25η Μαρτίου, 2023

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Ο νεοεκλεγείς Εθνάρχης Μακάριος Δ΄ βγαίνει στο μπαλκόνι της Αρχιεπισκοπής και σηκώνει τα χέρια. Το πλήθος ζητωκραυγάζει με ελληνικές σημαίες και αρκετές της Ελληνικής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κύπρου. Ο χάρτης του νησιού ανεμίζει πλέον χωρίς ενοχές πάνω σε έναν γαλανόλευκο σταυρό.

Τα πρόσωπα στο πλήθος εκστατικά παρακολουθούν τον λαοπρόβλητο ηγέτη που υπόσχεται μια νέα, περήφανη αυγή για τον κυπριακό ελληνισμό. Τον ελληνισμό που με την εξόριστη κυβέρνηση της Ελλάδας θα επαναφέρουν τη Λαϊκή Επανάσταση στην Αθήνα από όπου την εκδίωξαν οι εγκάθετοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Στο προαύλιο, το πρόσταγμα για χειροκρότημα και συνθήματα στα κατάλληλα σημεία δίνει επίλεκτο σώμα της νεολαίας του ΕΛΑΜ. Στο μπαλκόνι, οι βουλευτές του αγωνιζόμενου κέντρου, του εθνοπρεπούς σοσιαλισμού, της πατριωτικής αριστεράς και της ανόθευτης δεξιάς, στρατιωτικοί και ιεράρχες στέκονται πίσω από τον Εθνάρχη – όμηροι και πρίγκιπες του νέου καθεστώτος.

“Από την έξοδό μας από το ευρώ, την άθεη Ευρώπη και την αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος είμαστε αγκάθι στο πέλμα του Θηρίου και των δυνατών”, φωνάζει ο Εθνάρχης, άνθρωπος άγιος, άξιος αντικαταστάτης των φιλοχρήματων ιεραρχών.

Ο κόσμος που παρακολουθεί από την τηλεόραση τους εορτασμούς για την εθνική επέτειο, είναι μουδιασμένος από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, από εικόνες των κυπριακών τανκς να βάλλουν κατά της Βουλής και των τουρκικών αεροπλάνων να βομβαρδίζουν το Προεδρικό Μέγαρο. Ξέρουν πως πια ούτε στην ΕΕ των κυρίως βόρειων και κυρίως πλουσίων θα βρουν υποστήριξη και δημοκρατία, ούτε στη Ρωσία που περιορίστηκε στο να κατευνάσει τους Τούρκους να μην ισοπεδώσουν τις άμυνες της Εθνικής Φρουράς. Ούτε βέβαια στο ΝΑΤΟ – όσοι διέφυγαν από την Κύπρο μέσω των βρετανικών Βάσεων πριν αυτές γίνουν ένα νέο Γκουαντάναμο ήταν οι μόνοι που επωφελήθηκαν.

Ενώ το πλήθος των υποστηρικτών απλώνεται από την Αρχιεπισκοπή μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας (ολοκληρωμένο πλέον με τις μορφές των ηρωικών ΟΧΙ του 2004 και του 2013 να ανεβαίνουν τα σκαλιά με τους αγωνιστές), η ΜΜΑΔ επαναφέρει με δακρυγόνα και κανόνια νερού την τάξη στην πλατεία Τάσσου Παπαδόπουλου – Ελευθερία. Τα δακρυγόνα φτάνουν μέχρι το κλειστό οδόφραγμα της Λήδρας, καλύπτοντας την έρημη ξανά παλιά πόλη. Με το πέρας της ομιλίας, η παρουσιάστρια δίνει τον λόγο στο πάνελ. Θέμα: πώς η 25η Μαρτίου και τα τελευταία γεγονότα είχαν προβλεφθεί από τον άγιο Παΐσιο.

You May Also Like

Σενάριο κρίσης

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ο τηλεθεατής βγήκε στον αέρα. “Περνούμε πολλά δύσκολα… Έχασα την ...

Μνημόνιο ή πρέζα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Από τη μία πλευρά ενός κάλαθου κάπου στη Λήδρας, το ...

Γκρίζες καταστάσεις

“Ήταν καλό, αλλά δεν έλεγε κάτι νέο, έμενε στα πολιτικά μηνύματα, δεν έλεγε κάτι ...

Τρεις πρωτεύουσες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης 19.6.2011 Και κάπως έτσι και η Λευκωσία ξεκίνησε την εκστρατεία ...

Μην ζητάς Ορθοδοξία

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τις τελευταίες ημέρες έγινε ένας από τους γνωστούς ανόητους “σάλους” ...

Αυτόπτης μάρτυρας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Περπατούσε στη δροσιά του πρωινού, πριν ακόμα οι άσφαλτοι της ...

X