Τέλος εποχής για το Midget Factory

Στην άμεση κατεδάφιση κτηρίου στη γωνία των οδών Επτανήσου και Πλατείας Δημαρχείας προχώρησε στις 9 Οκτωβρίου ο Δήμος Λευκωσίας, βάζοντας τέλος και στο Midget Factory του εικαστικού Φάνου Κυριάκου, το οποίο στεγαζόταν στο ισόγειο.

Το κτήριο κρίθηκε επικίνδυνο για τους ενοίκους και για τους διερχομένους, από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Λευκωσίας και του Υπουργείου Εργασίας.

Το Midget Factory

Στο ισόγειο του κτηρίου, ο εικαστικός Φάνος Κυριάκου έστησε το Midget Factory, ένα πρότζεκτ το οποίο παρουσιαζόταν στην βιτρίνα του «καταστήματος».

Το Midget Factory υπήρξε μια από τις πιο σταθερές εικαστικές παρουσίες στην παλιά Λευκωσία, ένας αυτοσχέδιος εκθεσιακός χώρος όπου ο Φάνος Κυριάκου παρουσίαζε μικρές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο. Τα εκάστοτε πρότζεκτ του μπορούσαν να φέρουν ακόμη και σε δύσκολη θέση τους ανυποψίαστους περαστικούς. Ενδεχομένως έθεταν ερωτήματα και έδιναν νέο νόημα σε εικόνες που βλέπαμε. Αυτός ήταν και ο στόχος του καλλιτέχνη.

Το πρότζεκτ ξεκίνησε το 2003 και συνεχίστηκε με παρουσιάσεις σχεδόν κάθε χρόνο, μέχρι το 2010, οπότε παρουσιάστηκε το Problem Solved, που με τα σημερινά δεδομένα της κατεδάφισης του κτηρίου, προκύπτει εξαιρετικά ειρωνικό.

Βίντεο του Αντώνη Αντωνίου, για την κατεδάφιση του Midget Factory:

Η κατεδάφιση

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012, μετά από διαρροή νερού των υπόγειων σωλήνων του δικτύου υδατοπρομήθειας, το πάτωμα υπέστη σοβαρής μορφής καθίζηση και παρατηρήθηκαν σοβαρές ρωγμές στους εξωτερικούς τοίχους του κτηρίου.

Την ίδια μέρα οι υπηρεσίες του Δήμου απέκοψαν το τμήμα του δρόμου από την κυκλοφορία και μελέτησαν την κατάσταση του κτηρίου, ενώ συνεργεία του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας προχώρησαν στην επιδιόρθωση των σωλήνων και της διαρροής.

Εν τέλει το κτήριο κρίθηκε επικίνδυνο και με την συναίνεση των ιδιοκτητών, ο Δήμος Λευκωσίας προχώρησε στην κατεδάφιση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΦΑΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

You May Also Like

Αποχαιρετισμός στον Εύη Γαβριηλίδη

Της Δέσποινας Μπεμπεδέλη | Φωτογραφία ©Χρίστος Αβρααμίδης Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη έγραψε εκ μέρους όλων ...

Travelling Bricks LEGO® υπο κατασκευή

Έκθεση Travelling Bricks από τουβλάκια LEGO® + Από τις 3 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου ...

Δανία: «Πάρε τα λεφτά και τρέξε»: Έργο τέχνης ή έγκλημα;

Ένας Δανός καλλιτέχνης πήρε 538.000 κορόνες Δανίας (περίπου 85.000 δολάρια) που επίσημα ανήκουν σε μουσείο της χώρας ...

Συστάθηκε Ταμείο Πολιτισμού στη Λεμεσό

Τουλάχιστον δέκα χρόνια μετρά η προσπάθεια δημιουργίας του Ταμείου Πολιτισμού που αισίως συστάθηκε από ...

«Εγκάρσιος Προσανατολισμός»: Έτοιμη η νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Ο «Εγκάρσιος Προσανατολισμός», το νέο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου σε συμπαραγωγή της Στέγης του ...

The 39 Steps από το Θέατρο Διόνυσος

Το Θέατρο «Διόνυσος» παρουσιάζει το έργο The 39 steps, μια κατασκοπική κωμωδία με στοιχεία ...

X