Νέα έκδοση | «Οχυρωμένες πόλεις: παρελθόν, παρόν και μέλλον»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων συνεργάζονται για την έκδοση που περιλαμβάνει τα πρακτικά συνεδρίου για την οχυρωμένη πόλη της Λευκωσίας και άλλες ελληνικές πόλεις.

Οι οχυρώσεις της Λευκωσίας σε συνάρτηση με τα παραδείγματα άλλων οχυρωμένων πόλεων είναι το θέμα της νέας έκδοσης με τίτλο «Οχυρωμένες πόλεις: Παρελθόν, παρόν και μέλλον» την οποία παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια συνέκδοση, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κυπρίων Αρχαιολόγων, καθώς περιλαμβάνει τα πρακτικά ομότιτλου συνεδρίου το οποίο είχε οργανώσει ο σύνδεσμος το 2010.

Η έκδοση έρχεται να συμβάλει στον στόχο του Συνδέσμου των Αρχαιολόγων της Κύπρου για την έναρξη ενός επιστημονικού διαλόγου και προβληματισμού για το θέμα της συνολικής αποκατάστασης των οχυρώσεων της Λευκωσίας.

Πρωτίστως, αναδεικνύει το θέμα της οχυρωμένης Λευκωσίας μέσα από τη διαχείριση προβλημάτων και δράσεων σε άλλες οχυρωμένες πόλεις στη γείτονα Ελλάδα.

Το συνέδριο

Στην ημερίδα με τίτλο «Οχυρωμένες πόλεις» είχαν συμμετάσχει αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι, δημόσιοι λειτουργοί και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι εισηγήσεις των οποίων περιλαμβάνονται στην έκδοση των πρακτικών.

Θα έχουμε, έτσι, την ευκαιρία να διαβάσουμε τις τοποθετήσεις σημαντικών ακαδημαϊκών και επαγγελματιών του χώρου της αρχαιολογίας: των Μιχαήλ Ανδριανάκη, Γιάννη Βιολάρη, Gilles Grivaud, Χρυσάνθη Κούννου, Κατερίνας Μανούσου-Ντέλλα, Νικόλα Μπακιρτζή, Χαράλαμπου Μπούρα και της Δέσποινας Πηλείδου, προέδρου του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων, η οποία έχει και την επιστημονική επιμέλεια της εν λόγω έκδοσης με την αρχαιολόγο λειτουργό του τμήματος Αρχαιοτήτων Ευθυμία Άλφα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τόμος έχει ενταχθεί στη σειρά του περιοδικού Κυπριακή Αρχαιολογία-Archaeologia Cypria, η οποία εκδίδεται από τον Σύνδεσμο Κυπρίων Αρχαιολόγων, αλλά και στον θεσμό της «Ετήσιας Διάλεξης Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Κύπρου». Πρόκειται για τον παλαιότερο θεσμό του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1985.

Η παρουσίαση

Η έκδοση «Οχυρωμένες Πόλεις» θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στις 18:30 στο κτήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία. Στην έκδοση θα αναφερθούν η διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου Λευκή Μιχαηλίδου και η δρ Δέσποινα Πηλείδου.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η ιστορικός και ερευνήτρια στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Νάσα Παταπίου. Η ερευνήτρια αρθρογραφεί κάθε Κυριακή στην εφημερίδα «Πολίτης» πάνω σε θέματα ιστορίας της Κύπρου.

Τη γενική επιμέλεια της έκδοσης είχαν ο Ευθύμιος Σιαφτακόλας εκ μέρους του Συνδέσμου Κυπρίων Αρχαιολόγων και η Ιωάννα Χατζηκωστή εκ μέρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου. Τον συντονισμό της έκδοσης είχε η Λευκή Μιχαηλίδου και τον σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Άκης Ιωαννίδης.

+ Η έκδοση (διαστάσεων 17Χ24 εκ.) αριθμεί 230 σελίδες και τα κείμενα εμπλουτίζονται με αριθμό έγχρωμων και ασπρόμαυρων φωτογραφιών και σχεδίων.

Διατίθεται στην τιμή των 20 ευρώ από το πωλητήριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος (τηλ. 22128157), γνωστά βιβλιοπωλεία σε όλη την Κύπρο και διαδικτυακά στη διεύθυνση www.boccf.org.

You May Also Like

ΣΧΕΔΙΟ ΘΥΜΕΛΗ|Παράταση υποβολής αιτήσεων

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει πως, με δεδομένη την αναμενόμενη εξαγγελία του Προέδρου της ...

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ animation του Ανεσί ανοίγει τις πύλες του και τιμά την Ιαπωνία

Το 43ο Φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων του Ανεσί στην ανατολική Γαλλία, το μεγάλο παγκόσμιο ...

Η κατοχύρωση της ιδιότητας του καλλιτέχνη και το Υφυπουργείο Πολιτισμού απασχόλησαν ΥΠ και ΕΚΑΤΕ

Το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται για την κατοχύρωση της ιδιότητας των καλλιτεχνών και εργαζόμενων ...

Παραιτείται ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης της Φιλαδέλφεια

Ένα κεφάλαιο κλείνει για το Philadelphia Museum of Art καθώς σε λίγους μήνες αποχωρεί ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ | Μέρα 1η

Γράφει ο Αντρέας Κυριάκου | Σκηνοθέτης κινηματογράφου, θεάτρου Αναφορά καραντίνας Ν. 001β/83 Περιοχή: Λευκωσία ...

Γκίκας, Κράξτον και Λι Φέρμορ στη νέα έκθεση της Λεβέντειου

Σε τρεις μεγάλους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, έναν Έλληνα και δύο φιλέλληνες είναι αφιερωμένη ...

X