«Όχι» του Κάμερον στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Για μία ακόμη φορά είπε το «όχι» της Βρετανίας στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Μιλώντας από την Ινδία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, και με αφορμή αίτημα της χώρας για την επιστροφή του πολύτιμου διαμαντιού Koh-i-noor, ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το διαμάντι δεν θα επιστραφεί, όπως δεν θα επιστραφούν τα γλυπτά.

«Δεν πιστεύω στον ‘επιστροφισμό’ [returnism]», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον, παρομοιάζοντας την υπόθεση του διαμαντιού με τα Μάρμαρα.

«Η σωστή απάντηση είναι το Βρετανικό Μουσείο και οι άλλοι πολιτιστικοί θεσμοί να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν, δηλαδή να διασυνδέονται με άλλους θεσμούς σ’ όλο τον κόσμο ώστε να εξασφαλίζουν ότι τα πράγματα που έχουμε και που φροντίζουμε τόσο καλά, να τα μοιραζόμαστε όπως αρμόζει με ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο».

«Σίγουρα δεν πιστεύω στον επιστροφισμό. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό», σημείωσε.

Το διαμάντι

Την εποχή της αποικιοκρατίας η Βρετανία υποχρέωσε την Ινδία να της παραδώσει το διαμάντι ώστε να δοθεί ως δώρο στη βασίλισσα Βικτωρία.

Ο πολύτιμος λίθος είχε κοσμήσει το διάδημα της εκλιπούσης μητέρας της βασίλισσας Ελισάβετ και σήμερα εκτίθεται στον Πύργο του Λονδίνου.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο και πολλοί Ινδοί -ανάμεσά τους και ο εγγονός του ηγέτη της ανεξαρτησίας Μαχάτμα Γκάντι- έχουν ζητήσει να επιστραφεί ως εξιλέωση για το αποικιοκρατικό παρελθόν της Βρετανίας.

Σε απάντηση, ο υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Κώστας Τζαβάρας, είπε πως η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα αποτελεί πάγιο αίτημα της κυβέρνησης. «Δεν θα επαναλάβουμε τις θέσεις μας. Είναι γνωστές», κατέληξε.

Είπε το «όχι» και το 2011

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντέιβιντ Κάμερον απορρίπτει το αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων.

Από το 2011 είχε κάνει σαφές πως η Βρετανία δεν πρόκειται να «χάσει» τα Μάρμαρα, απαντώντας σε αίτημα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για να βοηθήσουμε την Ελλάδα, επιστρέφοντας τα μάρμαρα.

«Συμφωνεί ο Πρωθυπουργός ότι μπορούμε να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία και να επανορθώσουμε για ένα λάθος 200 χρόνων, επιστρέφοντας τα μάρμαρα;», ήταν η ερώτηση ενός βουλευτή.

«Δεν προτίθεμαι να επιτρέψω στην Βρετανία να χάσει τα μάρμαρά της», απάντησε ο Κάμερον…

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Σε άθλια κατάσταση οι αρχαιότητες στα κατεχόμενα

Ανησυχίες ότι εδώ και αρκετά χρόνια, οι αρχαιότητες και τα ιστορικά μνημεία είναι ασυντήρητα ...

Εργαστήρι με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο / Πάφος2017

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017, προετοιμάζοντας την θεατρική παραγωγή της πολυεθνικής, πολύγλωσσης ...

77ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ : Από κοινωνίες καταπίεσης σε κοινωνίες χωρίς μνήμη

Γράφει ο Νίνο Φένεκ Μικελλίδης Μπορεί ο κορωνοϊός να εμπόδισε πολλούς ξένους καλλιτέχνες (ακόμη ...

Ο Μάο του Άντι Γουόρχολ πωλήθηκε για 11,8 εκατ. ευρώ

Ένα πορτρέτο του πρώην Προέδρου της Κίνας Μάο Τσετούνγκ από τον Άντι Γουόρχολ πουλήθηκε ...

Ένα βραβείο ειρήνης για τη Δικοινοτική Χορωδία της Κύπρου

Η Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο απέσπασε το Βραβείο Χιροσίμα 2020, που ...

Στο 45% το «κούρεμα» στον πολιτισμό | Συνέντευξη του Παύλου Παρασκευά στο ΚΥΠΕ

Σε ποσοστό 45% φτάνουν οι περικοπές σε επιχορηγήσεις εκδηλώσεων και αναπτυξιακών έργων για τον ...

X