Με την υποψία εγκληματικής ενέργειας συνελήφθη την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ο Βλαντιμίρ Ούμανετς.
Πρόκειται για έναν 26χρονο καλλιτέχνη ο οποίος την Κυριακή 7 Οκτωβρίου έγραψε με μαύρο μελάνι σε πίνακα του Μαρκ Ρόθκο «Vladimir Umanets: A Potential Piece of Yellowism».
Το συμβάν έλαβε χώρα στην γκαλερί Tate Modern του Λονδίνου, με «θύμα» το διάσημο έργο «Black on Maroon» (1958) του Ρόθκο, εκπροσώπου της αφηρημένης εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής, τα έργα του οποίου πωλούνται έναντι δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
O Ρόθκο δώρισε στην γκαλερί όλα τα έργα της σειράς Seagram, όπου ανήκει και το εν λόγω, ένα χρόνο πριν τον θάνατό του.
Σε ανακοίνωσή τους, τα παιδιά του καλλιτέχνη ο οποίος απεβίωσε το 1970 αναφέρουν πως είναι βαθιά προβληματισμένοι σχετικά με το γεγονός, έχουν όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στην γκαλερί ότι θα επαναφέρει το έργο στην αρχική του μορφή. Ο διευθυντής της Tate Modern διαβεβαίωσε πως αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Τη Δευτέρα, ο «ένοχος για την επίθεση στο έργο», Βλαντιμίρ Ούμανετς, μιλώντας στο BBC, και παραδέχτηκε την πράξη του. Ανέφερε όμως ότι δεν είναι βάνδαλος. Πρόκειται για τον ιδρυτή του κινήματος του Yellowism, «ενός αυτόνομου φαινομένου στη σύγχρονη κουλτούρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η τέχνη μάς επιτρέπει να πάρουμε το έργο ενός δημιουργού και να προσθέσουμε ένα νέο μήνυμα».
Είπε ακόμη πως η πράξη του ήταν «καλλιτεχνική» και στόχο είχε να στρέψει την προσοχή σε εξελίξεις στην σύγχρονη τέχνη και στο κίνημα του Yellowism.
«Θεωρώ πως αν κάποιος αποκαταστήσει το έργο του Ρόθκο αφαιρώντας την δική μου υπογραφή, η αξία του έργου θα είναι χαμηλή. Σε μερικά όμως χρόνια, θα ανέβει εξαιτίας της πράξης μου», εξήγησε, συγκρίνοντας εαυτόν με τον Μαρσέλ Ντισάν, τον Γάλλο καλλιτέχνη που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του εικαστικού κατεστημένου όταν υπέγραψε ένα ουρητήρα και τον εξέθεσε το 1917.
«Δεν κατέστρεψα τον πίνακα. Δεν έκλεψα οτιδήποτε. Έχουν ξανασυμβεί αυτά τα πράγματα. Ο Μαρσέλ Ντισάν υπέγραψε αντικείμενα που δεν έφτιαξε ο ίδιος. Το ίδιο έκανε και ο Ντάμιεν Χιρστ».
ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ
ΠΗΓΗ: GUARDIAN