Isnotgallery | «Έχεις καινούρια σχέδια;»

«Έχεις καινούρια σχέδια;» Τριάντα πέντε καλλιτέχνες απαντούν «ναι» και παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην isnotgallery στη Λευκωσία από τις 28 Νοεμβρίου.

Δώδεκα καταξιωμένοι και 23 νέοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Κύπρο συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει ο Μάριος Teriade Ελευθεριάδης.

Αναφέρεται σε σημείωμα της isnotgallery για το σχέδιο:

«Το Σύγχρονο Σχέδιο κατέχει σήμερα εξέχουσα θέση στον χώρο της σύγχρονης τέχνης. Εδώ, η επιλογή έχει ολοκληρωθεί προσπαθώντας να παρουσιαστεί ένα ευρύ φάσμα από ποικίλο σχεδιασμό, όπως ασκείται σήμερα, χωρίς να επηρεάζεται από τις γκαλερί  ούτε από τους κριτικούς τέχνης, ή ακόμα και από τους δασκάλους.

Το σχέδιο, κατά την τελευταία δεκαετία, δεν θεωρείται πλέον ένα μικρό είδος. Πρόσφατη ανατίμηση του ήταν ότι ενθαρρύνεται από την αγορά της τέχνης, η οποία προσελκύσει νέους συλλέκτες που αποκτούν έργα καλλιτεχνών ή να ξεκινούν μία νέα συλλογή με νέους καλλιτέχνες.

Είναι αλήθεια ότι μέχρι τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, προηγούνταν το σχέδιο του έργου του ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα.

Ο καλλιτέχνης σήμερα διατηρεί τα πειραματικά χαρακτηριστικά του και  εμφανίζεται τώρα ως αυτοσκοπός.

Συνδυάζοντας την παρατήρηση και την άσκηση έρευνας μπορούν να συνθέσουν τόσο τον περιβάλλοντα κόσμο και το ποιητικό σύμπαν του καλλιτέχνη, το σχέδιο απέκτησε στις αρχές του εικοστού αιώνα, μια ανεξάρτητη αξία. Ωστόσο, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λίγοι καλλιτέχνες ασκούν το σχέδιο ή τουλάχιστον δεν εμφανίζεται.

Το 1977, όταν μεταφέρθηκε στο Κέντρο Πομπιντού, το Musée National d’Art Moderne υιοθετεί μια δομή ειδικά για τη διατήρηση των έργων σε χαρτί: Γραφείο της γραφιστικής τέχνης. Η καινοτομία αυτής της ονομασίας αντικαθιστά τα ‘σχέδια’ σε ‘γραφικές τέχνες’ που μπορεί να περιλαμβάνει την παραδοσιακή έννοια και κατάρτιση καθώς και όλη την εμπειρία και τις τεχνικές που εκτελούνται σε χαρτί».

 

Δημήτρης Εφέογλου

 

Xάρης Κοντοσφύρης

 

Γιώργος Τσακίρης

Χρήστος Δημητριάδης

 

Συμμετέχουν οι: ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ZURAP GULISHVILI, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣΦΥΡΗΣ, ΜΕΛΙΤΑ ΚΟΥΤΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΗΤΡΕΝΤΣΕ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΠΛΙΑΤΚΑΣ, ΖΑΦΟΣ ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, ΕΛΛΗ ΧΡΥΣΙΔΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΓΟΝΗ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΦΕΟΓΛΟΥ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΖΑΖΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΦΤΕΡΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΝ/ΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΡΙΑΝΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΜΙΤΗ, ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΑΡΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΑΝΗ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΤΟΥΜΠΟΥΡΗΣ, ΓΑΒΡΙΗΛ ΦΤΕΛΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΜΑΓΔΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, CAMILLE VACHER


Ο Μάριος Ελευθεριάδης είναι εικαστικός και τακτικός καθηγητής στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών της Λιμόζ-Ομπισόν, στη Γαλλία.

Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.

Επισκέπτεται την Κύπρο συχνά και διατέλεσε επιμελητής της έκθεσης «Ο Miró της Μαγιόρκα» στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας – Ίδρυμα Πιερίδης.

 

 + Εγκαίνια την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012, στις 19:00. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2013. Πληροφορίες τηλ. 22343670. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-13:00 και 16:00-20:00, Σάββατο: 10:00-13:00.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΗΤΡΕΝΤΣΕ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, Buffer Fringe, επιστρέφει τον Οκτώβριo

Το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, Buffer Fringe, επιστρέφει στις 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2021, ...

Κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα στο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου

Διανύοντας την δωδέκατη χρονιά πραγματοποίησής του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου – Όψεις ...

Στην Κύπρο η Βικτόρια Χίσλοπ για την παρουσίαση της «Ανατολής»

Στις 22 Οκτωβρίου κυκλοφορεί παράλληλα σε Ελλάδα και Κύπρο το νέο βιβλίο της Βικτόρια ...

Συναυλία Αλληλεγγύης / Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, στο πλαίσιο της αποστολής της να προσφέρει ποιοτική ορχηστρική μουσική ...

Διεθνές Συνέδριο RISE IMET 2021

Το Κέντρο Αριστείας CYENS διοργανώνει το πρώτο Διεθνές Συνέδριο RISE IMET, με θέμα τις ...

X