Εκρήξεις

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Όταν η Λιβύη βγήκε από τη σαραντάχρονη περίοδο της δικτατορίας του Μουαμάρ Γκαντάφι, όλα άλλαξαν -και μεταξύ όσων άλλαξαν ήταν και η τέχνη της χώρας. Ή αν δεν άλλαξε, τουλάχιστον ανοίχτηκε ξανά στον έξω κόσμο, με τους Λίβυους να εκφράζουν την επανάστασή τους όχι μόνο με τα όπλα, αλλά και με την τέχνη, με γκράφιτι και μουσική.

Όσο συνεχιζόταν η επανάσταση που εξελίχθηκε σε εμφύλιο και τελείωσε με την αμφιλεγόμενη παρέμβαση των χωρών του ΝΑΤΟ και την εξίσου αμφιλεγόμενη εκτέλεση του Μουαμάρ Γκαντάφι από μια ομάδα ανταρτών που έδειχναν απλά αποφασισμένοι να πάρουν εκδίκηση, παρά να αποδώσουν δικαιοσύνη, τα διεθνή ΜΜΕ δεν παρέλειψαν να προσεγγίσουν το θέμα και από αυτή τη διάσταση, ανοίγοντας έτσι την όρεξη της “Δύσης”. Την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη στο Λονδίνο, οκτώ Λίβυοι καλλιτέχνες, εικαστικοί, φωτογράφοι και video artists, παρουσίασαν για πρώτη φορά τη δουλειά τους στο εξωτερικό [το εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ του ραδιόφωνου του BBC, εδώ: http://bit.ly/Λιβύη].

Η έκρηξη του πολέμου στη Λιβύη έγινε και έκρηξη μιας έκφρασης που απλώς γύρευε την αφορμή. Στην Αίγυπτο, τα γκράφιτι στους τοίχους του Καΐρου έγιναν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της υπό εξέλιξη αιγυπτιακής επανάστασης. Ένας από τους γνωστότερους street artists της χώρας, ο Αμμάρ Αμπό Μπακρ [για, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες έργων του Μπακρ, εδώ: http://bit.ly/ammarabobakr], βρέθηκε χθες στην Κύπρο στο Ίδρυμα ARTος. Ο Μπακρ αλλάζει την εικονογραφία των “μαρτύρων” της αραβικής κουλτούρας, ζωγραφίζοντας τους μάρτυρες της επανάστασης με ζωντανά παστέλ χρώματα στον δρόμο προς την πλατεία Ταχρίρ και “καταστρέφει” τα οδοφράγματα ζωγραφίζοντας σε αυτά τον κόσμο πίσω τους.

Η κατάσταση σαφώς δεν συγκρίνεται με την Κύπρο, όπου η αναταραχή που αντιμετωπίζουμε σήμερα και η μετάβαση σε κάτι νέο και άγνωστο βρίσκεται ακόμα στα ανεπαίσθητα στάδιά της. Όπως, όμως, η έκφρασή μας άλλαξε το ’74, όταν όλες οι εκφάνσεις της τέχνης στρατεύτηκαν στην απόδοση του πόνου της εισβολής [ή, στον βορρά, του θριάμβου της λύτρωσης], έτσι θα αλλάξει και στα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς τα πάντα αλλάζουν.
Οι “εκρήξεις” ξεκίνησαν και καλό είναι να μάθουμε από τις γειτονικές μας χώρες πώς, αυτή τη φορά, να τις εκφράσουμε πιο δημιουργικά.

You May Also Like

Το παζλ των μοιρασμένων πόλεων

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι ηγέτες συζητούν συνέχεια, λεπτομέρειες επί λεπτομερειών, ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων, ...

Πυραμίδες στην άμμο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Πολλή επαφή με την πραγματικότητα φαίνεται να έχει ο νέος ...

Ναι στο “ναι”, ναι στο “όχι”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το ποίημα του Καβάφη “Che fece… il gran rifiuto”, από ...

Ομπρέλες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης  Στις Φοινικούδες, ο δήμαρχος έχει αντικαταστήσει τις πασανάκατες ομπρέλες που ...

Boom!

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Έξω από τα γραφεία του “Πολίτη” το σκηνικό την περασμένη ...

Εγώ ο ξένος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Κάπου εδώ γύρω υπάρχουν ντόπιοι. Σαφώς. Και αναφέρομαι σε αυτούς ...

X