«Αντιγόνη» απέριττη στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ

Απογυμνωμένη απ’ ό,τι θα μπορούσε να την απομακρύνει από την αλήθεια της, η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή μεταφέρεται στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ για το ενήλικο κοινό, έπειτα από 43 παραστάσεις σε λύκεια της Κύπρου.

Η Δέσποινα Γκάτζιου εξηγεί στο «Π» πώς δούλεψε για αυτή την παράσταση η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως δραματοποιημένη ανάγνωση του αρχαίου κειμένου του Σοφοκλή.

Ύψιστο είδος η αρχαία τραγωδία

«Η τραγωδία είναι το ύψιστο είδος θεάτρου και στοιχειοθετείται μέσα από τη συνολική οντότητά του», λέει η σκηνοθέτιδα τής εν λόγω παραγωγής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, η πρώτη παράσταση της οποίας δόθηκε τον περασμένο Οκτώβρη στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας.

Αφού παρακολούθησαν την «Αντιγόνη» 2.560 μαθητές σε 43 παραστάσεις σε σχολικές αίθουσες, η παραγωγή μεταφέρεται για σειρά παραστάσεων στην Κεντρική Σκηνή. Θα ακολουθήσει, έπειτα, ένας δεύτερος κύκλος παραστάσεων σε λύκεια, δίνοντας σε ακόμη περισσότερους μαθητές τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το αρχαίο κείμενο του Σοφοκλή.

«Θέλουμε να γίνει απόλυτα σαφής ο διαχωρισμός του αρχαίου κειμένου από την πράξη της αρχαίας τραγωδίας. Εστιάζοντας αποκλειστικά στο κείμενο, το μεγάλο ζητούμενο για μας ήταν να αφήσουμε υπαινικτικά να φανούν τα στοιχεία που λείπουν από την παράστασή μας: οι μάσκες, η μουσική κλπ».

Τονίζοντας ότι η παράσταση είναι λιτή και ουσιαστική, η σκηνοθέτιδα σημειώνει: «Μακριά από μας η άποψη πάνω στην τραγωδία, αυτά είναι κείμενα τέλεια. Δεν έχουμε στυλ, άποψη, φιοριτούρα στην παράστασή μας. Έχουμε μόνο την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τα λόγια του κειμένου και να τα αφήσουμε να μας οδηγήσουν».

Ενιαία σχέση κοινού – ηθοποιών

Στο πλαίσιο των παραστάσεων στα λύκεια, τα παιδιά και οι τέσσερις ηθοποιοί που φέρουν το έργο σε πέρας (η Κύνθια Παυλίδου ως Αντιγόνη, η Θέα Χριστοδουλίδου ως Ισμήνη και Ευριδίκη, ο Σώτος Σταυράκης ως Κρέοντας και Τειρεσίας και ο Κωνσταντίνος Γαβριήλ ως Αίμονας και Φύλακας) κάθονται μαζί σε έναν κύκλο, ο οποίος αναπαριστά την ορχήστρα του αρχαίο θεάτρου. Η επαφή είναι, λοιπόν, άμεση και η σχέση θεατών – ηθοποιών αδιαχώριστη.

Επιπλέον, «έχουμε φροντίσει ώστε το πρώτο στάσιμο να εκφέρεται από τα ίδια τα παιδιά καθιστώντας εντελώς ενιαία της μεταξύ τους σχέση».

antigone2

antigone1

antigone4

Μέσα από το αρχαίο κείμενο του Σοφοκλή, τίθενται οικουμενικά ερωτήματα που αφορούν τον άνθρωπο από καταβολής του μέχρι σήμερα: Ποια η σχέση εξουσίας και νόμων; Τι σημαίνει να είσαι ηγέτης; Τι και ποιος καθορίζει το όριο του ανθρώπου; Σκέπτομαι λογικά άρα έχω δίκαιο; Τι είναι αγάπη, τι είναι έρωτας, τι είναι ευτυχία; Τι είναι θεία Δίκη; Τι είναι εφηβεία; Τι είναι αναρχία;
Όλα αυτά τα ερωτήματα τίθενται κυρίως μέσα από τα τρία πρόσωπα της σοφόκλειας τραγωδίας: την Αντιγόνη, την Ισμήνη και τον Αίμονα. Με την Δέσποινα Γκάτζιου να υπενθυμίζει τόσο εμάς αλλά και τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το αρχαίο αυτό κείμενο στους μαθητές και έχουν την υποχρέωση να το διδάξουν σωστά: τα τρία αυτά πρόσωπα είναι 16χρονα παιδιά, με εφηβική ορμή και απορίες!

+ Στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ (χώρος παλιού ΓΣΠ) θα δοθούν 12 παραστάσεις: στις 6-9, 13-16, 20-23 Φεβρουαρίου. Η παράσταση έχει διάρκεια 45 λεπτών.

Στον σκηνικό χώρο χρησιμοποιούνται τα κοστούμια του Σταύρου Αντωνόπουλου από την παραγωγή «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, ΘΟΚ, 2001. Πληροφορίες τηλ. 77772717 και www.thoc.org.cy.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

«Η δίκη μιας πόρνης» από την Ομάδα Άπειρο

Ο Miguel del Arco εμπνευσμένος από το «Ελένης Εγκώμιον» του σοφιστή Γοργία, γράφει τη ...

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων: Δωρεάν ξεναγήσεις στα Μουσεία της Λευκωσίας

Δωρεάν ξεναγήσεις στα Μουσεία της Λευκωσίας, διοργανώνουν η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) ...

Ίδρυμα Τεχνών Φάρος: ChamberMusicBox

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσιάζει το ευφάνταστο και τεχνικά άρτιο ChamberMusicBox (Yuri Kalnits / ...

Έκθεση ζωγραφικής του Χρίστου Αβραάμ

Η Alpha Gallery εγκαινιάζει την Τρίτη 29 Ιανουαρίου την πρώτη ατομική έκθεση του βραβευμένου ...

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος διοργανώνεται μεταξύ 24 Μαΐου και 4 Ιουνίου ...

Ξενάγηση και διάλεξη για τη «Χρυσή Συλλογή» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η Λευκή Μιχαηλίδη και η Ελένη Ζαπίτη, επιμελήτριες της Χρυσής Συλλογής της Λεβέντειου Πινακοθήκης, ...

X