Απαξιώνει τον κινηματογράφο η ΕΕ | διαμαρτύρονται οι σκηνοθέτες της

Ενωμένη διαμαρτύρεται η διεθνής κινηματογραφική κοινότητα και καταγγέλλει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι απαξιώνει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ομάδα σπουδαίων σκηνοθετών στην Ευρώπη, ανάμεσά τους ο Ισπανός Πέδρο Αλμοδόβαρ [φωτο], οι Βρετανοί Μάικ Λι, Κεν Λόουτς και Στίβεν Φρίαρς, ο Φινλανδός Ακι Καουρισμάκι, οι Βέλγοι Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν, ο Ιταλός Πάολο Σορεντίνο, ο Γάλλος Μισέλ Χαζαναβίσιους  και ο Κώστας Γαβράς, υπογράφουν την διαμαρτυρία, η οποία προέκυψε μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της με την Αμερική κατά τρόπο ώστε να μην ευνοείται ο Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος.

Αυτό σημαίνει πως ο κινηματογράφος θα υπολογίζεται ως προϊόν και όχι πολιτιστικό αγαθό, με αποτέλεσμα την περικοπή των όποιων κονδυλίων για τη στήριξή του.

Λίγους μήνες πριν από το τέλος της προεδρίας του και δεν καταλαβαίνουμε ποιο, αλήθεια, είναι το σημείο αναφοράς που ο κ. Μπαρόζο θα ήθελε να αφήσει στην Ιστορία της Ευρώπης. Γιατί αυτή την στιγμή, μια καταστρεπτική εικόνα κυριαρχεί: η εικόνα ενός ανθρώπου που εγκατέλειψε τον πολιτισμό. Φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο έχει ξεχάσει το μάθημα που ο ίδιος έδινε όχι και τόσο καιρό πριν: ‘ο πολιτισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε στην κρίση’», αναφέρουν οι σκηνοθέτες.

Στο θέμα αναφέρεται ο Κώστας Γαβράς σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο «Π» και δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του κυριακάτικου Πολίτη [21 Απριλίου 2013].

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο στις αρχές Απριλίου, ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης είχε συνάντηση με την Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα με τους Κύπριους συναδέλφους του.

«Τι απέγινε το σλόγκαν ‘Η Ευρώπη αγαπά το σινεμά’;» αναρωτιούνται οι σκηνοθέτες οι οποίοι θεωρούν ότι η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην πραγματικότητα μια άνευ όρων παράδοση που θα ζημιώσει απεριόριστα τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο γιατί θα καταργήσει τα μέχρι σήμερα κεκτημένα.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Πέθανε η γλύπτρια Ναταλία Μελά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών η Ναταλία Μελά, μια από τις κορυφαίες ...

39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Στην καθιερωμένη επίσκεψή του στην Κύπρο, το Φεστιβάλ Δράμας παρουσιάζει σε Λεμεσό, Λάρνακα, Λευκωσία ...

Έργα προστασίας στο τζαμί της Ευρέτου και το Τσερκές τζαμί

Την έναρξη έκτακτων έργων προστασίας στο τζαμί της Ευρέτου και στο Τσερκές τζαμί ανακοίνωσαν ...

ΘΟΚ: Σημαντική ενημέρωση για τις δύο καλοκαιρινές παραγωγές «Αγαμέμνων» και «Εσμέ»

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, τηρώντας το ποσοστό του 75% της χωρητικότητας των θεάτρων, πληροφορεί ...

Ο λευκαρίτικος τταβάς προωθείται για εγγραφή στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ

Τα Λεύκαρα προωθούν την καταγραφή του λευκαρίτικου τταβά στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής ...

O Πανίκος Τσαγγαράς εκθέτει στην Αθήνα

Στην γκαλερί Αργώ, στην Αθήνα, παρουσιάζει τα έργα του μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου ...

X