«Χαρούλα» από την ΕΘΑΛ

H Kεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει το κυπριακό έργο του γνωστού σκηνοθέτη Χρίστου Ζάνου Χαρούλα σε σκηνοθεσία/σκηνικό χώρο του Άδωνη Φλωρίδη.

Τα κοστούμια επιμελείται ο Στέφανος Αθηαινίτης, την μουσική σύνθεση ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και τους φωτισμούς ο Βασίλης Πετεινάρης.

Τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται η νεαρή ηθοποιός Στέφανη Νέρου.

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Ζένιος, Χρύσανθος Χρυσάνθου και οι
Μιχάλης Σοφοκλέους, Γιάννος Αντωνίου, Μελίντα Ιακωβίδου, Ανδρέας Νικολαΐδης.

 

Σημείωμα του Χρίστου Ζάνου για το έργο του:

Κύπρος, δεκαετία του 1980.

Οι όποιες αναφορές σε άτομα, περιοχές, οδούς, χωριά της Κύπρου, στρατιωτικά φυλάκια, κυβερνητικά ή άλλα κτήρια, είναι εντελώς συμπτωματικές. Τα διαδραματιζόμενα στο έργο είναι επινόηση μιας εφιαλτικής φαντασίας σε αντιπαραβολή με την πραγματικότητα. Τη δική μας πραγματικότητα. Την κυπριακή.

Προσπάθησα να αφηγηθώ την θλιβερή ιστορία μιας εγκλωβισμένης 16χρονης μαθήτριας, της Χαρούλας, που αφήνει το χωριό και τους δικούς της για να φοιτήσει –μόνη- σε γυμνάσιο της κυπριακής πρωτεύουσας, όπου της προσφέρεται φιλοξενία σε εκκλησιαστικό οικοτροφείο.

Η ερωτική περιπέτεια της έφηβης μαθήτριας μ’ ένα νεαρό έποικο από τα Άδανα, που εγκαταστάθηκε με τους δικούς του στο χωριό της, δίνει την αφορμή να παρακολουθήσουμε στις ελεύθερες περιοχές ένα δράμα με βασικούς πρωταγωνιστές από τη μια την ανυπεράσπιστη «αμαρτωλή» Χαρούλα και από την άλλη τον σύγχρονο –δημιούργημα της μετά το 1974 εποχής – Κύπριο. Αυτό το εκπληκτικό ανθρωπολογικό και κοινωνικό φαινόμενο…Ήρωες με στρεβλωμένα, παραμορφωμένα και αποκρουστικά χαρακτηριστικά. Χωρίς συναισθήματα, χωρίς ψυχή.

Ενώ προχωρούσα, ολοένα και πιο συχνά και με ένταση, εμφανίζονταν στον ύπνο και στο ξύπνιο μου οι φοβερές φιγούρες του ζωγράφου Μαγκρίτ! Αναρωτιόμουν: αυτοί είμαστε;

Όταν έφτασα στο τέλος, ανακάλυψα ότι είχα περιγράψει ψυχρά και χωρίς έλεος τη ψυχογραφία της κοινωνικής μας πραγματικότητας. Τα πρόσωπα γνωστά και οικεία. Κατοικούν στη διπλανή πόρτα, στη γειτονιά μας. Βγάζουν τα σκυλάκια τους περίπατο κάθε απόγευμα. Φορώντας μάσκα με ανυποψίαστο, υποκριτικό χαμόγελο, μας χαιρετούν.

Το έργο αποπειράται να τραβήξει αυτή τη μάσκα και να αποκαλύψει τα αληθινά χαρακτηριστικά του προσώπου. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνει. Τουλάχιστον στραπατσάρει τη μάσκα! Και την κάνει να είναι πιο κοντά στην αλήθεια…
Χρίστος Ζάνος

+ Τακτικές παραστάσεις στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ στη Λεμεσό κάθε Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 [μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου] και Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 20:30.

Πληροφορίες / κρατήσεις: 25877827.

You May Also Like

Παρουσίαση Βιβλίου: «Μέρες Εγκλεισμού / Lockdown Days»

Οι εκδόσεις Το Ροδακιό, παρουσιάζουν το φωτογραφικό βιβλίο ντοκουμέντο: Μέρες Εγκλεισμού / Lockdown Days ...

Όλα τα καρναβαλίστικα πάρτυ

Αυτή την εβδομάδα τα Καρναβάλια έχουν την τιμητική τους, γι’αυτό και σας παρουσιάζουμε όλα ...

Οι μουσικές αναφορές στον «Αργό Σίδηρο» του Σωφρόνη Σωφρονίου

Τις μουσικές αναφορές που υπάρχουν στο μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου «Αργός Σίδηρος», το οποίο ...

“Crossing 24/31: I always confuse south to north, north to south”

Η εικαστική έκθεση “Crossing 24/31: I always confuse south to north, north to south” ...

«Μείνε Δίπλα μου» στο Flea Theatre – Θεατρική Ομάδα Persona

Οι άνθρωποι εγκλωβίζονται και ζουν ολοένα και πιο παρασιτικά στην ανέχεια και την ένδεια, ...

Αναθεωρημένες ημερομηνίες για την παράσταση «Το Κτήνος στο Φεγγάρι»

Με βάση τα καινούρια μέτρα όπως δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, η Θεατρική Ομάδα ...

X