Διεθνής ημέρα χορού στις 29 Απριλίου με εκδηλώσεις σε Λεμεσό και Λευκωσία

Όλα τα κακά της ανθρωπότητας, όλα τα τραγικά δεινά που γεμίζουν τα ιστορικά βιβλία, όλα τα πολιτικά ολισθήματα, όλες οι αποτυχίες των μεγάλων ηγετών προκύπτουν απλώς και μόνο από την αδεξιότητα τους στο χορό – Μολιέρος

 

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου γιορτάζει και φέτος, σε συνεργασία με την χορευτική κοινότητα της Κύπρου, την Διεθνή Ημέρα Χορού, έτσι όπως ορίστηκε η 29η Απριλίου.

Οι εορτασμοί θα κρατήσουν τέσσερις μέρες και θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27, την Κυριακή 28, τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Απριλίου.

«Σε πείσμα των καιρών και με την πεποίθηση ότι οφείλουμε περισσότερο παρά ποτέ να εντείνουμε τις προσπάθειες διατήρησης του πολιτισμικού μας γίγνεσθαι με συλλογικές προσπάθειες και διοργανώσεις», το κυπριακό κέντρο του ΔΙΘ διοργανώνει για τρίτη χρονιά φέτος το Συμπόσιο Χορού με θέμα «Σώμα-Νείκος και Φιλότης, ο Χορός της σύγκρουσης και της συμφιλίωσης» με παρουσιάσεις, παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές βίντεο από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Νέα Κίνηση χορευτών και χορογράφων και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού, της Στέγης Χορού Λευκωσίας και του Youth Ballet.

Οι χώροι των εκδηλώσεων, οι οποίες θα γίνονται παράλληλα, είναι η Αίθουσα Καστελιώτισσα και το Κινηματοθέατρο Παλλάς στη Λευκωσία, η Στέγη Χορού Λεμεσού και το Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό.

Οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 27 Απριλίου στις 18:00 στη Λεμεσό με διαλέξεις από τους: Αριάννα Οικονόμου και Παντελή ΓεωργίουEcho Arts, Ντάρα Μιλοβάνοβιτς και Σταύρο Σταύρου Καραγιάννη στη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού.

Θα ακολουθήσουν παραστάσεις από τους Χλόη ΜελίδουΟμάδα Πέντε, Αλεξία ΠερδικάκηΟμάδα Αέλιον, Μιλένα Ούγκρεν Κούλα και Γιώργο Κούλα, Αλεξία ΝικολάουΟμάδα Transfiguratio και ένα δρώμενο  αυτοσχεδιασμού που θα παρουσιάσουν η Εύη Δημητρίου και ο Ειρηναίος Κουλουράς στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό στις 20:30.

Την ίδια μέρα στη Λευκωσία και στην Αίθουσα Καστελλιώτισσα, από τις 18:00 έως τις 22:00, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει προβολές ταινιών χορού και ντοκιμαντέρ μεταξύ των οποίων: Zero Degrees των Sidi Larbi Charkaoui και Akram Khan, War Dance, ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ με θέμα την Ουγκάντα και το Arma’s Children, ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μέσα από τα μάτια των παιδιών.

Την Κυριακή 28 Απριλίου όλοι οι καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις του Σαββάτου στη Λεμεσό θα φιλοξενηθούν στη Λευκωσία, παρουσιάζοντας τις διαλέξεις τους στην Αίθουσα Καστελιώτισσα στις 18:00 με τη συμμετοχή του χορογράφου και ακτιβιστή Jurij Konjar από τη Σλοβενία. Στη συνέχεια της χορευτικής βραδιάς θα παρουσιάσουν τα χορογραφικά τους έργα στο Κινηματοθέατρο Παλλάς στις 20:30.

Τη Δευτέρα 29 Απριλίου, την επίσημη μέρα εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Χορού, στην Αίθουσα Καστελλιώτισσα στις 18:30 θα προβληθεί η ταινία Arma’s Children.

Στο Κινηματοθέατρο Παλλάς στις 20:30 θα γίνει η καθιερωμένη ανάγνωση του Διεθνούς Μηνύματος από τη χορογράφο Μάχη Δημητριάδου Lindahl, Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Χορού του Δ.Ι.Θ. και εμπνεύστριας και επιμελήτριας της εκδήλωσης. Στη συνέχεια, ο Σλοβένος χορογράφος Jurij Konjar θα παρουσιάσει στο Θέατρο Παλλάς μια σόλο παράσταση αφιερωμένη στον ακτιβιστή Juliano al Khamid.

Το ίδιο πρόγραμμα θα επαναληφθεί την Τρίτη 30 Απριλίου στη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού στις 19:00 και στο Παλιό Ξυδάδικο στη Λεμεσό στις 20:30.

Μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν στο Συμπόσιο είναι:

  • «Πώς το σώμα  και ο χορός εκφράζει την σύγκρουση και τη  συμφιλίωση, τόσο σαν εσωτερική εμπειρία, όσο και σαν κοινωνικό φαινόμενο ;

  • Πώς οι διάφορες  κουλτούρες έχουν δημιουργήσει μορφές χορών είτε σάν μύηση/ άσκηση στην τέχνη του πολέμου, είτε σαν αναπαράσταση;

  • Πώς ο χορός μπορεί να εκφράσει, αφηγηθεί ή να λύσει συγκρούσεις, να θεραπεύσει προσωπικά τραύματα ή ακόμα και τις πληγές του πολέμου, να συνενώσει το διαμελισμένο συμβολικά σώμα του χορευτή ή της κοινότητας και να δημιουργήσει  πάλι ενότητα και αρμονία;

  • Πώς οι διάφορες κουλτούρες και οι καλλιτέχνες εκφράζουν τα παραπάνω με την  τέχνη τους;

  • Ψυχική ανάταση και χορευτικές στιγμές που θα εμβαθύνουν σε θέματα πολέμου και ειρήνης.

Χορευτικές στιγμές θα απολαύσουν οι φίλοι του χορού και στο Πάρκο Ακρόπολης την Κυριακή 28 Απριλίου στις 10:00 με τη Χορευτική Γιορτή που διοργανώνει το Κέντρο Θεάτρου σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, όπου σχολές κάθε είδους χορού συμμετέχουν με χορευτικά κομμάτια με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους.

Και στις δύο εκδηλώσεις θα διαβαστεί το Μήνυμα της Διεθνούς Ημέρας Χορού το οποίο έγραψε φέτος ο Κινέζος Lin Hwai-min.

Η κεντρική εκδήλωση της Διεθνούς Ημέρας Χορού θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τη Δευτέρα 29 Απριλίου, στο Grande Halle de la Villette, όπου θα παρευρεθεί ο Lin Hwai-min και η ομάδα του, Cloud Gate Dance.

+ Πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό, τηλ. 22674920, 99388160.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΣΟΥΖΑΝΑ ΦΙΑΛΑ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Ο Δ. Παπαϊωάννου εικονογραφεί το εξώφυλλο της Ελληνικής Vogue

Ο διεθνής Έλληνας καλλιτέχνης, θυμάται την αρχή της καριέρας του ως ζωγράφος, εικονογραφώντας ένα ...

Δωρεά Κυπριακής αρχαιότητας στο Μουσείο Κύκκου από τον Ντέιβιντ Τζόνσον

Το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου παρέλαβε προ ημερών αρχαία Κυπριακή πρόχου δωρεά του ...

Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Θέατρο Ένα

Τα νέα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου ανακοίνωσε σήμερα το Θέατρο Ένα, έπειτα από ...

«Ανοιχτά Εργαστήρια» τον Οκτώβρη

Στην κατεχόμενη και την ελεύθερη εντός των τειχών Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί φέτος η διοργάνωση ...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ LOOP Festival 2015 | Όλα όσα πρέπει να ξέρετε [για αρχή]

Στις 10 και 11 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιείται το 4ο Λευκωσία Loop Festival, μια διοργάνωση της ...

Γράψε το. Φίλοι δι’ αλληλογραφίας στην εποχή της καραντίνας

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] σε συνεργασία με το «Γράψε ...

X