Βραβεία Συγγραφής ΘΟΚ 2012 για την Παιδική Σκηνή

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου στη Νέα Σκηνή του Θεάτρου ΘΟΚ η τελετή βράβευσης για τον Διαγωνισμό Συγγραφής ΘΟΚ 2012 [Παιδικής Σκηνής].

 

Στον διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά 15 έργα και απονεμήθηκαν δύο βραβεία ενώ η Κριτική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε πως δεν υπήρχε έργο που να άξιζε της απονομής πρώτου βραβείου [και υπενθυμίζεται ότι η απονομή πρώτου βραβείου σημαίνει το ανέβασμά του στην σκηνή του ΘΟΚ].

Έτσι, το Β’ Βραβείο απονεμήθηκε ομόφωνα στο έργο «Η παράσταση που έβαλε φωτιά» και το οποίο έγραψε η Χαρά Ιωάννου. Το Βραβείο συνοδεύεται από ποσό ύψους 1500 ευρώ.

Το Γ’ Βραβείο απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στο έργο «Το παραμύθι που δε γράφτηκε ποτέ» της Δέσπως Κόνιζου Λοϊζιά. Το Γ’ Βραβείο συνοδεύεται από ποσό ύψους 1000 ευρώ.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν οι κ. Γιάννης Ιωάννου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, ο κ. Άθως Ερωτοκρίτου, Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής ΘΟΚ και της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού και ο Διευθυντής του ΘΟΚ κ. Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου.

Αποσπάσματα από τα βραβευμένα έργα παρουσίασαν σε σκηνοθετημένη ανάγνωση του Παναγιώτη Λάρκου οι ηθοποιοί Θέα Χριστοδουλίδου, Σώτος Σταυράκης και Κωνσταντίνος Γαβριήλ.

syggrafh2syggrafh3syggrafh4syggrafh5syggrafh6syggrafh7syggrafh8

Τέλος διαγωνισμού, αρχή του «Play»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός του Διαγωνισμού Συγγραφής δίνει -πια- τη θέση του στο φιλόδοξο σχέδιο «PLAY», μια συνεργασία του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, που στόχο έχει τη δημιουργία νέας γενιάς και νέων τάσεων στη θεατρική γραφή.

Η συνεργασία ξεκίνησε πέρυσι το Μάιο με σειρά επαφών και εργαστηρίων που έγιναν στην Κύπρο από τον Graham Whybrow, τ. Διευθυντή δραματολογίου του θεάτρου Royal Court του Λονδίνου. Ακολούθησε σειρά συναντήσεων με νέους συγγραφείς που στόχο είχε την ενθάρρυνση αλλά και την αλληλεπίδραση μεταξύ των συγγραφέων αλλά και των φορέων.

Το φθινόπωρο που μας πέρασε έγινε από τους δύο φορείς κοινή ανοικτή πρόσκληση για αποστολή έργων ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε συγγραφείς που δεν είχαν πρόσβαση, ή δεν είχαν προσεγγιστεί μέχρι τότε, να αποστείλουν τα έργα τους στο ΘΟΚ και το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Υποβλήθηκαν 84 έργα, αποσπάσματα έργων ή ιδέες, γεγονός που αποτελεί τρανή απόδειξη ότι στην Κύπρο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θεατρική γραφή. Όλα τα δείγματα γραφής διαβάζονται από ομάδα έμπειρων επαγγελματιών και το Μάρτιο θα σταλούν στους συγγραφείς τα σχόλια για τα έργα τους. Από το σύνολο, θα επιλεγούν 8-12 έργα για να ενταχθούν σε διαδικασία επεξεργασίας κειμένου με εκπαιδευμένους επαγγελματίες, ώστε να είναι έτοιμα για να παρουσιαστούν σε σκηνοθετημένες αναγνώσεις το αργότερο μέχρι το Φθινόπωρο του 2013.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιαστούν το 2014 νέα κυπριακά έργα στις θεατρικές σκηνές της Κύπρου, έχοντας ανανεώσει το ενδιαφέρον των επαγγελματικών αλλά και ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων για το σύγχρονο κυπριακό θεατρικό έργο.

Την Κριτική Επιτροπή απάρτιζαν οι:
Πρόεδρος: Άθως Ερωτοκρίτου (Πρόεδρος Καλλιτεχνικής Επιτροπής ΘΟΚ) και Μέλη: Μαρία Καρσερά (Μέλος Δ.Σ. ΘΟΚ), Φώτης Αποστολίδης (Εκπρόσωπος Σατιρικού Θεάτρου), Έρικα Μπεγέτη Λύρα (Εκπρόσωπος Θεάτρου ΕΝΑ), Παναγιώτης Λάρκου (Εκπρόσωπος ΕΘΑΛ), Μαγδαλένα Ζήρα (Εκπρόσωπος Διευθυντή ΘΟΚ), Βάσω Πελεγκάρη (Εκπρόσωπος Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου), Στέφανος Κοτσίκος (Αριστίνδην Σκηνοθέτης)

You May Also Like

Γιορτή στο Πάρκινγκ/Ισόγειο #3

Γράφει ο Γιώργος Κασκάνης /ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ /ΠΟΛΙΤΗΣ 16.12.2014 Γεια σας ρε παιδιά! Εκεί έξω ...

Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στη Στέγη Χορού Λευκωσίας

Το DANCEHOUSE LEFKOSIA με ανακοίνωσή του συνεχίζει και φέτος το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών για ...

«Βρυχάται» ξανά το λιοντάρι της Παλμύρας

Ο «Λέων της Αλ Λατ» είναι ένα ηλικίας 2.000 ετών άγαλμα από ασβεστόλιθο που ...

Ψηφιακή Art Athina από τις 15 Οκτωβρίου

Τις διαδικτυακές της πύλες ανοίγει η Art Athina, μέσω της πλατφόρμας Αrt Athina Virtual ...

Οι Red Hot Chili Peppers στην Ελλάδα!

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2012 οι Red Hot Chili Peppers δίνουν την πρώτη τους συναυλία ...

Τραγούδι από Ντέιβ Γκρολ και Κόρι Τέιλορ για το Sound City

Ντέιβ Γκρολ και Κόρι Τέιλορ ετοίμασαν για τις ανάγκες του soundtrack του επερχόμενου ντοκιμαντέρ του πρώτου ...

X