Ψηφίστε το καλύτερο εξώφυλλο του αιώνα

Κλείνοντας εκατό χρόνια ζωής, η Βρετανική Ένωση Επαγγελματιών Εκδοτών (PPA) επέλεξε τα δέκα καλύτερα εξώφυλλα βρετανικών περιοδικών από την λειτουργία της και καλεί το κοινό να αναδείξει το κορυφαίο.

Ανάμεσά τους, το πρώτο εξώφυλλο του βρετανικού περιοδικού Cosmopolitan, το οποίο μέσα στις πρώτες ώρες κυκλοφορίας του -μέχρι το μεσημέρι- πούλησε 350.000 αντίτυπα.

Το πιο παλιό ανάμεσα στα δέκα εξώφυλλα είναι αυτό του Woman’s Weekly, το οποίο χρονολογείται από το 1916. Το εξώφυλλο εξαίρει τους ρόλους της μητέρας και της νοικοκυράς στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανάμεσα στα εξώφυλλα και ένα του Empire, όπου απεικονίζεται ο Darth Vader ενώ ακούγεται η ανάσα του!

covers2

The Beano: Dennis The Menace 1999, D. C. Thomson & Co | Ο Ντένις ο Τρομερός αποκτά νέα εμφάνιση στο εξώφυλλο του The Beano στη διάρκεια των 75ων γενεθλίων του. Ο εκδότης δεν ήταν σίγουρος για την επιλογή του, αλλά η απόφασή του είχε ως αποτέλεσμα να πωληθούν 202.528 αντίτυπα, τα περισσότερα της χρονιάς.

covers3Cosmopolitan: Launch Issue 1972, Hearst Magazines UK | Το πρώτο τεύχος του Cosmopolitan στη Βρετανία πούλησε μέχρι το μεσημέρι της ημέρας κυκλοφορίας του 350.000 αντίτυπα, ενώ θεωρείται εμβληματικό για τον τρόπο που καθόρισε τα εξώφυλλα των γυναικείων περιοδικών από το 1972 και μετά.

covers4

Empire: Breathing Vader 2005, Bauer Media | Το εξώφυλλο με τον Darth Vader του Star Wars στο περιοδικό Empire ήταν μια μοναδική εμπειρία αφού ο κακός της υπόθεσης… ανέπνεε μόλις ο αναγνώστης άνοιγε το περιοδικό. Το εν λόγω τεύχος παραμένει το πρώτο σε πωλήσεις του Empire στην ιστορία του περιοδικού. Εδώ, όπως παρουσιάζεται με την ανάσα του.

covers6

MacUser: Everything Evil 2012, Dennis Publishing Ltd | Ειλικρινές και χωρίς ενδοιασμούς στα εξώφυλλά του, το ΜacUser ξεπέρασε τον εαυτό του το 2012, με ένα εξώφυλλο όπου το γνωστό μήλο αντικαθίσταται από μια νεκροκεφαλή, ως εισαγωγή στο άρθρο για τις ανθρώπινες επιπτώσεις της κατασκευής και του μάρκετινγκ προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

covers7New Scientist: Chernobyl 1987, Reed Business Information | Αν και το New Scientist «γεννήθηκε» με την μεταπολεμική αισιοδοξία της ατομικής ενέργειας, το 1987 κυκλοφόρησε με μια σειρά από άρθρα για την καταστροφική πυρηνική έκρηξη. Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Ρίτσαρντ Πάρεντ.

RDT_001_18-P1.jpegRadio Times: Vote Dalek! 2005, Immediate Media Co. | Η επιστροφή των Ντάλεκ, των ρομπότ της τηλεοπτικής σειράς Doctor Who, είκοσι χρόνια μετά την απουσία τους, έπρεπε να εορταστεί δεόντος. Και καθώς συνέπεσε με τις εκλογές, το RadioTimes τοποθέτησε τα Ντάλεκ στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ παροτρύνοντας τους αναγνώστες: «Ψηφίστε Ντάλεκ!»

covers9

Time Out: Churchill V-Sign 1974, Time Out | Στα 100στά γενέθλια του Γουίνστον Τσόρτσιλ, το νεαρό τότε Time Out του Λονδίνου δεν ακολούθησε την πρακτική της ψεύτικης κολακείας των υπόλοιπων περιοδικών και παρουσίασε την «άλλη πλευρά» του πολιτικού.

covers10

Woman’s Weekly: Wartime Women 1916, IPC Media | Τους ρόλους της μητέρας και την νοικοκυράς αναπαριστά το εξώφυλλο του Woman’s Weekly τoυ 1916, στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η συγκεκριμένη εικόνα συνοψίζει το τρίπτυχο που υποστήριζε το Woman’s Weekly από το 1911: σπίτι, οικογένεια, χρησιμότητα. Η λεζάντα γράφει: «Κάντε τον άξιο της θυσίας του πατέρα του».

covers

Harper’s Bazaar: Fashion Blitz 1941, Hearst Magazines UK | Μόδα, πολιτική και πόλεμος συναντώνται -σε μια σπάνια συνεύρεση- στο εξώφυλλο του Harper’s Bazaar τον Νοέμβριο του 1941. Το εν λόγω εξώφυλλο υπήρξε μια από τις σημαντικότερες στιγμές στον χώρο των εκδόσεων του 20ου αιώνα. Σχεδιασμένο από ένα Γερμανό πρόσφυγα, τον Χάινριχ Φριτς Κον, το περιοδικό δείχνει τις βόμβες να κατευθύνονται στο Λονδίνο, όπου ένα εκατομμύριο σπίτια είχαν καταστραφεί κατά τους βομβαρδισμούς, την ώρα που ο Καθεδρικός του Αγίου Παύλου παρέμενε όρθιος, σύμβολο ελπίδας.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Vogue: Royal Salute 2001, The Condé Nast Publications | Η Κέιτ Μος γιορτάζει στο εξώφυλλο της Vogue τα 50 χρόνια από την άνοδο της Ελισάβετ.

Ψηφίστε το καλύτερο εξώφυλλο του αιώνα εδώ!

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Παρ’όλα αυτά καταλήγουμε εδώ /Bizim Kütüphane (Η Βιβλιοθήκη μας)

  Στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 και το πρότζεκτ Terra Mediterranea: ...

Βραβείο στο «Sharing an island»

Το δεύτερό της βραβείο για το δικοινοτικό της περιεχόμενο απέσπασε σήμερα η ταινία «Sharing ...

Doodle της Google για τη Μαρία Κάλλας

Τη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, η οποία αν ζούσε σήμερα θα έκλεινε τα 90 ...

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου στην Ύπαιθρο, «Όψεις του Κόσμου»

Με καινούριες ταινίες, με διακεκριμένους διεθνείς καλεσμένους και για πρώτη χρονιά με ένα πρόγραμμα ...

Στο ΜΟΜΑ ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης;

Μια έκθεση με τα πειραματικά «Θραύσματα» του Έλληνα σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Γιάνναρη ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ...

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Λουκιανός Κηλαηδόνης

Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης σε ηλικία 74 ετών ο μουσικοσυνθέτης Λουκιανός Κηλαηδόνης ο ...

X