Πινακοθήκη Λεβέντη: έτοιμη τον Νιόβρη

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου

Η νέα, μεγάλη προσθήκη στον χώρο της τέχνης στην Κύπρο ετοιμάζεται να υποδεχθεί το κοινό τον ερχόμενο Νοέμβριο – Η διευθύντρια της Πινακοθήκης Λεβέντη, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, μιλά στο “Π”

Με την ιστοσελίδα και τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης να λειτουργούν ήδη, η Πινακοθήκη Λεβέντη οδεύει προς την ολοκλήρωσή της όχι μόνο στον εικονικό χώρο του διαδικτύου αλλά και στον πραγματικό: Το κτήριο στο κέντρο της πόλης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τα έργα της συλλογής φυλάσσονται έτοιμα για να εκτεθούν, το γραφείο του Α. Λεβέντη στο Παρίσι συντηρείται για να μεταφερθεί στην Κύπρο, ενώ έχει ολοκληρωθεί μόλις και η πρώτη έκδοση της Πινακοθήκης.

“Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια της προετοιμασίας”, λέει η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ όταν τη συναντώ στο προσωρινό γραφείο από όπου συντονίζει τη νέα σημαντική προσθήκη στην πολιτιστική ζωή της Λευκωσίας. Η Πινακοθήκη Λεβέντη βρίσκεται μια ανάσα πριν από την τελική “συναρμολόγησή” της. Το όραμα θα γίνει σύντομα πράξη, με το κτήριο το οποίο αποτελεί έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου Feilden Clegg and Bradley να ετοιμάζεται για να φιλοξενήσει το πολύτιμο περιεχόμενο. Αριστουργήματα από την παγκόσμια ιστορία της Τέχνης, έργα για παράδειγμα του Τισιάνο, του Καναλέτο, του Ελ Γκρέκο, του Ρενουάρ ή του Σαγκάλ, θα βρίσκονται στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης – μια από τις σημαντικότερες προσφορές που έχουν γίνει για την τέχνη στην Κύπρο.

Προς την τελική ευθεία, οι προετοιμασίες είναι εντατικές και ως διευθύντρια της Πινακοθήκης, η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ μαζί με την ομάδα της εργάζεται πυρετωδώς: “Είμαστε στο στάδιο όπου εργαζόμαστε με αρχιτέκτονες εσωτερικών χώρων για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κάθε αίθουσα ώστε να φιλοξενήσει ανάλογα την κάθε μία από τις τρεις συλλογές. Όλοι οι πίνακες έχουν μελετηθεί πλέον πλήρως από τους ειδικούς για τον κάθε ζωγράφο. Κάναμε ήδη μια έκθεση στην Αθήνα στην Εθνική Πινακοθήκη με τα καλύτερα της συλλογής, η οποία συνάντησε μεγάλη επιτυχία”.
Η συλλογή χωρίζεται σε τρεις ενότητες: τη Συλλογή του Παρισιού με έργα από την ευρωπαϊκή ιστορία της τέχνης από το 16ο μέχρι τον 20ο αιώνα, την Ελληνική Συλλογή με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών και την Κυπριακή Συλλογή με έργα από την Πρώτη γενιά Κυπρίων Καλλιτεχνών. “Τα έργα είναι εδώ, έχει διαμορφωθεί ένας κατάλληλος χώρος με συνθήκες υγρασίας, εξαερισμού, προστασίας και συστημάτων ασφαλείας και φυλάσσονται μέχρι να έρθει η ώρα να μετακινηθούν να μπουν στην αποθήκη – αυτό υπολογίζουμε να γίνει τον Σεπτέμβρη.”

Οι τρεις συλλογές συνοδεύονται και υποστηρίζονται από έρευνα και τεκμηρίωση με την πρώτη έκδοση της Πινακοθήκης να έχει μόλις ολοκληρωθεί, όπως σημειώνει η κ. Λοΐζου Χατζηγραβριήλ: “Κυκλοφόρησε μόλις ο πρώτος κατάλογος που αφορά όλα τα έργα που θα παρουσιάζονται στην αίθουσα της Ελληνικής Συλλογής. Τα κείμενα έχει γράψει η επιμελήτρια της συλλογής, η Εβίτα Αράπογλου, και αφορούν γενικά την συλλογή αλλά και το κάθε ένα από τα έργα ξεχωριστά. Επίσης, υπάρχουν τα βιογραφικά όλων των καλλιτεχνών στο πίσω μέρος του βιβλίου. Η πρώτη αυτή έκδοση, είναι μια πολύ μεγάλη δουλειά που κράτησε αρκετά χρόνια, και η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα στα εγκαίνια της Πινακοθήκης. Ετοιμάζουμε αντίστοιχη έκδοση για τη Γαλλική Συλλογή, τη συλλογή του Παρισιού όπως την ονομάσαμε, την οποία θα επιμεληθεί η Μυρτώ Χατζάκη η οποία είναι και η επιμελήτρια της Ευρωπαϊκής Συλλογής. Για την Κυπριακή Συλλογή θα ετοιμαστεί επίσης ένας ανάλογος κατάλογος από την ιστορικό Τέχνης Ελένη Νικήτα, αλλά επειδή η συλλογή είναι μικρή ακόμα σε μέγεθος, θα είναι αρκετά πιο περιορισμένος σε σχέση με τους άλλους δύο.

Παράλληλα με τις τρεις ενότητες της συλλογής, στην Πινακοθήκη θα μεταφερθεί και ένα ολόκληρο δωμάτιο, το γραφείο του Αναστάσιου Λεβέντη από το διαμέρισμα στο Παρίσι. Το δωμάτιο με τα περιεχόμενά του “συντηρείται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, έρχεται στην Κύπρο τον Μάιο μαζί με όλα τα έπιπλα που ήταν μέσα και τα βιβλία ώστε να στηθεί στον χώρο της Πινακοθήκης ακριβώς όπως ήταν στο Παρίσι”. Παράλληλα, θα μεταφερθεί η Βιβλιοθήκη του Α. Λεβέντη, από την οποία το τμήμα που αφορά την Ιστορία της Τέχνης θα βρίσκεται στην Πινακοθήκη. “Η βιβλιοθήκη είναι χωρισμένη σε τρία μέρη: Το πρώτο είναι η Κυπρολογική βιβλιοθήκη, το δεύτερο μέρος αφορά κυρίως λογοτεχνικά έργα και το τρίτο μέρος αφορά την Ιστορία της Τέχνης. Το μέρος της Ιστορίας της Τέχνης θα παραμείνει στην Πινακοθήκη, ενώ για τα άλλα δύο υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Η βιβλιοθήκη της Πινακοθήκης θα είναι ανοιχτή για το κοινό συγκεκριμένες ώρες και κυρίως για φοιτητές, εφόσον κιόλας η Ιστορία της Τέχνης διδάσκεται ως μάθημα σε κάποια από τα πανεπιστήμια. Οπότε υπάρχει υλικό, και πρωτογενές – στη γαλλική συλλογή για παράδειγμα έχουμε βιβλία τα οποία είναι υπογραμμένα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Υπάρχουν επίσης κατάλογοι, επιστημονικά άρθρα και μελέτες για τα έργα τα ίδια”.
Συναντώντας το κοινό

Με την τοποθεσία της στο κέντρο της πόλης, η Πινακοθήκη Λεβέντη θα προτείνει μια νέα δραστηριότητα για τους κατοίκους. “Το κοινό μας είναι όλοι”, σημειώνει η κ. Λοΐζου Χατζηγαβριήλ: “Τόσο οι μαθητές που είναι το πιο σίγουρο κοινό, όσο και οι κάτοικοι της Λευκωσίας ειδικά και της Κύπρου γενικά, που θα μπορούν να έρθουν για να μάθουν λίγα παραπάνω για την Ιστορία της Τέχνης, να περάσουν όμορφα ένα απόγευμα. Θα υπάρχει και το εστιατόριο και ένα ωραίο κατάστημα με αντικείμενα, πληροφοριακό υλικό και εκδόσεις… σκοπεύουμε να λειτουργούμε και μια φορά την εβδομάδα βράδυ μέχρι αργά και φυσικά τα Σαββατοκύριακα, ώστε να μπορεί να έρθει κάποιος με την οικογένειά του.”
Η Πινακοθήκη θα προτείνει μια σειρά από δραστηριότητες που θα φέρουν το κοινό κοντά στα έργα τέχνης: “Από τον Γενάρη του 2014 θα έχουμε σειρά διαλέξεων με θέματα που ξεκινούν από το τι είναι η Ιστορία της Τέχνης, για τους διάφορους ρυθμούς και τα κινήματα. Όσον αφορά εκπαιδευτικά προγράμματα, πάλι ετοιμάζουμε το υλικό μας το οποίο θα απευθύνεται σε διάφορες ηλικίες και επίπεδα. Επίσης ετοιμάζουμε μια ενδιαφέρουσα σειρά από αυτόνομες ακουστικές ξεναγήσεις ώστε να υπάρχουν διάφορες διαδρομές με διάφορες θεματικές”.
Από τις καινοτομίες είναι και η είσοδος που θα υπάρχει για την Πινακοθήκη η οποία, όπως εξηγεί η διευθύντριά της, “υπάρχει κιόλας, για να καταλάβει το κοινό ότι μπαίνει σε ένα νέο χώρο που θα του προσφέρει διάφορα καινούργια πράγματα. Θα υπάρχουν τιμές για οικογένειες, θα έχουμε μέλη – φίλους της Πινακοθήκης που θα έχουν εκπτώσεις και θα έχουμε και χώρο στάθμευσης – έτσι δεν θα υπάρχει δικαιολογία ότι δεν μπορεί κάποιος να έρθει διότι δεν βρίσκει πού να αφήσει το αμάξι του. Να σημειώσουμε ότι και ο ίδιος ο χώρος στάθμευσης είναι ένας εκθεσιακός χώρος, οπότε θα ξεκινά το ταξίδι στην Ιστορία της Τέχνης από τη στιγμή που θα σταθμεύεις το αυτοκίνητό σου και θα μπεις στο ασανσέρ για να πας στην Πινακοθήκη”.

+ www.leventisgallery.org

5-ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ5

Έργο του Γιάννη Τσαρούχη

5-ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ3

Έργο του Τζοβάνι Αντόνιο Κανάλ, γνωστού ως Καναλέτο

5-ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ4

“Ο Άγιος Φραγκίσκος προσεύχεται”, του Ελ Γκρέκο, έργο το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: από τον Χάνδακα στο Τολέδο – στα βήματα μιας ευρωπαϊκής διαδρομής”, η οποία παρουσιάστηκε στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο τον περασμένο Οκτώβρη

5-ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ7

Έργο του Πολ Γεωργίου

You May Also Like

Ξυλουργείο Τμήματος Αρχαιοτήτων: Οι μάστερ του ξύλου

Σε ένα τοπίο περικυκλωμένο από άγρια -πια- βλάστηση, με ψηλά δέντρα στον περίγυρό του ...

Χανάν Σνιρ : “Δεν είμαι κατά των μουσουλμάνων, είμαι κατά της τρομοκρατίας”

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως Μετά την πολύμηνη παραμονή του στην Κύπρο και λίγο πριν ...

Να μας ξανάρθεις, Σωκράτη!

Γράφει ο Γιώργος Τζίβας | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου «Ζωή που δεν εξετάζεται δεν αξίζει ...

Επικοινωνία στα όρια

Στη νέα παραγωγή της Fresh Target Theatre η Μαρία Βαρνακκίδου κάνει διάλειμμα από το ...

Γιώργος Σκαμπαρδώνης: «Το γράψιμο είναι τρόπος ζωής»

Η γραφή, ως “τρόπος θέασης του κόσμου και ως τρόπος ζωής”, είναι ένα από ...

Πρίμο Λέβι αριθμός 174517 – η εμπειρία του απόλυτου κακού

Γράφει ο Μάριος Δημητρίου «Ταξιδέψαμε ως εδώ μέσα σε σφραγισμένα βαγόνια, είδαμε τις γυναίκες ...

X