Έργο του Θεόδουλου στην συλλογή της UNESCO

Το μνημειακό έργο «Κύτταρα – Χοιροκοιτία» [222 x 448 x12 εκ.], του Κύπριου καλλιτέχνη Θεόδουλου Γρηγορίου, αποτελεί από τον Αύγουστο 2010 μέρος της Patrimonial Collection της UNESCO, ως δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα βρίσκεται μόνιμα αναρτημένο στην είσοδο τoυ κτηρίου του Διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιστημονικής  Συμβουλευτικής Επιτροπής Έργων της UNESCΟ, που αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου, το έργο «Κύτταρα – Χοιροκοιτία» είναι «το αποτέλεσμα ενός επιτυχημένου συνδυασμού σύγχρονων τεχνικών και ιστορικής έμπνευσης και ανταποκρίνεται πλήρως στα κριτήρια του Οργανισμού για εμπλουτισμό της συλλογής του». 

Η συμπερίληψη του έργου στη Συλλογή Έργων Τέχνης της UNESCO αποτελεί τιμητικό εικαστικό γεγονός για τον τόπο μας, καθώς στην ίδια συλλογή περιλαμβάνονται έργα καλλιτεχνών που σημάδεψαν με το έργο τους την παγκόσμια ιστορία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως οι Τζιακομέττι, Μιρό, Πικασό, Χένρι Μουρ, Τάκις, Σόττο, Μάττα, Λε Κορπουζιε, Λουρσάτ, Ταπιές κ.ά.

Η μακροχρόνια διαδικασία για την ένταξη του έργου στην εν λόγω συλλογή ξεκίνησε με αφορμή την έκθεση «Α-Ω» του καλλιτέχνη στην UNESCO, τον Ιούνιο του 2006, και προωθήθηκε από την τότε πρέσβη Ετμέ Λεβέντη σε συνεργασία με την  Φωτεινή Παναγή, Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην UNESCO και την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο Θεόδουλος, κατά μία ευχάριστη συγκυρία, υπήρξε υπότροφος της UNESCO κατά τις πρώτες σπουδές του στην Τέχνη 1976-1981 στο Βουκουρέστι.

+ Η επίσημη παράδοση και τα αποκαλυπτήρια του έργου θα γίνουν στις 30 Οκτωβρίου 2012, στις 18:00 στην UNESCO στο Παρίσι, στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO, κ. Irina Bokova, του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι, κ. Μάριου Λυσιώτη και του καλλιτέχνη.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πολιτιστικό πρὀγραμμα της Κυπριακής Προεδρίας Ε.Ε.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Τα κλικ του Σεφέρη στην Κύπρο του 1953

Σαν σήμερα το 1953, ο Γιώργος Σεφέρης πραγματοποίησε το πρώτο του [από τρία] ταξίδι ...

FESTIVAL FANS|Η Χριστίνα δεν χάνει Φέγγαρο

Ίσως η no.1 φαν του φεστιβάλ, η Χριστίνα Σαββίδου εξηγεί τι κάνει τον Φέγγαρο ...

VHS Cyprus – Ειδική Προβολή στο Point Centre for Contemporary Art

Το VHS Cyprus εγκαινιάζει το Πρώτο Φεστιβάλ Κυπριακών VHS Ταινιών με μια Ειδική Προβολή στο ...

Πέθανε ο ιδρυτής των Earth, Wind & Fire, Μορίς Γουάιτ

Σε ηλικία 74 ετών πέθανε στο σπίτι του το βράδυ της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου ...

7ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος /2-12 Οκτωβρίου 2015

Το 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΦΑΡΟΣ, το οποίο διοργανώνεται μεταξύ 2 και 11 ...

Εξετάσεις για το τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ

Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού υπενθυμίζει με ανακοίνωσή της ότι οι ...

X