρακτική» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών.

Στόχος του προγράμματος χαρακτικής είναι να μάθουν τα παιδιά όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός χαρακτικού έργου, από το προσχέδιο μέχρι  και το τύπωμα  και να εξασκήσουν τον μυϊκό συντονισμό χέρι-μάτι μαθαίνοντας να δουλεύουν με υπομονή και επιμονή.

Τα παιδιά διδάσκονται διαφορετικούς τρόπους χάραξης, τη χρήση των χρωμάτων και τη χρήση διαφορετικών υλικών με διαφορετικά αποτελέσματα, από τον χαράκτη Ευκλείδη Παπαδόπουλο.

Εμπλουτίζουν με νέα στοιχεία την εικαστική τους έκφραση και ευαισθησία και αυτή η καινούργια εμπειρία τούς προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τη φαντασία τους και την εφευρετικότητά τους και να εκφραστούν δημιουργώντας έργα τα οποία έχουν περάσει από διαφορετικές διαδικασίες [σχεδιασμός, επιλογή χρωμάτων, τύπωμα κλπ] και στις οποίες τα ίδια τα παιδιά έχουν παίξει τον καθοριστικό ρόλο παίρνοντας τις ανάλογες αποφάσεις.

Τα αποτελέσματα πολλές φορές είναι εντυπωσιακά. Καθώς απελευθερώνεται η σκέψη και η φαντασία τους,  παύουν να δημιουργούν απλά ένα χαρακτικό έργο αλλά απλώνονται και σε άλλους τομείς και  επίπεδα, συνθέτοντας και αναλύοντας τη δημιουργικότητα τους.  ΄Ετσι,  βλέπουμε να εικονογραφούν με χαρακτικά ένα βιβλίο ή να δημιουργούν με φιγούρες χαρακτικών κινούμενα σχέδια.

Μέρος του προγράμματος είναι επίσης οι επισκέψεις σε εκθέσεις χαρακτικής που γίνονται μαζί με τον χαράκτη, συζητήσεις, παρατηρήσεις και απορίες για τα έργα και την τεχνοτροπία τους, καθώς και η γνωριμία με το έργο των Κύπριων χαρακτών.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 17 Οκτωβρίου, στις 18:30 στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Παιδιών του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012.

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10:00 – 14:00 και 17:00 – 19:00, Σάββατο  16:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 13:00.  Πληροφορίες τηλ. 22797400.

You May Also Like

«Η Λαϊκή Χαρακτική» στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή

Μια σημαντική έκθεση, με θέμα «Η Λαϊκή Χαρακτική», από τη συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής ...

Νύχτες Καλοκαιριού 2021: #kazanτί από την Ομάδα Γιασεμίν

Η Ομάδα Γιασεμίν μετά το καλοκαιρινό της ταξίδι, παίρνει το καζαντί της στην Πλατεία ...

#ilovecyprusart στην Alpha C.K. Art Gallery

Η Alpha C.K. Art Gallery και η Jo&Tim ενώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και ...

Χριστουγεννιάτικο Εργαστήρι από το Θέατρο Ειδεκανού

Να αναπαραστήσουν και να αφηγηθούν ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι καλούνται τα παιδιά που θα συμμετέχουν ...

Παράταση έκθεσης «Η Μέρα ξεκινά τη Νύχτα»

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα ...

Πατρίdes(h): Αληθινές ιστορίες μεταναστών στη σκηνή

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου Μία δράση που συνδυάζει τρία είδη τέχνης με θέμα την ...

X