Εν μέσω διαμαρτυριών η δημοπρασία για τις 70 μάσκες των Χόπι

Δικαστήριο του Παρισιού έδωσε τελικά το πράσινο φως για την αμφιλεγόμενη δημοπρασία 70 μασκών που θεωρούνται ιερές από την φυλή των Αμερικανών Ινδιάνων Χόπι, αλλά η διαδικασία συνοδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες.

Η δημοπρασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, απέφερε ένα εκατ. δολάρια σε πωλήσεις, παρά τις διαμαρτυρίες εντός και εκτός της αίθουσας και τις παραινέσεις στους πιθανούς αγοραστές για να απέχουν από τη διαδικασία.

«Αυτό δεν είναι εμπόριο, αυτά είναι ιερά πράγματα» φώναξε μία γυναίκα όταν πωλήθηκε η μάσκα «μητέρα-κοράκι» έναντι του ποσού των 160.000 ευρώ, τρεις φορές πάνω από την εκτίμηση. Μια άλλη γυναίκα οδηγήθηκε κλαίγοντας έξω από την αίθουσα.

hopi2Michel Euler/Associated Press

«Είναι σουρεαλιστικό και αποκαρδιωτικό αυτό που συμβαίνει», ανέφερε ο Bo Lomahquahu [κέντρο], μέλος της φυλής των Χόπι, ο οποίος βρέθηκε έξω από τον οίκο δημοπρασιών για να διαμαρτυρηθεί. «Αυτές οι μάσκες είναι ιερές για μας. Και να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω με τις μάσκες σε τσάντες, σαν αντικείμενα, ένιωσα πραγματικά πληγωμένος και αβοήθητος», δήλωσε στη New York Times.

Από τις 70 μάσκες που βρέθηκαν στο σφυρί, μόνο οι πέντε δεν βρήκαν αγοραστή ενώ μία αγοράστηκε από ένωση που σκοπεύει να την επιστρέψει στους Χόπι.

Οι μάσκες θεωρούνται ιερές καθώς αντιπροσωπεύουν το πνεύμα των προγόνων των 18.000 Χόπι, που ζουν στη βορειοανατολική Αριζόνα. Χρονολογούνται στον 19ο και τον 20ο αιώνα ενώ, κατά τους Ινδιάνους, κάποιες είχαν κλαπεί και καλούσαν τον οίκο δημοπρασιών να αποδείξει το αντίθετο. Ο οίκος απάντησε ότι οι μάσκες αποκτήθηκαν καθόλα νόμιμα από Γάλλο συλλέκτη.

Για τους Χόπι είναι ιεροσυλία να μεταδοθούν ακόμα και εικόνες των μασκών: για το λόγο αυτό το Associated Press αποφάσισε να μην διανείμει εικόνες των μασκών με το ρεπορτάζ του, πρακτική που δεν ακολούθησαν άλλα πρακτορεία.

Σε δήλωσή του, ο αρχηγός των Χόπι, LeRoy N. Shingoitewa, είπε: «Αναγνωρίζοντας την σημασία αυτών των τελετουργικών αντικειμένων για την θρησκεία των Χόπι, μπορείτε να αντιληφθείτε γιατί θεωρούμε αυτή και οποιαδήποτε άλλη αγοραπωλησία, ως ιεροσυλία και γιατί εκλαμβάνουμε αυτή την δημοπρασία όχι ως τιμή αλλά ως βεβήλωση των ιερών μας».

Πριν την έναρξη της δημοπρασίας, ο δημοπράτης Gilles Néret-Minet, ανέφερε ότι για την δημοπρασία αποφάνθηκε δικαστήριο πως είναι νόμιμη και πως τα εν λόγω αντικείμενα δεν είναι πια ιερά αλλά κατέστησαν «σημαντικά έργα τέχνης».

«Στη Γαλλία», ανέφερε, «δεν μπορείς απλά να πάρεις την ιδιοκτησία ενός ατόμου που δικαιωματικά του ανήκει».

Δικαστική εμπλοκή

Υποστηρικτές των Χόπι είχαν καλέσει τον οίκο δημοπρασιών να αναστείλει την πώληση των μασκών λόγω της πολιτιστικής και θρησκευτικής σημασίας τους.

Ωστόσο δικαστήριο του Παρισιού απέρριψε την προσφυγή της φυλής και της Survival International, μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της φυλής, με το επιχείρημα ότι μπορεί να επέμβει μόνο για την προστασία ανθρωπίνων λειψάνων ή ζωντανών όντων.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η αμερικανική νομοθεσία δεν επιβάλλει απαγορεύσεις στην πώληση που θα μπορούσαν να έχουν ισχύ και στη Γαλλία.

«Η απόφαση αυτή είναι πολύ απογοητευτική», δήλωσε ο Πιερ Σερβάν-Σρεμπέρ, δικηγόρος της Survival International. «Δεν είναι τα πάντα προς πώληση ή αγορά και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», πρόσθεσε.

Σε επιστολή του, ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ χαρακτήρισε την δημοπρασία των μασκών «ιεροσυλία» και αξίωσε την επιστροφή τους στα μέλη της φυλής. Η δημοπρασία θα είναι «εγκληματική χειρονομία, η οποία έχει ένα σοβαρό ηθικό αντίκτυπο», επισήμαινε ο ίδιος.

Και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Παρίσι, Τσαρλς Ρίβκιν, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» και ζήτησε από τον οίκο δημοπρασιών να αναβάλει την δημοπρασία.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσει την δημοπρασία, ο Σερβάν-Σρεμπέρ προσέφυγε στο Συμβούλιο Πωλήσεων, έναν συμβουλευτικό οργανισμό για τους οίκους δημοπρασιών, ο οποίος δίνει την άδεια για να ξεκινήσει μια δημοπρασία. Ο δικηγόρος διευκρίνισε ότι ζήτησε την διακοπή της δημοπρασίας, χωρίς, όπως επισήμανε, να πιστεύει πως έχει πιθανότητες επιτυχίας.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το ειδυλλιακό Γουόλπι, χωριό των Χόπι στην Αριζόνα, γύρω στα 1870-1910 | Underwood & Underwood Publisher | The New York Public Libray 

ΠΗΓΕΣ: NEW YORK TIMES | ASSOCIATED PRESS | IN.GR

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στην Κύπρο με τη «Μικρή Βαλίτσα»

Μετά από ένα γεμάτο από εμφανίσεις χειμώνα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή του περιοδεία ...

Εγκαινιάστηκε ο χώρος «Όαση: Χώρος Οπτικού Πειραματισμού»

Το βράδυ Σαββάτου εγκαινιάστηκε στη Λεμεσό το στούντιο της εικαστικού Χριστίνας Παπακυριακού με την ...

«Παράσιτα» στην κορυφή των Όσκαρ

Η ταινία «Παράσιτα» (Parasite) απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στη φετινή 92η απονομή των ...

Πέθανε ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δ. Εϊπίδης

Πέθανε χθες το πρωί ο εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί ...

Άνοιξε το Μουσείο της Αθωότητας του Ορχάν Παμούκ

Όλες τις «αποδείξεις» της ερωτικής ιστορίας που αφηγείται στο βιβλίο του «Το Μουσείο της ...

Διήγημα της Μαρίας Α. Ιωάννου υποψήφιο στην ανθολογία Best Small Fictions 2020

Σε μια διεθνή ανθολογία με τα καλύτερα διηγήματα της χρονιάς είναι υποψήφιο για να ...

X