Επαναπατρίζονται θρησκευτικοί θησαυροί που βρέθηκαν πριν 15 χρόνια στην κατοχή του Ντικμέν

Την επιστροφή μέρους των θρησκευτικών θησαυρών που βρέθηκαν στην κατοχή του αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν στο Μόναχο πριν από 15 ολόκληρα χρόνια στο Μόναχο αποφάσισε το εφετείο του Μονάχου στις 18 Μαρτίου 2013.

Η χθεσινή απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου αφορά τα αντικείμενα που πιστοποίησε ως κυπριακής προέλευσης ο καθηγητής Deckers και όπως αναφέρεται στην απόφαση, το δικαστήριο έκρινε ότι είναι δυνατή η έκδοση μιας μερικής απόφασης που θα αφορά τα αντικείμενα αυτά και μόνο.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση είναι θετική για την Κύπρο, εντούτοις μεγάλος αριθμός θρησκευτικών θησαυρών παραμένει στην κατοχή της Αστυνομίας του Μονάχου, καθώς νέος εμπειρογνώμονας κλήθηκε να πιστοποιήσει την προέλευσή τους.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που κατατέθηκε στις γερμανικές αρχές από τον βυζαντινολόγο κ. Αθανάσιο Παπαγεωργίου, στον οποίο ανατέθηκε η μελέτη των κλαπέντων, στην κατοχή του Ντικμέν εντοπίστηκαν 422 αντικείμενα [μωσαϊκά, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, εικόνες και χειρόγραφα] τα οποία προέρχονται από 51 εκκλησίες στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο του Μονάχου διόρισε τον Γερμανό βυζαντινολόγο Johannes G. Deckers να εξετάσει τον κατάλογο που παρέδωσε ο κος Παπαγεωργίου. Μετά από μελέτη, ο καθηγητής Deckers απεφάνθη ότι τα μισά από αυτά είναι αδιαμφισβήτητα κυπριακής προέλευσης.

Η επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας το 1997 έγινε μετά από πρωτοβουλία του τέως Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ και της Τασούλας Χατζητοφή, σε συνεργασία με την κυπριακή αστυνομία και τον έμπορο έργων τέχνης Michel van Rijn.

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου 2010, το δικαστήριο του Μονάχου μετά από μια 13χρονη νομική διαμάχη απεφάνθη ότι οι κυπριακοί θησαυροί που βρέθηκαν στην κατοχή του Ντικμέν θα πρέπει να επιστραφούν στην Κύπρο.

Το Νοέμβριο του 2010, ο Ντικμέν προχώρησε σε έφεση της δικαστικής απόφασης και μετά από διάφορα χρονοβόρα νομικά και διαδικαστικά προβλήματα και αναβολές, τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή τους δικαιώνοντας την Κύπρο.

Με τα δεδομένα αυτά η Τασούλα Χατζητοφή, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Walk of Truth μέσα από τον οποίο συνεχίζει τον αγώνα για τον επαναπατρισμό των θρησκευτικών θησαυρών, τονίζει ότι είναι πολύ ικανοποιημένη που τελικά η αλήθεια έλαμψε δικαιώνοντας τις πολυετείς προσπάθειες και τον δύσκολο αγώνα της για την επιστροφή των κυπριακών θησαυρών. «Σημασία για μένα, τονίζει, και για όλους όσοι πιστεύουν στην ιδέα του Walk of Truth είναι ότι αυτά που κερδίσαμε είναι πιο σημαντικά από αυτά που παραμένουν ακόμα στην Γερμανία. Η απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης εμπεριέχει ένα συμβολισμό και ταυτόχρονα μια προτροπή προς κάθε πολιτισμένο άνθρωπο να αγωνίζεται για την πολιτιστική του κληρονομιά. Το Walk of Truth θα συνεχίσει τον αγώνα του, καθώς πολλοί θησαυροί, οι οποίοι έχουν κλαπεί από τις κατεχόμενες περιοχές, παραμένουν ακόμη εκτός Κύπρου».

Η υπόθεση δεν έχει κλείσει καθώς αναμένεται ο νέος εμπειρογνώμονας να αποφανθεί για τα υπόλοιπα κλαπέντα από τα κατεχόμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του Ντικμέν και παραμένουν στις αποθήκες της βαυαρικής Αστυνομίας.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ψηφιοποιήθηκε το αρχείο του Μάριου Τόκα

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η ψηφιοποίηση του προσωπικού, καλλιτεχνικού και οικογενειακού αρχείου του Μάριου Τόκα, όπως ...

70η ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ: Συγκλονιστικά πορτρέτα ανθρώπων σε καταπιεστικά καθεστώτα

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Η πιο συγκλονιστική, με εικόνες που πράγματι σε στοιχειώνουν, ...

«ALTER EGO» : Ομαδική έκθεση στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας

Μια ομαδική έκθεση με τίτλο «Alter Ego», και η συμμετοχή 25 καλλιτεχνών οι οποίοι ...

Παττίχειο | «Διεκδικούμε διαφάνεια και αξιοκρατία»

Στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε να αξιολογήσει τα βιογραφικά όσων υποψήφιων υπέβαλαν αίτηση για ...

Στις 27 και 28 Ιουλίου στην Επίδαυρο ο ΘΟΚ

Σε διασκευή και σκηνοθεσία του ισραηλινού Χανάν Σιρ, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει τις «Ηλέκτρες» ...

Kevin Spacey rules

«Αυτός ο Ριχάρδος θα είναι ό,τι θα κρατήσουμε πιο δυνατά χαραγμένο στη μνήμη μας ...

X