Κέρδισε διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης η Χριστίνα Αθηνοδώρου

Το πρώτο βραβείο στον τελικό του διαγωνισμού σύνθεσης του Οργανισμού Musique Nouvelle en Liberte, που διεξήχθη στην πόλη Alfortvelle, εξασφάλισε η Χριστίνα Αθηνοδώρου, με το έργο της “Intermede pour une mer jamais vue”.

Η απονομή του βραβείου έγινε στις 24 Φεβρουαρίου 2013 στο Παρίσι.

Στον τελικό διαγωνίστηκαν δύο συνθέτες, ο Γάλλος Thomas Menuet με το έργο του Agakure και η Χριστίνα Αθηνοδώρου, η οποία έλαβε επίσης το Βραβείο του Κοινού και το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.

Τα δύο έργα εκτέλεσε η Εθνική Ορχήστρα της Ile- de- France και το βραβευθέν έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Jean Deroyer. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Αθηνοδώρου, για την εξασφάλιση του βραβείου έγιναν επτά παρουσιάσεις – συναυλίες με την Εθνική Ορχήστρα της lle–de–France και με μαέστρο τον Yoel Levi στη Γαλλία τον Φεβρουάριο.

Δόθηκε χρηματικό βραβείο και υπήρξε έκδοση του έργου / παρτιτούρας από τις Editions Durand.

Αναφερόμενη στα στοιχεία του Διαγωνισμού Σύνθεσης lle de Creations της Εθνικής Ορχήστρας της lle-de-France, η κ. Αθηνοδώρου είπε πως στο διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη για πρώτη φορά, μπορούσαν να συμμετέχουν συνθέτες μέχρι 32 ετών που παρακολουθούν ή που έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε σχολές μουσικής και κονσερβατόρια στην περιοχή lle–de–France ή και στις θερινές Ακαδημίες Acanthes, Royamont ή ΙRCAM.

Ποια είναι

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου, γεννημένη στην Πάφο το 1981, σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρα στο Guidhall School of Music and Dramα του Λονδίνου αποκτώντας τους τίτλους BMus και ΜΜus και στο  Κονσερβατόριο της Λυών.

Καθηγητές της υπήρξαν οι Julian Philips, Michael Zev Gordon, Robert Pascal και Philippe Leroux (σύνθεση), Alan Hazeldine (διεύθυνση ορχήστρας) και Nikita Fitenko (πιάνο).

Σήμερα είναι διδάκτωρ Μουσικής Σύνθεσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδάσκει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το 2009-10 φιλοξενήθηκε ως συνθέτης στη Cité des Arts στο Παρίσι. Η μουσική της έχει παρουσιαστεί στη Μπιενάλε Βενετίας, Salle Pleyel (Παρίσι), Konzerthaus Βερολίνου, Φεστιβάλ MITO Settembre Musica και αλλού, από μουσικούς όπως Ensemble Aleph, Pierrot Lunaire Ensemble Wien, Sentieri Selvaggi, Sinfonia Finlandia Jyväskylä κ.α. Ως μαέστρος συνεργάστηκε με τη London Sinfonietta, Συμφωνική Ορχήστρα της Ολλανδίας, Συμφωνική Ορχήστρα του Πόρτο κ.α.

Έχει γίνει δεκτή για να συμμετάσχει σε εργαστήρια σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας όπως το Κέντρο Acanthes στη Γαλλία, ‘Maestros do Futuro’ στην Πορτογαλία κ.α. Το 2012 υπήρξε φιναλίστ στον 6ο  Διαγωνισμό Σύνθεσης «Προκόφιεβ» με το έργο της Άλμα για Σόλο Βιόλα και Ορχήστρα, που παρουσίασε στη Ρωσία η Κρατική Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Εντυπωσίασε η Κυπριακή συμμετοχή στην Παγκόσμια Κουατριεννάλε Σκηνογραφίας στην Πράγα

Άριστες εντυπώσεις άφησε η πολυεπίπεδη συμμετοχή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου στην Prague Quadrennial of ...

Πέθανε ο εκδότης Σάμης Γαβριηλίδης

Απεβίωσε ύστερα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο ο εκδότης Σάμης Γαβριηλίδης, των εκδόσεων ...

Αρχή με Ταρκόφσκι για το Κυπριακό Κέντρο Σύγχρονου Κινηματογράφου

Στον Αντρέι Ταρκόφσκι είναι αφιερωμένος ο πρώτος κινηματογραφικός μήνας δράσης του νεοσύστατου Κυπριακού Κέντρου ...

20ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου

Με μια συναυλία στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται τα ίδια τα όργανα, ξεκινά την ...

Οι Τρίο Τεκκέ στα 20 καλύτερα του Avopolis

Στα 20 καλύτερα ελληνικά άλμπουμ της χρονιάς έτσι όπως τα παρουσίασε το Avopolis συγκαταλέγεται ...

Στην Αραβική Άνοιξη το Βραβείο Ζαχάρωφ 2011

Σε πέντε εκπροσώπους του αραβικού κόσμου, προς αναγνώριση και στήριξη των προσπαθειών τους για ...

X