SCENO CY 2007/12 | Έκθεση σκηνογραφίας και φωτισμού

Δύο συστατικά μέρη της θεατρικής τέχνης αναδεικνύονται στην έκθεση SCENO CY 2007/2012: η σκηνογραφία και ο σχεδιασμός φωτισμού όχι μόνο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας θεατρικής παραγωγής αλλά συχνά «σώζουν» παραστάσεις από την πλήρη αποτυχία!

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 19 Οκτωβρίου 2012 και παρουσιάζει στιγμές από τη σύγχρονη σκηνογραφία και τον σχεδιασμό φωτισμού σε θεατρικές παραστάσεις που είδαμε από Κύπριους δημιουργούς στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Μελίτα Κούτα [εικαστικός και σκηνογράφος η ίδια] ξεχωρίζει μερικές από τις κυριότερες δουλειές στο χώρο της σκηνογραφίας, του σχεδιασμού κοστουμιού και φωτισμού, που έγιναν από Κύπριους δημιουργούς για παραγωγές του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, των Ελεύθερων Θεάτρων και ανεξάρτητων θεατρικών ομάδων, τα τελευταία πέντε χρόνια.

Όπως αναφέρει, «Στην έκθεση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε μικρές πειραματικές σκηνές, εναλλακτικούς χώρους με τεχνικούς περιορισμούς και λιτά μέσα. Αυτές οι σκηνές γίνονται πολλές φορές η μεγαλύτερη πρόκληση για ένα σκηνογράφο που καταφέρνει να αλλοιώσει τα όρια μεταξύ της σκηνής και της πραγματικότητας, προκαλώντας τις διαστάσεις του χώρου, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις στην προοπτική και στο βάθος, τελικά σκηνογραφεί έναν κόσμο μέσα στον κόσμο». 

Συμμετέχουν οι σκηνογράφοι: Άγγελος Αγγελή, Στέφανος Αθηαινίτης, Σταύρος Αντωνόπουλος, Λάκης Γενεθλής, Εδουάρδος Γεωργίου, Έλενα Κατσούρη, Κώστας Καυκαρίδης, Χάρης Καυκαρίδης, Κωνσταντίνος Κουννής, Νίκος Κουρούσιης, Μελίτα Κούτα, Μίκης Λοΐζου, Λυδία Μανδρίδου, Μαρίνα Νικολαϊδου, Μαρίζα Παρτζίλη, Άντης Παρτζίλης, Γιάννης Τουμαζής, Γιώργος Τσάππας, Μαρία Χατζηκλεάνθους, Μαρίνα Χατζηλουκά, Özlem Yeltkili

και οι σχεδιαστές φωτισμού: Osman Alkaş, Αλεξάντερ Γιότοβιτς, Firat Eseri, Γεώργιος Κουκουμάς, Γιώργος Λάζογλου, Αντρέας Παπαδόπουλος, Βασίλης Πετεινάρης, Καρολίνα Σπύρου, Miroslav Stanchev Σταύρος Τάρταρης, Αντρέας Χριστοδουλίδης, Τζόζεφ Χριστοδουλίδης

Βραβευμένο σκηνικό του Νίκου Κουρούσιη για την παραγωγή της ΕΘΑΛ με το έργο «Σφαγείο».

Σκηνικά και κοστούμια του Εδουάρδου Γεωργίου για την παραγωγή της ΕΘΑΛ «Γλωσσοκοπάνα».

Σκηνικά και κοστούμια του Στέφανου Αθηαινίτη για την παραγωγή του ΘΟΚ με το έργο «Ένας Όμηρος».

Σκηνικά του Κωνσταντίνου Κουννή και κοστούμια της Μαρίνας Νικολαΐδου για την παραγωγή της θεατρικής ομάδας «Σόλο για τρεις» με το έργο «Οι Δούλες».

Σκηνογραφική δουλειά του Γιάννη Τουμαζή για την παραγωγή της ΕΘΑΛ με το έργο «Φαύστα».

Σκηνικά και κοστούμια των Λυδίας Μανδρίδου και Μαρίας Χατζηλούκα και σχεδιασμός φωτισμού της Καρολίνας Σπύρου για το έργο Witspil από την θεατρική ομάδα Persona.

Την έκθεση διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου.

+ Η έκθεση παρουσιάζεται στον υπόγειο χώρο του Θεάτρου ΘΟΚ από τις 19 και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Τα εγκαίνια θα τελέσει στις 19 Οκτωβρίου, στις 19:00, ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Σκηνογράφων, Αρχιτεκτόνων και Τεχνικών Θεάτρου (OISTAT), Louis Janssen. Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10:00 – 13:00 και 17:00 – 20:00.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Σκηνικό της Μαρίας Χατζηκλεάνθους και σχεδιασμός φωτισμού του Βασίλη Πετεινάρη για το έργο «Ο καλός δράκος του Χονγκ Κονγκ», παραγωγής ΕΘΑΛ.

You May Also Like

«Ως εάν ήταν…» στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού

Η ομάδα Echo Arts και η χορογράφος Αριάννα Οικονόμου παρουσιάζουν το χορογραφικό έργο «Ως ...

Μήνας Θεάτρου στη Λακατάμια με δωρεάν παραστάσεις

Ο Δήμος Λακατάμιας καλεί το κοινό σε μία γιορτή θεάτρου παρουσιάζοντας πέντε θεατρικές παραστάσεις ...

Ο Ιούνιος στο Θέατρο Ριάλτο!

MΟΥΣΙΚΗ 04/06 Στους Ρυθμούς του Nuevo Τango – Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου Παρασκευή 20:30 (65’) ...

Το Ημερολόγιο ενός Τρελού/Σπιθκιάσιμον edition

Το ημερολόγιο ενός τρελού διανύοντας τον δωδέκατο χρόνο της ζωής και αφορμή το ημιλόκνταουν ...

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου – «Μουσική Αναδρομή 2»

Παρόλο που αυτή τη στιγμή οι παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπουν στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου ...

«Το Ξύπνημα της Άνοιξης» στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ

«Αυτή η παραγωγή είναι το ‘μπροστά’ του ΘΟΚ», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο ...

X