Προβλήθηκε στην Θεσσαλονική το «Κεφάλαιο» του Κώστα Γαβρά

Η ταινία Holy Motors, του Λεός Καράξ, σήκωσε την αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ωστόσο το μεγάλο ενδιαφέρον των κινηματογραφόφιλων -και των Μέσων Ενημέρωσης- ήταν στραμμένο στην νέα ταινία του Κώστα Γαβρά με τίτλο Le Capital [Το Κεφάλαιο].

Η ταινία προβλήθηκε σε πανελλήνια πρώτη το βράδυ του Σαββάτου, 3 Νοεμβρίου, στην παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα αλλά εδώ και πολλά χρόνια ζει και εργάζεται στην Γαλλία. Παραμένοντας, ωστόσο, ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, ο Κώστας Γαβράς χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από μεγάλη μερίδα του ελληνόφωνου κοινού.

Γεγονός που αποδείχθηκε για άλλη μια φορά το βράδυ του Σαββάτου, καθώς το κοινό επεφύλαξε θερμή υποδοχή στον σκηνοθέτη.

Η νέα του ταινία, το «Κεφάλαιο», σχετίζεται με την παγκόσμια οικονομική κρίση, μέσα από την ιστορία του νεαρού προέδρου μιας τράπεζας (Γκαντ Ελμαλέχ). Η ταινία είναι τοποθετημένη στην Γαλλία και δίνει μια καλή εικόνα του τρόπου λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος στις  μέρες μας.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο flix.gr ο σκηνοθέτης: 

«Η ιδέα μου στην αρχή, ήταν να κάνω ένα φιλμ πάνω στο χρήμα, το οποίο νομίζω ότι έχει μεταμορφωθεί στις μέρες μας σε έναν νέο θεό, σε μια αληθινή θρησκεία. Αναρωτιόμουν με ποιο τρόπο θα μπορούσα να το προσεγγίσω, όταν ανακάλυψα το βιβλίο ενός γάλου οικονομολόγου, του Ζαν Πεϊρελεβαντ που είχε διατελέσει διευθυντής μεγάλων τραπεζών που είχε τον τίτλο «Le capitalisme Τotal », Ολικός Καπιταλισμός. Δεν ήταν γραμμένο από έναν αριστερό επαναστάτη, αλλά από έναν συντηρητικό, εντελώς παραδοσιακό άνθρωπο. Κι αυτό που έλεγε με πολύ απλά λόγια, ήταν ότι οι δημοκρατίες μας σήμερα, δεν χρησιμεύουν σε τίποτα. Αυτοί που μας κυβερνούν είναι οι τράπεζες. Είναι τα λεφτά. Εμεινα κατάπληκτος από αυτή τη θεωρία που δυστυχώς, δεν έμοιαζε ιδιαίτερα υπερβολική και άρχισα να ψάχνω περισσότερο. Έτσι διάβασα το βιβλίο του Στεφάν Οσμόν «Le Capital» που εκείνος πια τα έλεγε καθαρά, εφόσον είχε υπάρξει μεγάλο στέλεχος αυτής της οικονομικής αλυσίδας και την εγκατέλειψε γιατί ένιωθε ότι δεν μπορούσε να επιβιώσει».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Κώστας Γαβράς είπε ακόμη:

«Η οικονομική κατάσταση είναι αυτή που κυβερνά σήμερα τον κόσμο, οι αγορές. Αλλά τελικά ποιος είναι η αγορά; Μου θυμίζει αυτό που παλιότερα έλεγαν οι κομμουνιστές: «το κόμμα είπε αυτό», «το κόμμα εκείνο». Ομως ποιος ήταν «το κόμμα»; Κανείς δεν ήξερε. Σήμερα νομίζω ότι ανταλλάξαμε αυτή την ιδέα του κόμματος με την ιδέα της αγοράς. Ο κόσμος δυστυχώς ζει πολλές φορές στην ιστορία του, με τέτοιου είδους ψεύτικες αλήθειες».

Κτυπήματα κάτω από την μέση, μυστικές συναντήσεις με τους πραγματικούς, αθέατους ηγέτες του χρήματος, αποφάσεις της στιγμής για μαζικές απολύσεις και ένας ανατριχιαστικός κυνισμός για την ανθρώπινη ύπαρξη, πλάθουν το σύμπαν μιας σκληρής ταινίας που στόχο έχει να αφήσει τον θεατή ενοχλημένο στο τέλος της προβολής, όπως είπε ο Κ. Γαβράς στην σύντομη συζήτηση που είχε με το κοινό όταν η ταινία τελείωσε.

«Όπως όλοι οι πόλεμοι, έτσι και αυτός που ζούμε σήμερα κάποια στιγμή θα τελειώσει» είπε κλείνοντας ο σκηνοθέτης. «Και η Ελλάδα, που επί 3.000 χρόνια τώρα έχει ζήσει φοβερές καταστροφές, θα ξαναβρεί και πάλι τον δρόμο της. Η Ελλάδα έχει άλλωστε συνηθίσει να ζει με το πρόσωπο του πολέμου, είτε αυτός λέγεται Εμφύλιος είτε Κατοχή. Πάντοτε καταφέρνει να προχωρήσει μπροστά.»

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ | FLIX.GR

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Το Σκάσιμον, μια ακουστική αφήγηση στο Παλιό Ξυδάδικο

Η Έλενα Αγαθοκλέους και ο Δημήτρης Σπύρου, ξανανοίγουν τον κύκλο της δουλειάς τους με ...

Ο ρόλος της Επιστήμης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η επιστήμη πρέπει και μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ...

6η Μπιενάλε Πεκίνου | υποβολή προτάσεων συμμετοχής

Προτάσεις για συμμετοχή στην 6η Διεθνή Μπιενάλε Πεκίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο ...

Έκλεισαν οι φάκελοι για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πρωί πρωί βρέθηκαν χθες στο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού οι δήμαρχοι Λευκωσίας και Πάφου, ...

Ετεροχρονισμένη παράδοση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου

Γράφει ο Κώστας Νάνος Για τουλάχιστον άλλους 5 μήνες θα παραμείνει κλειστό το Επαρχιακό ...

Για το Υφ. Πολιτισμού ενημέρωσε το ΔΣ του Ιδρ. Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, ο ΥΠΠΑΝ.

Για την προετοιμασία του νομοσχεδίου και τις διαδικασίες για τη σύσταση και λειτουργία Υφυπουργείου ...

X