«Τι είναι η ριζοσπαστική τέχνη; Μια αναρχική οπτική» | διάλεξη του δρ Michael Paraskos

«Τι είναι η ριζοσπαστική τέχνη; Μια αναρχική οπτική». Αυτός είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο ιστορικός τέχνης δρ Michael Paraskos στις 21 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Εξετάζοντας τη ριζοσπαστική τέχνη από μια αναπάντεχη οπτική γωνία, ο δρ Paraskos, γιος του γνωστού ζωγράφου Στας Παράσκου, υποστηρίζει ότι η εκκλησιαστική τέχνη έχει πολλά κοινά με την αναρχική τέχνη.

dimolisherΤhe Demolisher, του Paul Signac.

Αντικρούοντας τη θεωρία σύμφωνα με την οποία η ριζοσπαστική τέχνη απεικονίζει ριζοσπαστικά θέματα ή ιδέες, ο δρ Paraskos εξετάζει μιαν αντίληψη για τη ριζοσπαστική τέχνη την οποία διατύπωσαν «αναρχικοί διανοούμενοι κατά τον δέκατο ένατο και εικοστό αιώνα». Η αντίληψη αυτή προτείνει ότι η ριζοσπαστική τέχνη δεν απεικονίζει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά ότι είναι η ίδια ριζοσπαστική.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη δουλειά του καλλιτέχνη Mark Wallinger, ο δρ Paraskos θα υποστηρίξει ότι πολλοί καλλιτέχνες που θεωρούνται σήμερα ριζοσπαστικοί είναι κατά βάθος συντηρητικοί, καθώς έχουν παγιδευτεί στην ιδέα ότι το περιεχόμενο είναι που κάνει το έργο τους ριζοσπαστικό. Θα εισηγηθεί ότι για τους αναρχικούς, γνήσια ριζοσπαστική τέχνη είναι εκείνη που επιτυγχάνει κάτι αντίστοιχο με τη ριζοσπαστική πολιτική, δηλαδή μια υπέρβαση από τον υπάρχοντα κόσμο σε μια νέα πραγματικότητα.

Χρησιμοποιώντας το έργο ανατρεπτικών συγγραφέων, όπως του κριτικού τέχνης Herbert Read, του καλλιτέχνη Eric Gill και του μυθιστοριογράφου Εμίλ Ζολά, ο δρ Paraskos υποστηρίζει πως το έργο αυτό προσομοιάζει με την υπερβατικότητα που διεκδικεί για την τέχνη η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου η θρησκευτική εικόνα αποτελεί την έκφραση μιας απόκοσμης εναλλακτικής πραγματικότητας. Αυτό σημαίνει ότι το ερώτημα που τίθεται για τους αναρχικούς είναι όμοιο μ’ εκείνο που αντιμετωπίζουν οι ορθόδοξοι χριστιανοί: θα μπορούσαμε άραγε να εισέλθουμε στην εναλλακτική πραγματικότητα ενός έργου τέχνης, είτε αυτό απεικονίζει έναν χριστιανικό παράδεισο ή μια αναρχική ουτοπία;

Τη διάλεξη διοργανώνει το Πρόγραμμα Καλών Τεχνών, το οποίο προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο Hertfordshire.

 

+ Η διάλεξη [στα αγγλικά] θα γίνει την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου στις 18:30, στο Αμφιθέατρο Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Πληροφορίες τηλ. 22841500 και facebook event.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Trio Tekke Live

Σειρά συναυλιών για την παρουσίαση του νέου τους δίσκου παρουσιάζουν οι Τρίο Τεκκέ. Δύο ...

Εντυπωσιακή η επιτυχία της «9ης Ιουλίου» – Συνεχίζονται οι παραστάσεις

«Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την-ι-ξηλείψη, κανένας, ...

«Το μεγαλείο της φύσης: έντομα και φυτά» στη Λεμεσό

Μια φωτογραφική έκθεση – αποτέλεσμα της επίμονης δουλειάς του Γάλλου φωτογράφου Gilles Mermet θα ...

Μια μοναδική βραδιά σινεμά στην Λάρνακα από την Once In A Blue Moon!

H Οnce In A Blue Moon παρουσιάζει στις 25 Ιουλίου μια μοναδική εμπειρία! Μια ...

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη σε «Μια ζωή γερμανική» επί σκηνής

Το Σατιρικό Θέατρο και η Alpha Square συμπράττουν για πρώτη φορά, για το ανέβασμα ...

«Φλωρεντινή Τραγωδία» του Oscar Wilde στο Θέατρο Ένα

Φλωρεντία 1500. Ο νέος, γοητευτικός, περιζήτητος και πλούσιος Γκουίντο Βάρντι πολιορκεί σθεναρά τη νεαρή ...

X