Paolo Baiocco | H Λεμεσός μέσα από τα μάτια ενός Ιταλού

Εμπνευσμένος από τη θάλασσα της Λεμεσού, τις γειτονιές της πόλης αλλά και τους ανθρώπους της, ο Paolo Baiocco αποτυπώνει στον καμβά τα αισθήματά του, εκφράζοντας δημιουργικά την ευγνωμοσύνη και την αγάπη του για την Κύπρο.

«Ζωγραφίζοντας τη δική μου Λεμεσό, θέλω να την αποτυπώσω όπως τη φαντάζομαι και όπως την αισθάνομαι: σαν τη δεύτερή μου πατρίδα. Να της δώσω τα χρώματά μου» λέει ο Ιταλός καλλιτέχνης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στην πατρίδα του και την Λεμεσό, «την πόλη που δεν γκρινιάζει, δεν με απορρίπτει, είναι δεκτική, γλυκιά, ευγενική και διακριτική».

Γεννημένος στην Ιταλία το 1952 ο Paolo Baiocco από νωρίς ξεκίνησε σπουδές στη μουσική όπως επίσης στον κλασσικό και μοντέρνο χορό. Σπούδασε αρχιτεκτονική, σκηνοθεσία και υποκριτική.

Το 1980 ίδρυσε τη δική του θεατρική εταιρεία και για μια δεκαετία ανέβασε περισότερες από τριάντα παραγωγές τόσο του κλασικού όσο και του σύγχρονου ρεπερτορίου με έργα του Βοκκάκιου, Σαίξπηρ, Ουγκό, Λόρκα, Μπρέχτ κ.α.

Ακολούθως έλαβε μέρος στην παραγωγή της ταινίας «La Traviata» με τον Placido Domingo σε σκηνοθεσία του Franco Zefirelli όπως επίσης στην Οπερα της Ρώμης στη παραγωγή της όπερας  «La Battaglia Di Legnano».

Οι δύο αυτές εμπειρίες καθόρισαν την μετέπειτα πορεία του και την καριέρα του ως σκηνοθέτη και ενδυματολόγου Οπερας. Το 1988 το όνειρο του γίνεται πραγματικότητα και σκηνοθετεί όπερες και δουλεύει ως ενυδματολόγος σε περισσότερες από δέκα παραγωγές όπως «L’ Italiana in Algeri”, “La Serva Padrona”, “La Traviata” και πολλές άλλες.

Τα επόμενα χρόνια σκηνοθέτησε όπερες στην Ιαπωνία το 2002 και ξανά το 2003. Το 2004 η όπερα «La Traviata» είχε μεγάλη επιτυχία με αποτέλεσμα να περιοδεύσει σε 12 πόλεις της Ιαπωνίας. Από το 2005 μέχρι το 2009 έκανε διάφορες παραγωγές όπερας στην Ευρώπη και την Κορέα και έλαβε μέρος σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία, Γαλλία και Ιταλια. Επίσης σκηνοθέτησε την παραγωγή 25 videos  για την 20η επέτειο του θανάτου της Μαρίας Κάλλας για την Σκάλα του Μιλάνου.

Το 2011 σκηνοθέτησε τις «Βάκχες» του Ευριπίδη στον ΘΟΚ.

+ Την πρώτη έκθεση ζωγραφικής του Paolo Baiocco θα εγκαινιάσει ο πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο κ. Alfredo Bastianelli, την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012 στις 19:00 στο Κέντρο Τεχνών Ιδρύματος Πανίκος Μαυρέλλης (Ειρήνης 71, Λεμεσός, τηλ. 25341572).

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες, τηλ.99696365, paolobaiocco52@libero.it

 

You May Also Like

Berlinale Selection 2019 από τo Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου

Berlinale Selection 2019 είναι ο τίτλος της νέας σειράς κινηματογραφικών προβολών που θα δούμε ...

Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας: Δύο τελευταίοι «Λογοτεχνικοί Περίπατοι 1821»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματός του, πραγματοποίησε σε συνεργασία με ...

Εκθεση ζωγραφικής για ενίσχυση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος

«Με φόντο τη ζωή» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής Κυπρίων καλλιτεχνών που θα ...

Στις 27, 28 και 29 Αυγούστου το 17ο “Καλοκαιρινό” από τη Νέα Κίνηση

Το 17ο “Καλοκαιρινό”- dance performances and videos από τη Νέα Κίνηση μεταφέρεται στις 27, ...

Sharing an island | Προβολή στη Λεμεσό

Την Τετάρτη,  4 Απριλίου, προβάλλεται η ταινία ντοκιμαντέρ «Sharing An Island» – Το νησί ...

Ρεσιτάλ τσέμπαλου από τον Μαχάν Εσφαχανί

Ένα πρόγραμμα με έργα Ουίλιαμ Μπερντ, Μπαχ και Σκαρλάτι, μεταξύ άλλων, θα ερμηνεύει ο ...

X