Και ιδού η κυπριακή αποστολή στην Μπιενάλε Βενετίας!

Ο Φάνος Κυριάκου, η Ναταλί Γιαξή, η Λία Χαράκη, η Μαρία Χασάπη και ο Κωνσταντίνος Ταλιώτης θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στην 55η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας.

Η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Βενετία, θα πραγματοποιηθεί φέτος από την 1η Ιουνίου και μέχρι τις 24 Νοεμβρίου.

Η επιλογή των Κύπριων καλλιτεχνών έγινε από τον Raimundas Malašauskas, επιμελητή της Κύπρου στη φετινή Μπιενάλε, ανάμεσα σε συνολικά 66 προτάσεις συμμετοχής.

Ο επιμελητής επισκέφθηκε την Κύπρο για να εξετάσει τις προτάσεις, συναντήθηκε με καλλιτέχνες και υπέβαλε την πρότασή του, ξεκινώντας αμέσως τη συζήτηση γύρω από την ετοιμασία της έκθεσης:

«Οι σκέψεις μου για τους καλλιτέχνες του Κυπριακού Περιπτέρου τροφοδοτήθηκαν από την εμπειρία των τελευταίων δύο επισκέψεών μου στην Κύπρο: εκεί συνάντησα ένα φάσμα προσωπικών μελετών γύρω από την ύλη, το σώμα και τις τεχνολογίες, όπως αυτό εκδηλώνεται μέσα από το έργο των καλλιτεχνών, καθώς και από τη διασταύρωση διαφόρων παραμέτρων της έκθεσης στη Βενετία ‐ το είδος του χώρου που θα φιλοξενήσει την έκθεση, την παράλληλη συνύπαρξη με το Λιθουανικό Περίπτερο και το εννοιολογικό μοντέλο εργασίας του ‘oO’.»

«oO» είναι ο τίτλος της παράλληλης έκθεσης δύο εθνικών περιπτέρων, που θα προκύψει από τη συνεργασία της Κύπρου με τη Λιθουανία και στην οποία θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από τις δύο χώρες, καθώς και διεθνείς καλλιτέχνες διαφορετικών γενεών.

Η έκθεση αναπτύσσεται από το Malašauskas ως μια αλληλουχία, παράγοντας διαδοχικές καλλιτεχνικές δράσεις και εμφανίσεις που πραγματεύονται τις τεχνολογίες του χρόνου, του σώματος και γενικότερα της υποκειμενικότητας, μέσα στο χώρο και έξω από αυτόν.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε ένα μοντέρνο κτήριο της δεκαετίας του ’70, στο Αρσενάλε, το οποίο λειτουργεί ως το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο της Βενετίας.

Οι καλλιτέχνες:

H Ναταλί Γιαξή (γεν. 1980, Λευκωσία) είναι εικαστική καλλιτέχνις με κύριο αντικείμενο το βιβλίο (book art). Από το 2010 έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Λευκωσία, την Αθήνα, το Ντίσελντορφ, το Λονδίνο και το Δουβλίνο. Έργα της εμφανίζονται σε διάφορες εκθέσεις και συλλογές βιβλίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία.

Ο Φάνος Κυριάκου (γεν. 1977, Λευκωσία) είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Τα γλυπτά, οι εγκαταστάσεις και τα βίντεό του προκύπτουν μέσα από εκτεταμένη έρευνα γύρω από τα αντικείμενα, τη λειτουργία και την υλικότητά τους. Το 2003 δημιούργησε το χώρο Midget Factory στην Παλιά Λευκωσία, όπου παρήγαγε έργα που προωθούσαν το διάλογο μεταξύ τέχνης και αστικού περιβάλλοντος. Την τελευταία δεκαετία παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ το 2010‐2011 φιλοξενήθηκε στο Glogauair, Βερολίνο. Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία και το Βερολίνο.

Ο Κωνσταντίνος Ταλιώτης (γεν. 1983, Λευκωσία) είναι εικαστικός καλλιτέχνης και συγγραφέας. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων στη Λευκωσία, την Αθήνα, το Βερολίνο και την Κωνσταντινούπολη. Το 2011 φιλοξενήθηκε στο Künstlerhaus Bethanien, Βερολίνο. Eίναι ο συγγραφέας του βιβλίου Under the fridge’s light, VDM Publishing House, Germany (2011) και επιμελητής της έκδοσης Casting Modernist Architecture, Künstlerhaus Bethanien, Berlin (2012). Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

Η Λία Χαράκη (γεν. 1975, Λεμεσός) είναι χορογράφος και περφόρμερ. Έχει δημιουργήσει 15 έργα στο πλαίσιο της δημιουργικής δομής .pelma., με μια συνεχή παρουσία στη διεθνή χορευτική σκηνή. Τα έργα της Evergreen and Eye to I έχουν βραβευτεί στην Πλατφόρμα Χορού Κύπρου (2003, 2005) ενώ τα Evergreen και Pretendance έχουν διακριθεί στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves (2004, 2009). Οι χορογραφικές της πρακτικές ‘Standup PerformDance’ και ‘IntuNition’ διδάσκονται σε νέους δημιουργούς, σε πλαίσια όπως το φεστιβάλ Impuls Tanz στη Βιέννη. Είναι λέκτορας στο Πρόγραμμα Χορού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το τελευταίο της σόλο Tune In συνεχίζει να παρουσιάζεται σε διάφορα Ευρωπαϊκά και διεθνή φεστιβάλ. Ζει και εργάζεται στη Λεμεσό.

Η Μαρία Χασάπη (γεν. 1973, Λευκωσία) είναι σκηνοθέτις, χορογράφος και περφόρμερ. Το 2011 έλαβε τον τίτλο Guggenheim Fellow και το 2009 το Grants to Artists Award του Foundation for Contemporary Arts. Το 2012 βραβεύτηκε με το President’s Award for Performing Arts του LMCC. Τα τελευταία δέκα χρόνια δημιούργησε οκτώ περφόρμανς μεγάλης διάρκειας, ανάμεσα στα οποία το SHOW (2011), Robert and Maria (2010), SoloShow (2009), Solo (2009), GLORIA (2007), Still Smoking (2006), Dead is Dead (2004) και LIGHTS (2001), πολυάριθμα έργα μικρότερης διάρκειας, εικαστικές εγκαταστάσεις όπως το CHANDELIERS (2012) και πιο πρόσφατα την ταινία μικρού μήκους, The Ladies (2012). Έργα της παρουσιάζονται διεθνώς σε θέατρα, μουσεία, γκαλερί, δημόσιους χώρους και στον κινηματογράφο. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

+ Η Μπιενάλε ανοίγει την 29η Μαΐου 2013 για τα ΜΜΕ και διαπιστευμένους επαγγελματίες και την 1η Ιουνίου για το κοινό.

www.labiennale.org, www.cyprusinvenice.org

You May Also Like

Η «Νεά Πίστη» του Damien Hirst στο Μπενάκη

Η έκθεση του Damien Hirst με τίτλο «New Religion» θα είναι μάλλον το highlight ...

Άκυρος ο διορισμός του Γ. Παπαγεωργίου, με απόφαση δικαστηρίου

«Ακέφαλος» είναι από χθες ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, αφού με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ...

«Πέρσες» στον ΘΟΚ: Ανακοινώθηκε το επιτελείο των ηθοποιών

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ανακοίνωσε ο ΘΟΚ τους συντελεστές της καλοκαιρινής του παραγωγής για ...

Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ “Φτερά στον Άνεμο” από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου

Γιατί είναι σημαντικά τα πουλιά; Ποιος ο ρόλος τους στο οικοσύστημα; Γιατί είναι σημαντική ...

Νομάδες στην Πάφο: εντατικό εργαστήρι αρχιτεκτονικής

Ένα εργαστήρι για «Αστικές κινητές μονάδες πολιτισμού» θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο από τις 8 ...

Δημιουργείται αρχείο για το μουσικό έργο καλλιτεχνών

Αρχείο για την μουσική παραγωγή της Κύπρου ετοιμάζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ...

X