The Good Body | νέο έργο της Ιβ Ένσλερ από την Αθηνά Ξενίδου

Το έργο Τhe Good Body, της βραβευμένης θεατρικού συγγραφέα Ιβ Ένσλερ [φωτο], παρουσιάζει σε πρώτη παγκύπρια η ΧΜΑS Productions, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Ξενίδου.

Το έργο θα παρουσιάσουν στην Κύπρο δέκα γυναίκες, επαγγελματίες και μη, από Κύπρο, Αμερική, Ρουμανία, Αγγλία, και Καναδά.

Πρόκειται για τις Ξένια Ιοακείμ, Νέδη Αντωνιάδη, Τάνια Σκορδά, Shaunna Ioannidou, Diane Avraamides, Tessa Kolessides, Jill Mac Donald, Christina Kamberi, Anca Pericleous και Χριστίνα Μαρούχου

Η Ιβ Ένσλερ είναι η συγγραφέας του θεατρικού και λογοτεχνικού φαινομένου «The Vagina Monologues»,  έργο το όποιο εκδόθηκε σε πέρα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα ανά τον κόσμο και μεταφράστηκε σε 28 γλώσσες.

Μετά απ’ αυτό, η Ένσλερ επέστρεψε με ένα εξίσου οικείο άγγιγμα στη γυναικεία ψυχή. Στο «The Good Body» εξερευνά με τη δική της ιδιαίτερη ματιά την εικόνα που έχουν οι γυναίκες για το σώμα τους, την αντίληψή τους για τη δική τους μορφή, την προσπάθειά τους να αποδεχθούν την εξωτερική τους εμφάνιση και την επιβεβλημένη από την κοινωνία, ή από τη δική τους ανασφάλεια, ανάγκη να την αλλάξουν.

Η ίδια αναφέρει ότι «ίσως ταυτίζομαι με τις γυναίκες αυτές γιατί έχω πιστέψει ότι αν η κοιλιά μου ήταν επίπεδη, θα ήμουν καλύτερη, θα ήμουν πιο ασφαλής. Θα ήμουν αποδεκτή, θα απολάμβανα θαυμασμού, σημασίας, αγάπης. Ίσως επειδή ένιωσα πολλές φορές στη ζωή μου λαθεμένη, ακάθαρτη, ένοχη, κακιά, και η κοιλιά μου ήταν ο φορέας, ο σάκος για όλο εκείνο το μίσος προς τον εαυτό μου. Ίσως επειδή η κοιλιά μου ήταν ο χώρος φύλαξης της θλίψης μου, των παιδικών μου τραυμάτων, των ανεκπλήρωτων φιλοδοξιών μου, της ανέκφραστης οργής μου».

Στο έργο της, η Ιβ Ένσλερ αντλεί από προσωπικά της βιώματα, συνδέοντας τα έντεχνα με ντόμπρες συνεντεύξεις, βασανιστικές αφηγήσεις και απαγορευμένα θέματα, μέσα ένα φάσμα ποικίλων πολιτιστικών εξερευνήσεων με κοινό άξονα το γυναικείο κορμί, που προβληματίζει και εμπνέει.

Το έργο “The Good Body” αποτελείται από μονόλογους, προερχόμενους από συνεντέυξεις που διεξήγαγε η συγγραφέας μιλώντας σε γυναίκες από 40 χώρες μέσα σε έξι χρόνια.

Στη New York Times γράφτηκε ότι πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό κομμάτι πολιτικού θεάτρου της τελευταίας δεκαετίας ενώ η San Francisco Chronicles το αποκάλεσε «φλογερό, διασκεδαστικό, ειλικρινές, αποκαλυπτικό, σοκαριστικό ακόμα, με μια γνήσια δέσμευση να βελτιώσει τη ζωή σε αυτό τον πλανήτη».

Η ίδια η Ένσλερ λέει ότι ποτέ δεν χρειάστηκε να διορθωθούν τα κορμιά των γυναικών, αλλά όλος ο κόσμος… Ενώ εμείς κοιταζόμαστε με δυσαρέσκεια στον καθρέφτη… ο κόσμος χρειάζεται δραστικές αλλαγές. Εξακολουθούν να  συμβαίνουν πόλεμοι, να καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα, να διαδραματίζονται ακόμα και μαζικές δολοφονίες γυναικών σε κάποια μέρη του πλανήτη. Οι γυναίκες ίσως να πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους σε αναγκαίες αλλαγές που δεν αφορούν το δικό τους μόνο σώμα, και να μεταφέρουν την απέχθεια τους κάπου αλλού.

Η ίδια απέδειξε έμπρακτα την πεποίθηση της μέσω της δημιουργίας της V-Day, μιας παγκόσμιας κίνησης με σκοπό την καάπαυση της βίας εναντίον των γυναικών. H V-Day έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα πέραν των 85εκ. δολαρίων και έχει επιμορφώσει εκατομμύρια ανθρώπους για τη βία και τους τρόπους αφάνισης της.

+ Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 5, 6, 7, 12, 13 και 14 Απριλίου 2013 στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στις 21:00. 

Για κρατήσεις στο email: thegoodbodyshow@gmail.com

Το έργο έχει διάρκεια μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά. Οι μονόλογοι, με κάποιες εξαιρέσεις στα ελληνικά, θα παρουσιαστούν στην αγγλική γλώσσα.

Όλα τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν στο Καταφύγιο Κακοποιημένων Γυναικών και Παιδιών Κύπρου.

 

You May Also Like

Εκθεση για «μια ζωή που αξίζει να ζήσουμε» στο Φυτώριο

Ο Πήτερ Εραμιάν επιμελείται τη νέα έκθεση στο Φυτώριο, εντός του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας, ...

«ΣώβρακLess» | μια κυπριακή εκδοχή του Full Monty

Τοποθετημένο στην Κύπρο της κρίσης με πέντε κύριους χαρακτήρες άνεργους, το έργο ΣώβρακLess παρουσιάζεται ...

Διαδικτυακή παρουσίαση ποιητικής ανθολογίας

Οι εκδόσεις Αρμίδα διοργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση της Ανθολογίας “Οι νεότεροι-Κύπριοι ποιητές και ποιήτριες 1981-2001”, ...

Τελευταίες παραστάσεις από το Teatro Angelico

«Τα ξωτικά μπερδεύτηκαν» και δίνουν τις τελευταίες τους παραστάσεις την Κυριακή 22 & 29 ...

Πώς θα ξεκινήσει ο Φεβρουάριος;

Συγκενρώσαμε όλες τις εκδηλώσεις της 1ης Φεβρουαρίου σε ένα ποστ, για να ξεκινήσεις το ...

ΚΥΠΡΙΑ 2021: Ρόουζ του Μάρτιν Σέρμαν

Η συγκινητική παράσταση που σκηνοθέτησε ο Νίκος Καραγέωργος, σε μετάφραση Μιμής Ντενίση, δίνει την ...

X