Αναζητώντας τον «Κ» | Ντίνος Κατσουρίδης αυτοβιογραφούμενος

Ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Κύπριου κινηματογραφιστή Ντίνου Κατσουρίδη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης η αυτοβιογραφία του – όλα ξεκίνησαν από τον κινηματογράφο Παπαδοπούλου στη Λευκωσία.

Ως ο απόλυτος εργάτης στην ιστορία του κινηματογράφου χαρακτηρίστηκε ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα τέλη του Νιόβρη 2011. Το βράδυ της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκε στην Αθήνα η αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Αναζητώντας τον ‘Κ’», την οποία πρόλαβε να ολοκληρώσει προτού «φύγει» και η οποία κυκλοφορεί τώρα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Στο βιβλίο του, ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο οποίος γεννήθηκε στην Κύπρο και όταν πήγε στην Ελλάδα για σπουδές παρέμεινε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του, αφηγείται τη δική του ιστορία, η οποία μπλέχτηκε στα εξήντα χρόνια της πορείας του στο ελληνικό σινεμά, με όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής. Και όχι μόνο: εκτός από τα κινηματογραφικά αστέρια, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Θανάση Βέγγο και άλλους, ο Ντίνος Κατσουρίδης αναφέρεται στους σημαντικότερους παράγοντες του κινηματογράφου της εποχής. Ξεκινώντας από τον Φίνο, της Φίνος Φιλμ.

Αρχή από τη Λευκωσία

«Μισή ζωή κινηματογράφος, μισή έρωτας και τα δύο μαζί έρωτας αξεδιάλυτος για τη ζωή», γράφει στην αυτοβιογραφία του ο Ντίνος Κατσουρίδης.

Η «κινηματογραφική» ζωή του Ντ. Κατσουρίδη ξεκίνησε από τον κινηματογράφο Παπαδόπουλος στη Λευκωσία, γενικός διευθυντής του οποίου ήταν ο θείος του. Εκεί βρισκόταν σχεδόν καθημερινά από τα δέκα του ο Κατσουρίδης. Στα δεκαέξι του κάθισε δίπλα του μια κοπελίτσα που τον παρακάλεσε να της διαβάζει τα γράμματα γιατί εκείνη δεν ήξερε να διαβάζει. Ήταν Τουρκοπούλα και μαζί παρακολούθησαν μια πολεμική ταινία. Απ’ αυτή την ταινία, κόλλησε στο μυαλό του Κατσουρίδη η εικόνα ενός πηληκίου του καπετάνιου ενός βυθισμένου πλοίου, καθώς έπλεε στον ωκεανό. Σχεδόν τριάντα χρόνια αργότερα, ο Κατσουρίδης μετέφερε αυτή την εικόνα ίσως στη σημαντικότερη ταινία της καριέρας του, «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση».

 

Βίντεο της παρουσίασης του βιβλίου, από την ιστοσελίδα camerastyloonline.wordpress.com

Για τον Θανάση Βέγγο

«Να πω εδώ δυο λόγια για ένα απίστευτο χαρακτηριστικό του Βέγγου. Κατ’ αρχήν, υπάρχει ένας μύθος (που σε μεγάλο βαθμό τον έστησαν οι κριτικοί) ότι ο Βέγγος παίζει μονίμως τον εαυτό του και μάλιστα αυτοσχεδιαστικά. Ουδέν ψευδέστερον. Ο Θανάσης δούλευε σχεδόν εξαντλητικά κάθε πλάνο, άλλο αν κατάφερνε στο γύρισμα να δίνει την εντύπωση ότι αυτοσχεδιάζει και μπράβο του. Με τον Θανάση εγώ προσωπικά έκανα πάντως όσες πρόβες χρειαζόμουν μέχρι τη στιγμή που θα οριστικοποιούσαμε και την κίνηση και την εκφορά του λόγου και την εν γένει παρουσία του μέχρι την πιο μικρή λεπτομέρεια».

Για τον Χατζηχρήστο

«Το σημειώνω παρεμπιπτόντως, αλλά ο Χατζηχρήστος ως άνθρωπος είχε ένα μεγάλο κουσούρι, που δεν μπορούσε κανείς να του το κόψει: Έβριζε τον κόσμο. Όταν κάναμε εξωτερικά γυρίσματα και μαζεύονταν διάφοροι αργόσχολοι να γελάσουν με τα τσαλίμια του, τους έβριζε, κυρίως τις γυναίκες: ‘Άντε, κυρά μου, στο σπίτι σου να φτιάξεις και κάνα φαΐ στον άντρα σου’ και άλλες πιο σοβαρές χοντράδες που δύσκολα μπορούν να καταγραφούν εδώ.

‘Βρε Κώστα’, του έλεγα, ‘για σένα μαζεύονται, γιατί τους βρίζεις; Άσε τον Σταύρο τον Τσιώλη (που ήταν βοηθός σκηνοθέτη και γλυκός άνθρωπος) να τους συμμαζεύει και σταμάτα εσύ το βρισίδι’.

Τίποτα εκείνος, δεν έχανε καμιά ευκαιρία να τους βρίζει, μερικές φορές μάλιστα τόσο χοντρά που είναι απορίας άξιο πώς δεν είχαμε σοβαρά παρατράγουδα. Μονομανία είχε ο άνθρωπος».

Για την Αλίκη

«Η Αλίκη είχε πάθει κάποτε την πλάκα της όταν γύριζε το ‘Έρωτας στους αμμόλοφους’, γιατί ο φωτογράφος πλατό άφησε να διαρρεύσουν (;) οι φωτογραφίες της γυμνής Αλίκης, που βρέθηκαν να κυκλοφορούν πακέτο με τις τσιχλόφουσκες σε όλη την Ελλάδα. Όχι ότι έπεσε η ζάχαρη στο νερό, αλλά θα προτιμούσε να τις… διαρρεύσει η ίδια και με τον δικό της τρόπο, για να πετύχει το μεγαλύτερο δυνατό αντιστάθμισμα δημοτικότητας».

Η έκδοση συνοδεύεται από ένα «προσάρτημα» που επιμελήθηκε ο ίδιος ο Κατσουρίδης με τις «μονταρισμένες» απόψεις φίλων και συνεργατών για το έργο του, αλλά και συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά. Επιπροσθέτως παρατίθεται αναλυτικά η φιλμογραφία του και ένα πολυσέλιδο φωτογραφικό άλμπουμ από τη ζωή του.

+ Η αυτοβιογραφία «Αναζητώντας τον ‘Κ’» του Ντίνου Κατσουρίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, σελ. 396.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Διεθνής Μέρα Μουσείων 2016 στα Μουσεία Παγκύπριου Γυμνασίου

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο και τα Μουσεία Παγκυπρίου Γυμνασίου όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ...

Αρχιεπίσκοπος για Εθνολογικό Μουσείο: Να φύγουν μέχρι τον Ιούνιο

Συγκρότημα μουσείων περιμετρικά της Αρχιεπισκοπής επιδιώκει να δημιουργήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, στο πλαίσιο ...

Σε δημόσιο διάλογο στις 3 Ιουλίου καλεί ο ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε για αναθεώρηση του τρόπου ...

Απεβίωσε ο Ντάριο Φο

Σε ηλικία 90 ετών και ύστερα από δυο εβδομάδες νοσηλείας λόγω πνευμονίας απεβίωσε στις ...

Ο «Πλούτος» [της Φτωχολογιάς] επιστρέφει στη Λευκωσία

Μετά την επιτυχή παρουσίαση της παραγωγής «Πλούτος» του Αριστοφάνη στο «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 43η

Γράφει ο Διομήδης Κουφτερός / Ηθοποιός Εβδομάδες αυτοπεριορισμού μου μέχρι σήμερα: 6+ Μέρες: 45 ...

X