Αντίο, Όσκαρ Νιμάγιερ

Λίγο πριν κλείσει τα 105α γενέθλιά του έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου, ο Όσκαρ Νιμάγιερ, σε μια χρονική στιγμή απομακρυσμένη από το όνειρό του, να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος.

Ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής διεθνώς. Είναι, επίσης, από τους λίγους αρχιτέκτονες που κατάφεραν να περάσουν στη δουλειά τους την ίδια τους τη στάση για τη ζωή.

Εθνικό σύμβολο

Ξέρουν να τιμούν τα παιδιά τους οι Βραζιλιάνοι: η χθεσινή διαδικτυακή έκδοση της βραζιλιάνικης εφημερίδας «O Globo» είχε κατακλυστεί από κείμενα και φωτογραφίες του σπουδαίου Όσκαρ Νιμάγιερ, λες και η είδηση του θανάτου του είχε σταματήσει την υπόλοιπη ειδησεογραφία.

Ο Όσκαρ Νιμάγιερ έζησε έναν αιώνα και κάτι στη μακρινή από μας χώρα και κέρδισε επάξια μια θέση ανάμεσα στα εθνικά σύμβολα της Βραζιλίας (δίπλα στον Πελέ, τον Τομ Ζομπίμ, τον Σένα).

Η χώρα του, η ιστορία της και οι άνθρωποί της, άλλωστε, δημιούργησαν την αρχιτεκτονική και τις καμπύλες των κτηρίων του. Ο ίδιος είχε διευκρινίσει πολλές φορές πως αυτές τις καμπύλες τις οφείλει στις όμορφες γυναίκες της Βραζιλίας.

Είχε πει, ακόμη, πως ανέπτυξε την αρχιτεκτονική του «με θάρρος και ιδεαλισμό, αλλά και έχοντας επίγνωση του ότι σημασία έχουν η ζωή, οι φίλοι και η προσπάθεια να γίνει αυτός ο άδικος κόσμος λίγο καλύτερος».

Ποιητής της καμπύλης

«Με ελκύει η καμπύλη, η ελεύθερη, αισθησιακή καμπύλη που προκύπτει από τις δυνατότητες της τεχνολογίας και την οποία, ωστόσο, συναντούμε σε παλιές μπαρόκ εκκλησίες».

Οπλισμένος με φαντασία και όραμα, ο Όσκαρ Νιμάγιερ θεωρούσε τον εαυτό του τυχερό γιατί είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τα έργα του με διαφορετικό τρόπο. Επίσης, μισούσε το Μπάουχαους: , έλεγε. «Ήταν όλοι ατάλαντοι. Το μόνο που είχαν ήταν κανόνες. Ακόμη και για τα μαχαίρια και τα πιρούνια δημιούργησαν κανόνες. Ο Πικάσο δεν θα αποδεχόταν ποτέ αυτούς τους κανόνες. Οι κανόνες είναι το χειρότερο πράγμα. Απλώς πρέπει να τους σπας!».

Ο ίδιος κατάφερε να λυγίσει το σίδερο και το καλούπι και να δώσει καμπύλες στα κτήριά του. Πίστευε πάντα, άλλωστε, πως πρέπει να ζούμε με τη φαντασίωση πως η ζωή είναι σημαντική, για να ζούμε λίγο καλύτερα.

Μεγάλη κληρονομιά

Ο τέως Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για τον θάνατο του αρχιτέκτονα: «Έφυγε, αλλά θα μείνει για πάντα ανάμεσά μας, παρών στις γραμμές των κτηρίων που ανήγειρε στη Βραζιλία και στον κόσμο» είπε.

Πράγματι, ο Νιμάγιερ άφησε πίσω του διάσπαρτη, μεγάλη κληρονομιά: στα κτήριά του περιλαμβάνονται τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Νίτεροϊ, τα κεντρικά γραφεία του Κομουνιστικού Κόμματος στο Παρίσι, η διάσημη Καθολική της Μπραζίλια, αλλά κυρίως ένας ολόκληρος οικισμός της Μπραζίλια, που έχει γίνει και σύμβολο της αρχιτεκτονικής του.

Ο Όσκαρ Νιμάγιερ θα οδηγηθεί στην τελευταία του κατοικία αύριο Σάββατο, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Νιτερόι, Βραζιλία

Εδρα Εd. Mondadori, Μιλάνο

H Καθολική της Μπραζίλια.

To Μουσείο Όσκαρ Νιμάγιερ.

To Κογκρέσο της Βραζιλίας.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Εκκληση του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων για τα μνημεία στη Νεκρή Ζώνη

Ανακοίνωση σχετικά με την προστασία μνημείων που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης ή εκτός ...

MetAMORphrasis στο Καϊμακλί στις 26 Απριλίου

ΜetAMORphrasis* είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζουν την Κυριακή 26 Απριλίου η Gaia ...

O Martin Sherman, συγγραφέας του «Rose», μιλά στο «Π»

Ο διάσημος θεατρικός συγγραφέας Μάρτιν Σέρμαν μιλά για τον θεατρικό μονόλογο που παρουσιάζει η ...

Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας τον Μάρτιο

Μια συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας στην Κύπρο, υπό την επωνυμία “Graphic Stories Cyprus” πραγματοποιείται ...

Δέκα σημεία για την ΕΡΤ από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Την εναντίωσή τους στο αυθαίρετο λουκέτο της ΕΡΤ και τη στήριξή τους στον αγώνα ...

Εργαστήρι χορού με την Henrietta Horn

Το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου σε συνεργασία με την πλατφόρμα χορού Dance Gate Lefkosia και ...

X