Αυτούσια η επιστολή του ΕΜΑΑ

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του ΕΜΑΑ (Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Καλλιτεχνικού Συνδέσμου), με την οποία ο Σύνδεσμος παίρνει για πρώτη φορά θέση στην απόφαση του ΕΚΑΤΕ για αναστολή της μεταξύ τους συνεργασίας.

Οι σχέσεις μεταξύ του ΕΜΑΑ (Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Καλλιτεχνικού Συνδέσμου) και του ΕΚΑΤΕ (Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου) γεννήθηκαν μέσα από την αξίωση για ειρήνη και συμβίωση στο νησί. Από το 2003 όταν άνοιξαν κάποια οδοφράγματα, αυτοί οι δύο σύνδεσμοι λειτούργησαν πολυάριθμα κοινά προγράμματα που κάλυψαν μεγάλο δρόμο στο όνομα της ειρήνης και της τέχνης. Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της εκτέλεσης αυτών των διαφόρων προγραμμάτων, οι διευθύνοντες και διαχειριστές  του ΕΜΑΑ και ΕΚΑΤΕ λειτούργησαν σύμφωνα με τις αρχές της φιλίας, του σεβασμού και της αμοιβαίας κατανόησης λύνοντας τα προβλήματα που προέκυπταν μέσα από διάλογο και αναζήτηση για κοινό έδαφος, και μαθαίνοντας να ξεπερνούν τα προβλήματα και τις δυσκολίες μέσα από εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης, αντί να χάνονται σε αδιέξοδες πολιτικές συζητήσεις.

Το θέμα της περιουσίας που αποδείχτηκε μια μεγάλη δοκιμασία στις σχέσεις μας, λύθηκε ακολουθώντας τα εφικτά μονοπάτια που οδηγούν στην ειρήνη και φιλία, δηλαδή μέσα από κοινό διάλογο που είχαμε με το τότε Συμβούλιο και την Πρόεδρο ΔΣ ΕΚΑΤΕ Δάφνη Τριμικλινιώτη. Πιστεύουμε ότι αυτό το ζήτημα χρειάζεται να συζητηθεί ευρέως και να ληφθεί σαν μοντέλο για τη ειρήνη.

Η απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΤΕ να διακόψει τις διασυνδέσεις του με το ΕΜΑΑ – λόγω του ότι το οίκημα που ενοικιάστηκε πρόσφατα στο ΕΜΑΑ και το λειτουργεί σαν κέντρο τεχνών είναι περιουσία Ελληνοκύπριου- μας αναγκάζει να ξανασκεφτούμε την σχέση των δύο ιδρυμάτων. Ενώ είναι πλήρως ενημερωμένοι για τις σχετικές με τους χώρους που αντιμετωπίζουν οι καλλιτεχνικοί σύνδεσμοι δυσκολίες, δεν καταλαβαίνουμε γιατί το ΕΚΑΤΕ επιμένει στο θέμα της περιουσίας που χρησιμοποιεί το ΕΜΑΑ, όταν στο παρελθόν το ΕΚΑΤΕ επίσης στεγαζόταν σε Τουρκοκυπριακή περιουσία στη παλιά Λευκωσία (το κτήριο τώρα εντάσσεται στο σχεδιασμό του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας).

Πιστεύουμε ότι το θέμα της περιουσίας μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο μέσα από μια λύση ειρήνης. Σ’ αυτό το στάδιο, ο στόχος μας είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε την ειρήνη και να πετύχουμε την εσωτερική μας ειρήνη μέσα από την αλληλοκατανόηση και να αποτελέσουμε υποδειγματικά μοντέλα και για τις δύο κοινότητες.

Το νέο Συμβούλιο του ΕΚΑΤΕ επέλεξε τον εύκολο δρόμο της εξόδου, αναπαράγοντας τον εθνικό πολιτικό λόγο του κράτους αντί να συμπεριφερθούν ανεξάρτητα, όπως θα περίμενε κανείς από ένα οργανισμό τέχνης. Απογοητευτήκαμε για το ότι δεν μας προσέγγισαν πρώτα για συζήτηση του θέματος αλλά επέλεξαν να αποταθούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να παραπονεθούν για μας στο συναφές Υπουργείο, απαξιώνοντας εντελώς τα χρόνια διαλόγου και συνεργασίας που έκτισαν μαζί τα δύο αυτά ιδρύματα. Γνωρίζουμε ότι οι φιλικές και ειρηνικές σχέσεις στο νησί δεν θα ανθίσουν μέσα από εθνικό πολιτικό λόγο των δύο πλευρών και πιστεύουμε ότι οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι χρειάζεται να αναπτύξουν εναλλακτικούς δρόμους για την ειρήνη. Προσκαλούμε το νέο Συμβούλιο του ΕΚΑΤΕ να αναθεωρήσει την στάση του στο θέμα αυτό.

Μέχρι τώρα, τα Συμβούλια των ΕΜΑΑ και ΕΚΑΤΕ έχουν πάρει ρίσκα σ’αυτό το δύσκολο δρόμο και γνωρίζουν πώς να αντιτίθενται ενωμένοι στα προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές δομές. Ωστόσο, το νέο Συμβούλιο ούτε επικοινώνησε με το ΕΜΑΑ για επίλυση του θέματος από κοινού, ούτε επικοινώνησε την απόφαση του στο ΕΜΑΑ επίσημα. Ως Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΑΑ, πληροφορηθήκαμε για την απόφαση του αυτή από ανταποκριτή της εφημερίδας Πολίτης, αφού η απόφαση του κοινοποιήθηκε στα ελληνοκυπριακά μέσα. Αυτή η ενέργεια όχι μόνο βλάπτει την φιλία των δύο συνδέσμων αλλά είναι επίσης ανέντιμη και δυσφημεί το ΕΚΑΤΕ.

Ως σύνδεσμος καλλιτεχνών, τοποθετούμε τις ατομικές ελευθερίες και σκέψεις πάνω από τις θεσμικές ταυτότητες.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η απόφαση που πήρε το νέο ΔΣ ΕΚΑΤΕ δεν αντικατοπτρίζει τις σκέψεις  όλων των μελών του, γι’ αυτό και οι ατομικές σχέσεις, πρόσωπο με πρόσωπο, που βασίστηκαν στην φιλία και την ειρήνη θα συνεχιστούν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα μέλη του ΕΚΑΤΕ διεξάγουν τον απαραίτητο εσωτερικό διάλογο πάνω στο θέμα.

Το ΕΜΑΑ ελπίζει ότι το ΕΚΑΤΕ θα αναθεωρήσει την απόφαση του και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί κοινά καλλιτεχνικά προγράμματα με άλλους καλλιτεχνικούς οργανισμούς και καλλιτέχνες για να δημιουργήσει δυνατότερους δεσμούς φιλίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΜΑΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΑΤΕ – ΕΜΑΑ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

“Η ιστορία μου”| Ανοικτό κάλεσμα από την ομάδα ΣΕΖΟΝ Γυναίκες

Πρόσφατα μια γυναίκα επαγγελματίας του χώρου των παραστατικών τεχνών μοιράστηκε δημόσια τη δική της ...

Οι «ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ» μένουν Λονδίνο

Το δημιουργικό ντοκιμαντέρ Πολυαγαπημένες μέρες του Κωνσταντίνου Πατσαλίδη σε σενάριο-παραγωγή Γιώργου Αβραάμ, μένει Λονδίνο! ...

Έφυγε από τη ζωή η Τζέση Παπουτσή 

H Τζέσυ Παπουτσή έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με όγκο που είχε ...

Μισό εκατομμύριο για ένα δηνάριο

Είναι ασημένιο, ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή αλλά κυρίως φέρει στη μια όψη του την ...

Οι DOTing στα γερμανικά βραβεία design

Ο καθρέφτης της σειράς DOTing, του Κύπριου Industrial Designer Κωνσταντίνου Οικονομίδη υπό την επιμέλεια ...

Trails of Memories|Διαβάσεις Μνήμης

  Η χορογράφος Αριάννα Οικονόμου μαζί με την ομάδα της Echo Arts παρουσιάζει το ...

X