Διάλεξη από την Νάσα Παταπίου για τον «Πύργο της Χήνας»

«Νέα στοιχεία για τον Πύργο της Χήνας» είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει την Δευτέρα 4 Μαρτίου η Νάσα Παταπίου, δίνοντας εξηγήσεις για την περίεργη ονομασία αλλά και την εξαφάνισή του.

Την διάλεξη διοργανώνει η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οίκημά της, επί της οδού Γλάδστωνος, στη Λευκωσία.

Ο Πύργος της Χήνας ήταν οικοδομημένος έξω από την οχύρωση της Αμμοχώστου και τα στοιχεία που τον αφορούν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την περίεργη ονομασία του όσο και γιατί χάνονται τα  ίχνη του κατά τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν νέα στοιχεία για τον πύργο της Χήνας, τα οποία προέρχονται από το Κρατικό Αρχείο της Βενετίας αλλά και από τη Βιβλιοθήκη του Μουσείου Correr.

Θα σχολιαστούν επίσης στοιχεία από δημοσιευμένες πηγές τόσο περιηγητών όσο και χαρτογράφων και θα γίνει παρουσίαση των απεικονίσεων του πύργου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια απεικόνιση του Πύργου της Χήνας που βρίσκεται σ’ ένα ανέκδοτο χειρόγραφο του 1558.

 Για τον λόγο ύπαρξης αυτού του πύργου ενδιαφέροντα στοιχεία αντλούνται από μία αρχειακή πηγή καθώς και από κείμενα περιηγητών. Άλλες αναφορές για τον πύργο απαντούν σ’ επιστολές μελών του ελαφρού ιππικού προς τις βενετικές αρχές, που βρέθηκαν στην άμυνα και υπεράσπιση της Αμμόχωστου, όταν το 1571 την πολιορκούσαν οι Οθωμανοί.

Η Νάσα Παταπίου είναι ιστορικός – ερευνήτρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και αρθρογραφεί στο «Π».

+ Η διάλεξη είναι ανοικτή για το κοινό και θα δοθεί την Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013 και ώρα 19:30, στο κτήριο της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας, Οδός Γλάδστωνος 12, Λευκωσία.

You May Also Like

Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ: «Φιλουμένα Μαρτουράνο»

Η Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ παρουσιάζει από τις 18 Φεβρουαρίου 2022 τη Φιλουμένα Μαρτουράνο ...

Σωκράτης Φατούρος | Teach Me Something Wonderful

Η eins gallery είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την πρώτη ατομική έκθεση του ...

Fill the Museum with your Voice

“Και τώρα πια ήρθ’ η στιγμή / Θεά Αφροδίτη, να μιλήσουμε / Σαν ίσος ...

Πρεμιέρα για «Τέσσερα ερωτικά πορτρέτα»

Μια ζωγράφος με έναν γιατρό και ένας δικηγόρος με μια ψυχικά ανισόρροπη γυναίκα είναι ...

2η βδομάδα για το Summer Edition 2020 Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας

Η 2η βδομάδα των καλοκαιρινών δράσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας περιλαμβάνει μουσική, θέατρο αλλά ...

Παραδοσιακό έπιπλο και σύγχρονο κυπριακό design

Μια εκδήλωση που κινείται ανάμεσα στη μελέτη παραδοσιακών επίπλων και στην έκθεση σύγχρονων αντικειμένων ...

X