«Διακόπτης» στο on από τις 23 Ιανουαρίου

Τι γίνεται όταν η εύκολη λύση να ρίχνουμε το φταίξιμο στους μετανάστες ως «κακοποιά στοιχεία», στρέφεται εναντίον μας; Αυτό το ερώτημα θίγει στο πρώτο θεατρικό έργο της η Αργυρώ Τουμάζου.

Το έργο έχει τίτλο «Ο διακόπτης» και ανεβαίνει αύριο σε πρώτη επίσημη, στο «Θέατρο Ένα».

Θέατρο για μας

Στην καρδιά της Λευκωσίας, ένα μεσήλικο ζευγάρι επιστρέφει βράδυ στο σπίτι. Εκεί τους υποδέχονται δύο κακοποιοί. Υπό την απειλή του όπλου, οι δύο μετανάστες-φυγάδες απαιτούν τη βοήθεια του ζευγαριού για να ξεφύγουν. Παρά τον φόβο και τις αντιπαραθέσεις για το έγκλημα που διαπράχθηκε ενωρίτερα στην περιοχή, όσο προχωράει η νύχτα τα τέσσερα άτομα εμπλέκονται βαθύτερα, στηρίζουν και απορρίπτουν αλλήλους, σε μια πορεία που φωτίζει όχι μόνο την ατομική τους ευθύνη αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικό συμβιβασμό και τη διαφθορά που ο καθένας τους υπηρετεί.

Αυτή είναι η σύνοψη του έργου, το οποίο αφορά ένα θέμα πολυσυζητημένο σχετικά με τη μετανάστευση, τους «παράνομους» εργάτες και την αντιμετώπισή τους από την κυπριακή κοινωνία.

Η Αργυρώ Τουμάζου, πάντως, δεν σχολιάζει εξωδερμικά το εν λόγω θέμα. Η ίδια ζει στην παλιά Λευκωσία, έχει άμεση επαφή με μετανάστες στη γειτονιά της, περπατά σε δρόμους της παλιάς Λευκωσίας όπου ο μέσος Κύπριος δηλώνει ότι «φοβάται» να κυκλοφορήσει.

«Ήθελα να γράψω ένα θέμα το οποίο να έχει άμεση σχέση με μένα και με όσα ζούμε. Παρουσιάζονται πολλά θεατρικά έργα από πολλές και διαφορετικές κοινωνίες. Εγώ ήθελα να δω τη δική μας κοινωνία, τη δική μας ψυχολογία», αναφέρει στο «Π» η Αργυρώ Τουμάζου, σημειώνοντας πως συνειδητά ήθελε το έργο της να έχει τοπικό χαρακτήρα.

Μετανάστες ως αφορμή

Τοποθετημένη στην παλιά Λευκωσία, η ιστορία του «Διακόπτη» έχει ως αφορμή τους μετανάστες, τα βέλη όμως στρέφονται στους Κύπριους.

«Μιλά για τη διαπλοκή των Κυπρίων και την καλοπέρασή τους. Όλα αυτά, δοσμένα με πολύ χιούμορ», διευκρινίζει η Αργυρώ Τουμάζου, η οποία θα δει το πρώτο της έργο να ανεβαίνει επί σκηνής σε σκηνοθεσία της Αλεξίας Παπαλαζάρου.

Η επιλογή της γνωστής σκηνοθέτιδας δεν είναι τυχαία: η Α. Τουμάζου παρακολούθησε το δεκάμηνο θεατρικό εργαστήρι που διοργάνωσε η Α. Παπαλαζάρου στο Ανοιχτό Θέατρο, σε συνεργασία με την Χρύσα Σπηλιώτη. Απ’ εκείνα τα εργαστήρια προέκυψε το θεατρικό έργο, αν και ο «Διακόπτης», ως τίτλος, οφείλεται σε άλλη σειρά σεμιναρίων, στο «Θέατρο Ένα», υπό την καθοδήγηση της Ελλάδας Ευαγγέλου.

«Η ίδια μάς είχε πει πως ακόμα και από έναν διακόπτη μπορεί να ξεκινήσει μια θεατρική ιστορία! Αμέσως σκέφτηκα τον γενικό διακόπτη του σπιτιού μου, που πέφτει όποτε βρέχει…».

Ο θεατρικός «Διακόπτης» της Αργυρώς Τουμάζου… ανάβει αύριο στη σκηνή του «Θέατρο Ένα», στην παλιά Λευκωσία.

Τους τέσσερις ρόλους του έργου κρατούν ο Μανώλης Μιχαηλίδης, η Έρικα Μπεγέτη, ο Αντρέας Μακρής και ο Μάνος Γαλανής. Τα σκηνικά και κοστούμια υπογράφει η Κρίστυ Πολυδώρου.

+ Η πρεμιέρα θα δοθεί την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στις 20:30 στο «Θέατρο Ένα». Εισιτήρια προς 15 και 12 ευρώ. Τακτικές παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 20:30. Κρατήσεις και πληροφορίες τηλ. 22348203, theatroena@cytanet.com.cy και facebook/theatroena.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Μακέτα της Αμμοχώστου & Website / «Hands-on Famagusta»

Το project «Hands–on Famagusta» θα παρουσιάσει μακέτα όλης της πόλης της Αµµοχώστου σε συνδυασμό με ...

Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος στον Χ. Α. Χωμενίδη

Με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος (European Book Prize, Le Prix du Livre Européen) τιμήθηκε ...

Sting: υπέρ των απεργών του Καζακστάν

Ο Sting ακύρωσε την προγραμματισμένη του για τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου, εμφάνιση στο Καζακστάν, ...

Κυπριακή συμμετοχή στην έκθεση Βιβλίου της Λειψίας

Στο φόρουμ «Μικρές γλώσσες, Μεγάλες λογοτεχνίες» της Έκθεσης Βιβλίου της Λειψίας συμμετείχε και φέτος ...

“Φιλιά εις τα παιδιά” του Βασίλη Λουλέ

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην ...

Απεβίωσε ο μαρξιστής ιστορικός Έρικ Χομπσμπάουμ

Ο Έρικ Χομπσμπάουμ, ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς του 20ου αιώνα απεβίωσε σήμερα στο Δημόσιο ...

X