Οξύνεται η διαμάχη για την Πάφο 2017 με υποκλοπές, απειλές και… προεδρικές

Η ανακήρυξη της Πάφου σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017 ήταν αναμφίβολα το σημαντικότερο γεγονός που σημάδεψε το 2012 την επαρχία. Αυτή η επιτυχία προκάλεσε ευφορία στην επαρχία και δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Η Πάφος και γενικότερα η επαρχία έρχεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία. Αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί η Πάφος να βγει πολλαπλά κερδισμένη και αυτό δεν αφορά μόνον την ανάπτυξη υποδομών για τον πολιτισμό και τις τέχνες.

Το 2017 μπορεί να γίνει αφετηρία για μια άλλου τύπου ανάπτυξη που θα προσφέρει ποιότητα ζωής στους σημερινούς κατοίκους της και κυρίως στις επόμενες γενεές.

Τα όσα διαδραματίζονται από τον Σεπτέμβριο που έγινε η ανακήρυξη βάζουν σε περιπέτειες τη μεγάλη ευκαιρία, με κίνδυνο να εκτεθεί όχι μόνον η Πάφος αλλά ολόκληρη η χώρα μας, με δεδομένο ότι η τελική απόφαση για την πολιτιστική πρωτεύουσα δεν έχει ακόμα ληφθεί και δεν είναι σίγουρο ότι θα ληφθεί, αφού ακόμα δεν έχουν εξευρεθεί τα απαραίτητα κονδύλια που απαιτούνται.

 

pafos2017

Ποιος θα είναι πρόεδρος

Η διαμάχη άρχισε όταν αμφισβητήθηκε η ανάληψη της προεδρίας του «Πάφος 2017» από τον δήμαρχο Σάββα Βέργα διότι, όπως υποστηρίχθηκε, το Bit Βοοk που είχε κατατεθεί στην επιτροπή επιλογής προέβλεπε σαφώς ότι στο συμβούλιο του φορέα δεν θα συμμετείχε κανένας από τους αιρετούς άρχοντες της πόλης.

Η οργανωτική διάρθρωση του φορέα και η στελέχωση των διαφόρων επιτροπών και συμβουλίων του αποτελεί ακόμη αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ μελών του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και άλλων παραγόντων όπως είναι οι εθελοντές και οι υπόλοιποι δήμοι που θα είναι μέτοχοι στον φορέα.

Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα όταν θα συνέλθουν εκ νέου κατ’αρχήν το δημοτικό συμβούλιο Πάφου, αλλά και τα συμβούλια των άλλων δήμων για να αποφασίσουν την αλλαγή της πρόνοιας για τη συγκρότηση του «Πάφος 2017».

Ο δήμαρχος Πάφου, αν και δηλώνει ότι δεν είναι αυτοσκοπός η ανάληψη της προεδρίας από τον ίδιο, οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη οδηγούν στο πρόσωπό του.

Υποκλοπές και απειλές 

Τις τελευταίες μέρες η διαμάχη έχει ξεφύγει από το πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και εισήλθε σε πεδία που δεν αποκλείεται να καταλήξουν σε δικαστικές αίθουσες. Εθελοντές του «Πάφος 2017» καταγγέλλουν ότι έγιναν υποκλοπές και παρεμβάσεις σε λογαριασμούς των email τους. Μάλιστα μια από αυτές τις καταγγελίες έφθασε στην αστυνομία και άρχισε η διερεύνησή της με καταθέσεις εθελοντών. Μεταξύ αυτών που κλήθηκαν και κατέθεσαν ήταν και η δημοτική σύμβουλος του ΔΗΚΟ Μαρία Ζαβρού, η οποία είναι συγγενής της εθελόντριας που κατάγγειλε ότι απειλήθηκε από τον αδελφό της υπαλλήλου του «Πάφος 2017».

Η νομική πτυχή

Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού μηνύματος, που είχε αποσταλεί από την εθελόντρια στους Γερμανούς συμβούλους του «Πάφος 2017», αυτό που επισημαίνουν νομικοί κύκλοι είναι η παραβίαση της αλληλογραφίας και του απορρήτου των ηλεκτρονικών συνομιλιών. Παράλληλα, σύμφωνα με την καταγγελία, διατυπώθηκαν απειλές από τρίτο πρόσωπο εναντίον της εθελόντριας η οποία ζήτησε διευκρινίσεις για τον μη διορισμό της. Αν υπάρχει ή όχι θέμα, όπως επισημαίνουν, θα κριθεί όταν ολοκληρωθεί η διερεύνηση των καταγγελιών από την αστυνομία. Ούτε οι Γερμανοί σύμβουλοι αλλά ούτε και κανείς άλλος είχε το δικαίωμα να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μηνύματος και της ηλεκτρονικής συνομιλίας.

 

Και οι προεδρικές στο κόλπο

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Σάββας Βέργας θέλει τόσο πολύ την προεδρία του «Πάφος 2017», σε σημείο που έχει διαπλέξει την εκλογή του με τις προεδρικές και τη στήριξη Νίκου Αναστασιάδη από τη δική του ομάδα. Η πλειοψηφία των μελών του δ.σ. του Δήμου Πάφου δεν εγκρίνει την ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Βέργα, ωστόσο ο δήμαρχος Πάφου διαμηνύει στα κεντρικά της Πινδάρου όταν εάν κάποιοι σύμβουλοι του ΔΗΣΥ στην Πάφο δεν τον ψηφίσουν, τότε αυτός δεν θα εργασθεί για την υποψηφιότητα Αναστασιάδη. Οι διαμαρτυρίες Βέργα προκαλούν δυσφορία στον ΔΗΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», διότι προσδίδει σε κάποιες  τοπικές αντιπαραθέσεις παγκύπρια σημασία, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προσκόμματα στην εκλογή του κ. Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με μέλος του δ.σ. του Δήμου Πάφου, που ανήκει στον χώρο του Κέντρου, ο κ. Βέργας θέλει την προεδρία της πολιτιστικής πρωτεύουσας όχι διότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τον πολιτισμό, αλλά ως όχημα για να κάνει ο ίδιος δημόσιες σχέσεις με διάφορα τοπικά αλλά και παγκύπρια ΜΜΕ που τον στηρίζουν. Στέλεχος του ΔΗΚΟ επίσης απευθύνει έκκληση στον Μάριο Καρογιάν να επαναφέρει σε τάξη τον κ. Βέργα, ο οποίος «δρα και συμπεριφέρεται όχι με γνώμονα τη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, αλλά με βάση την προσωπική πολιτική του ατζέντα»

Αθλιότητες

Ο δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας υποστηρίζει ότι στις 26 Δεκεμβρίου επικοινώνησε με υπάλληλο του «Πάφος 2017» για να ενημερώσει τους εθελοντές ότι η σύσκεψη που είχε οριστεί για τις 28/12 θα αναβαλλόταν για τις  9 Ιανουαρίου.

Η υπάλληλος του φορέα πήγε στα γραφεία με τον αδελφό της, όμως επειδή οι λίστες με τα ονόματα  των εθελοντών ήταν στο κομπιούτερ άλλου υπαλλήλου, η ίδια επικοινώνησε μαζί του και αυτός της έδωσε τους κωδικούς. Μαζί με τις λίστες, η υπάλληλος τύπωσε και ένα email που είχε αποσταλεί από τους Γερμανούς συμβούλους και απευθυνόταν στον δήμαρχο.

Το email, σύμφωνα με τον κ. Βέργα, είχε προσβλητικό περιεχόμενο για τον ίδιο και είχε αποσταλεί από την εθελόντρια στους Γερμανούς συμβούλους.  Ο κ. Βέργας παραδέχθηκε ότι όταν παρέλαβε αυτό το email επικοινώνησε με την εθελόντρια και διευθέτησαν συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, παρενέβη η δημοτική σύμβουλος του ΔΗΚΟ Μαρία Ζαβρού, που είναι συγγενής της, και την έπεισε να καταγγείλει την υπόθεση στην αστυνομία. Ο ίδιος είπε ότι αναμένει την ολοκλήρωση των ερευνών της αστυνομίας και το μόνο που ζήτησε είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

O κ. Βέργας εκτιμά ότι οι καταγγελίες εναντίον του έγιναν για λόγους εντυπώσεων με στόχο να πλήξουν τον ίδιο και τον  θεσμό του «Πάφος 2017».

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ | ΕΦΗΜ. ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Η Τuba Ozchorekchi Δημητρίου εκθέτει στην Πύλη Αμμοχώστου

Η Τούπα, μια ενθουσιώδης αυτοδίδακτη καλλιτέχνης, παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση στην Πύλη ...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – Μ’ΑΓΑΠΑ /ΔΕΝ Μ’ ΑΓΑΠΑ

Άγριες μέρες, βάρβαρη εποχή, βυθισμένη στη σιωπή, μια σιωπή που ουρλιάζει. Και από το ...

O αποχαιρετιστήριος λόγος του Κέβιν Κόστνερ στη Γουίτνεϊ Χιούστον [vid]

Μία εβδομάδα μετά τον πρόωρο θάνατό της, συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι της Γουίτνεϊ Χιούστον ...

First Folio του Σαίξπηρ πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ

Στην τιμή ρεκόρ των 9,97 εκατομμυρίων δολαρίων πωλήθηκε σήμερα ένα σπάνιο βιβλίο του 1623, ...

Η ταινία «Άρια» της Μυρσίνης Αριστείδου στο Sundance Film Festival

Η νέα μικρού μήκους ταινία της Μυρσίνης Αριστείδου «Άρια» έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στο ...

Έκθεση του Δ. Αληθεινού στο Μουσείο Πιερίδη

Μια σύγχρονη έκθεση ανάμεσα στα έργα της συλλογής αρχαιοτήτων του Μουσείου Πιερίδη παρουσιάζει ο ...

X