«Χρυσό Μήλο» για τον Μάριο Ιωάννου Ηλία

Η συναυλία αυτοκινήτων με τίτλο «Αutosymphonic», του Κύπριου μουσικού Μάριου Ιωάννου Ηλία, ανακηρύχθηκε και επίσημα την περασμένη βδομάδα ως το «γεγονός της xρονιάς 2011» στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού των βραβείων «Αδάμ και Εύα», όπου βραβεύονται τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που έλαβαν χώρα στη Γερμανία ή στο εξωτερικό από «γερμανικά χέρια», ο Μάριος Ιωάννου Ηλία απέσπασε την ύψιστη διάκριση, στην σημαντικότερη κατηγορία του θεσμού: παρέλαβε το «Χρυσό Μήλο» Καλύτερης Δημόσιας Εκδήλωσης, χάρη στην Autosymphonic, μια συναυλία αυτοκινήτων που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο 2011 στην κεντρική πλατεία της γερμανικής πόλης Μανχάιμ, όπου ο Καρλ Μπεντς εφηύρε το 1886 το αυτοκίνητο.

Στην παρουσία 1.500 ανθρώπων από την πολιτική και επιχειρηματική ζωή της Γερμανίας, ο Ιωάννου Ηλία παρέλαβε το α’ βραβείο, ύστερα από ομόφωνη απόφαση 13μελούς επιτροπής. Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή: «Ο κόσμος μιλάει αυτοκίνητο, ο κόσμος μιλάει μουσική!».

Ο Μάριος Ιωάννου Ηλία είχε να συναγωνιστεί διεθνείς εκδηλώσεις των εταιριών Μercedes-Benz, Audi, Νike και Αdidaς αλλά και την δημιουργία του γερμανικού περιπτέρου στη διεθνή έκθεση της Κορέας.

Το «Αutosymphonic» [open air multimedia symphony] πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μανχάιμ ενώπιον ενός ακροατηρίου 20,000 θεατών και 55 εκατομμυρίων τηλεθεατών. H Huffington Post χαρακτήρισε το Αutosymphonic ως «μία από τις πιο αξιόλογες συναυλίες συμφωνικής μουσικής στον κόσμο» και η  Νew York Times ως «μοναδικό στο είδος του».

Για την δημιουργία του Autosymphonic χρειάστηκαν δύο χρόνια, προϋπολογισμός ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή 400 ανθρώπων και μερικά από τα σημαντικότερα μοντέλα αυτοκινήτων στον κόσμο.

Εκτός από συνθέτης, ο Μάριος Ιωάννου Ηλία υπήρξε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της παραγωγής.

Προτάσσοντας το Autosymphonic, το Μανχάιμ διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020 και επ’ αυτού αξίζει να σημειωθεί πως μια μουσική ιδέα του Μάριου Ιωάννου Ηλία περιλαμβανόταν και στην πρόταση της Λευκωσίας για τον ίδιο θεσμό. Την οποία η κριτική επιτροπή αξιολόγησε ως ανέφικτη…

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

«Οι εγκλωβισμένοι του ξενοδοχείου Ντόουμ»| Νέο βιβλίο της Ρήνας Κατσελλή

«Οι εγκλωβισμένοι του ξενοδοχείου Ντόουμ». Έτσι τιτλοφορείται το ιστορικής καταγραφής βιβλίο της κερυνειώτισσας συγγραφέας ...

Νεκρός στο σπίτι του ο Μάικ Κέλι

Σοκ προκάλεσε στον κόσμο της τέχνης ο θάνατος του Μάικ Κέλι, ενός από τους ...

Μουσείο στο Λονδίνο αρνήθηκε δωρεά λόγω σχέσης με την κρίση των οπιούχων στις ΗΠΑ

Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου αρνήθηκε δωρεά ύψους ενός εκατομμυρίου στερλινών του Αμερικανού ζάμπλουτου ...

Αναζητώντας τον «Κ» | Ντίνος Κατσουρίδης αυτοβιογραφούμενος

Ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Κύπριου κινηματογραφιστή Ντίνου Κατσουρίδη, κυκλοφορεί ...

Ελληνικές διακρίσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών

Ευχάριστα για τον ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς του είναι τα τελευταία νέα που ...

Ermis Michail – Electric World στις «Μουσικές του Κόσμου»

Το ηλεκτροακουστικό σύνολο Electric World φέρνει κοντά επτά μουσικούς από την Κύπρο, οι οποίοι ...

X