«Τι είναι η ριζοσπαστική τέχνη; Μια αναρχική οπτική» | διάλεξη του δρ Michael Paraskos

«Τι είναι η ριζοσπαστική τέχνη; Μια αναρχική οπτική». Αυτός είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο ιστορικός τέχνης δρ Michael Paraskos στις 21 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Εξετάζοντας τη ριζοσπαστική τέχνη από μια αναπάντεχη οπτική γωνία, ο δρ Paraskos, γιος του γνωστού ζωγράφου Στας Παράσκου, υποστηρίζει ότι η εκκλησιαστική τέχνη έχει πολλά κοινά με την αναρχική τέχνη.

dimolisherΤhe Demolisher, του Paul Signac.

Αντικρούοντας τη θεωρία σύμφωνα με την οποία η ριζοσπαστική τέχνη απεικονίζει ριζοσπαστικά θέματα ή ιδέες, ο δρ Paraskos εξετάζει μιαν αντίληψη για τη ριζοσπαστική τέχνη την οποία διατύπωσαν «αναρχικοί διανοούμενοι κατά τον δέκατο ένατο και εικοστό αιώνα». Η αντίληψη αυτή προτείνει ότι η ριζοσπαστική τέχνη δεν απεικονίζει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά ότι είναι η ίδια ριζοσπαστική.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη δουλειά του καλλιτέχνη Mark Wallinger, ο δρ Paraskos θα υποστηρίξει ότι πολλοί καλλιτέχνες που θεωρούνται σήμερα ριζοσπαστικοί είναι κατά βάθος συντηρητικοί, καθώς έχουν παγιδευτεί στην ιδέα ότι το περιεχόμενο είναι που κάνει το έργο τους ριζοσπαστικό. Θα εισηγηθεί ότι για τους αναρχικούς, γνήσια ριζοσπαστική τέχνη είναι εκείνη που επιτυγχάνει κάτι αντίστοιχο με τη ριζοσπαστική πολιτική, δηλαδή μια υπέρβαση από τον υπάρχοντα κόσμο σε μια νέα πραγματικότητα.

Χρησιμοποιώντας το έργο ανατρεπτικών συγγραφέων, όπως του κριτικού τέχνης Herbert Read, του καλλιτέχνη Eric Gill και του μυθιστοριογράφου Εμίλ Ζολά, ο δρ Paraskos υποστηρίζει πως το έργο αυτό προσομοιάζει με την υπερβατικότητα που διεκδικεί για την τέχνη η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου η θρησκευτική εικόνα αποτελεί την έκφραση μιας απόκοσμης εναλλακτικής πραγματικότητας. Αυτό σημαίνει ότι το ερώτημα που τίθεται για τους αναρχικούς είναι όμοιο μ’ εκείνο που αντιμετωπίζουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί: θα μπορούσαμε άραγε να εισέλθουμε στην εναλλακτική πραγματικότητα ενός έργου τέχνης, είτε αυτό απεικονίζει έναν χριστιανικό παράδεισο ή μια αναρχική ουτοπία;

Τη διάλεξη διοργανώνει το Πρόγραμμα Καλών Τεχνών, το οποίο προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Hertfordshire.

 

+ Η διάλεξη [στα αγγλικά] θα γίνει την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στις 18:30, στο Αμφιθέατρο Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Πληροφορίες τηλ. 22841500 και facebook event.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Είναι αλήθεια πως θα με περιμένεις πάντα; – Ασώματες Δυνάμεις και Fusionia Quartet

Είναι αλήθεια πως θα με περιμένεις πάντα; Η νέα δουλειά από τις Ασώματες Δυνάμεις ...

Πάρτι λήξης του Pop Up Festival στις 24 Οκτωβρίου

Με ένα πάρτι στο δρόμο ολοκληρώνεται το Nicosia Pop Up Festival στη λεωφ. Μακαρίου, ...

O Στέλιος Καλλινίκου στην γκαλερί Penindaplinena

Με τίτλο «Within Narratives», ο φωτογράφος Στέλιος Καλλινίκου παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση ...

Η Μαρία Ναυπλιώτου είναι η Μαρία Κάλλας στο Master Class

Στην Κύπρο φτάνει για τέσσερις παραστάσεις η θεατρική παραγωγή με το έργο Master Class, ...

Νέα Ατομική Έκθεση του Ζήνωνα Τζέπρα στην Alpha C.K. Art Gallery

H Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση με την νέα δουλεία του Κύπριου Ζβγράφου ...

Έκθεση φωτογραφίας για φιλανθρωπικό σκοπό

Mε πρωτοβουλία της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου [τμήμα Λεμεσού], διοργανώνεται έκθεση με θέμα «Φωτογραφίζω για ...

X