Η θεατρική πλευρά του Νίκου Κουρούσιη στην γκαλερί Alpha

Το επί σκηνής έργο του εικαστικού δημιουργού Νίκου Κουρούσιη στη διάρκεια των 30 χρόνων της πορείας του στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου είναι το θέμα της έκθεσης «Μεταμορφώσεις», η οποία εγκαινιάζεται στις 13 Μαρτίου στην γκαλερί Alpha.

Η έκθεση ρίχνει φως στη σκηνογραφική δουλειά του εικαστικού, η οποία -ας μην ξεχνάμε- ότι αποτέλεσε ένα από τα λαμπρά δείγματα γραφής στην ιστορία του κυπριακού θεάτρου, και δη του θεάτρου για παιδιά.

Με την έκθεση ολοκληρώνεται ένας κύκλος δράσης και ενισχύεται το ταμείο ανέγερσης του Μουσείου Νίκου Κουρούσιη στο Μιτσερό

Σχέδια και κοστούμια

Σε επιμέλεια της τεχνοκριτικού Μαργαρίτας Κουνναφή, η έκθεση «Μεταμορφώσεις» συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό σχεδίων και προσχεδίων από σκηνικά και κοστούμια θεατρικών έργων, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις δημιουργίες του Νίκου Κουρούσιη για το θέατρο.
Ο ίδιος άφησε την εικαστική του γραφή -καθορίζοντας έτσι και την αισθητική- στα έργα «Όνειρο Θερινής Νυχτός», «Περικλής», «Ο Κύκλωπας», «Καυκασιανός Κύκλος με την Κιμωλία», «Οδός των Θεών», «Ο Μπίτερμαν και οι Εμπρηστές», «Ο Οθέλλος Ξαναγυρίζει», «Το Παιχνίδι του Έρωτα και του Θανάτου», «Ο Αλχημιστής», «Η Χαρτορίχτρα», «Η Μικρή Τριανταφυλλένη», «Το Σκιάχτρο», «Οδυσσεβάχ» και «Σχολείο για κλόουν».
Σχέδια, προσχέδια, κοστούμια και μάσκες από αυτές τις παραστάσεις θα κατακλύσουν τον χώρο της γκαλερί Alpha. Δείγμα της θεατρικής δουλειάς του Κουρούσιη παρουσιάζεται, άλλωστε, στη μόνιμη συλλογή του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου, στη Λεμεσό.

kouroushis1

kouroushis2

Σημειώσεις διά χειρός

«Το χαρακτηριστικό όλων των θεατρικών έργων που σκηνογράφησε με αρτιότητα ο Νίκος Κουρούσιης είναι η εικαστική γλώσσα μιας παρουσίασης που διέπεται από ευρηματικότητα και λιτότητα, δημιουργώντας παράλληλα έναν πολυπρόσωπο χώρο στη θεατρική σκηνή, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη λειτουργική του χρήση», αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα για την έκθεση. Τα έργα της έκθεσης αποκαλύπτουν την επεξεργασία των ιδεών και εικονογραφούν τους χαρακτήρες των έργων, έτσι όπως τους είχε οραματιστεί και ερμηνεύσει ο Νίκος Κουρούσιης.
Πολλά από τα σχέδια παρουσιάζουν δειγματολόγιο υφασμάτων για τα κοστούμια, ονόματα ηθοποιών και χαρακτήρων των έργων, αλλά και σημειώσεις του καλλιτέχνη. Όλα αυτά τα στοιχεία πλάθουν το σχέδιο και αποτελούν φυσική προέκτασή του.

Οι Μεταμορφώσεις

«Δεν καθορίζει το μέσο το εικαστικό έργο. Το μέσο συνδιαλέγεται με την έννοια -ιδέα- και μαζί καθορίζουν την αμεσότητα του εικαστικού έργου», αναφέρει ο Νίκος Κουρούσιης.
Η έκθεση «Μεταμορφώσεις» πήρε το όνομά της από τις εναλλαγές του καλλιτέχνη -όπως και ενός ηθοποιού- ο οποίος «μεταφορτώνεται, πλάθεται και προσαρμόζεται μέσα στο έργο / ρόλο, ακολουθώντας την πορεία που καθορίζεται από αυτό».
Οι «Μεταμορφώσεις» αυτές καθορίζουν την αμεσότητα της εικαστικής δράσης του Κουρούσιη, μέρος της οποίας είναι και το θέατρο. Μ’ αυτή την τέχνη απασχολήθηκε από το 1967 και εκεί επέστρεψε μόλις πρόσφατα, παρουσιάζοντας στον προθάλαμο του νέου θεάτρου, στο κέντρο της Λευκωσίας, ένα έργο του.

Επιπλέον, ο Νίκος Κουρούσιης παρουσίασε σκηνογραφική του δουλειά μετά από χρόνια απουσίας το 2010 στο έργο «Σφαγείο» από την ΕΘΑΛ.

Η εν λόγω έκθεση θα μπορούσε να πει κανείς πως λειτουργεί ως αναδρομική της σκηνογραφικής του πορείας.

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των έργων της έκθεσης θα διατεθούν για τη στήριξη του Μουσείου του Ιδρύματος Νίκος Κουρούσιης, στο χωριό Μιτσερό, το οποίο θα ανοίξει το 2015.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 13 Μαρτίου, στις 19:30, στην γκαλερί Αlpha, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 3 Απριλίου 2013. Πληροφορίες τηλ. 22751325.

You May Also Like

Τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ πέταξαν πάνω από πέντε πόλεις των ΗΠΑ

Καθώς αναταραχές ξέσπασαν στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα λόγω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων ως απάντηση ...

Η Disney Plus αποσύρει ταινίες κινουμένων σχεδίων με ρατσιστικά στερεότυπα

Φαίνεται ότι η υπηρεσία streaming Disney Plus, η οποία ανήκει στην εταιρεία Walt Disney, ...

Cyprus Comic Con:Η ποπ κουλτούρα αντεπιτίθεται

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ένα Comic Con δεν αφορά μόνο τα κόμικς, κι αυτό ...

Αθωώθηκε… ο Τεντέν στο Κονγκό

Αβάσιμη έκρινε το δικαστήριο των Βρυξελλών την αγωγή που κατέθεσε Κογκολέζος για το τεύχος ...

Αυλαία στα τέλη Νοεμβρίου για το Παττίχειο Λεμεσού

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου Λεμεσού, ...

Εύα Κοραή | Τα έπιπλα ως παιχνίδια

Αφήνουμε σήμερα τους εαυτούς μας να παίξουν; Οι προσκλήσεις σε πάρτυ αποτελούν και για ...

X