Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο CYPRUS AID μιλούν στο «Π»

«Έρχονται στιγμές στην ιστορία κάθε τόπου, όπου ο καθένας, ανεξαρτήτου ιδεολογίας και πολιτικού ή άλλου προσανατολισμού, καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει χωρίς τον διπλανό του», λέει στο «Π» ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ένας από τους 50 περίπου καλλιτέχνες – ανάμεσα στους Χρίστο Θηβαίο, Δήμητρα Γαλάνη και άλλους – που θα συμμετάσχουν σήμερα στην συναυλία αλληλεγγύης CYPRUS AID για στήριξη των άπορων συμπολιτών μας.

Η συναυλία θα αρχίσει στις 4 το απόγευμα και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα στην Τάφρο Κωστάντζα (κάτω από τον κυκλικό κόμβο ΟΧΙ, στη Λευκωσία). Θα μεταδίδεται, δε, ζωντανά στην διαδικτυακή πλατφόρμα της CYTA, για όσους δεν μπορούν να την ζήσουν από κοντά.

«Η συναυλία γίνεται για να στηρίξουμε τον άνθρωπο δίπλα μας, δηλαδή τον άνθρωπο μέσα μας. Χωρίς αυτόν, δεν υπάρχουμε», σημειώνει ακόμη ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο οποίος δήλωσε από την πρώτη στιγμή το παρών του στη συναυλία αλληλεγγύης ενώ έκανε ήδη την παρέμβαση του ως προς την κυπριακή οικονομική κρίση, με το κείμενο «Ελεύθεροι Κατακτημένοι».

«Θα είμαι εδώ για την Κύπρο και για τον κόσμο», διαμηνύει και η Άννα Βίσση, η οποία προστέθηκε στην μακρά λίστα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στη συναυλία, ιδιάζον στοιχειό της οποίας είναι, ως γνωστό, το αντίτιμο για την παρακολούθησή της: αντί χρηματικού ποσού, οι θεατές καλούνται να καταβάλουν τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα διανεμηθούν από τις εθελοντικές οργανώσεις Reaction και «Βαγόνι της Αγάπης» στα Κοινωνικά Παντοπωλεία και σε οικογένειες που χρειάζονται την στήριξή μας.

«Η Κύπρος έχει υπάρξει εξαιρετικά γενναιόδωρη με τους Έλληνες και κυρίως με τους Έλληνες καλλιτέχνες», σημειώνει η Ηρώ, την οποία θα δούμε επίσης στη σκηνή της Τάφρου Κωστάντζα. «Και οι Έλληνες καλλιτέχνες αγαπούν την Κύπρο ως αδέρφια και ως ένα νησί που έχει γράψει ιστορία και συνεχίζει να γράφει, αποτελώντας για μας διδακτική ‘στάση ζωής’, ακόμα και με τα πιθανά λάθη της… Θα είμαστε εκεί, ως υπόχρεοι πολίτες και ως συνειδητοποιημένοι Έλληνες».

Η μουσικός Ελεονόρα Ρούσου ήταν από τους πρώτους που είπαν «ναι» σε αυτή την συναυλία, δηλώνοντας μάλιστα έτοιμη να παίζει από την αρχή μέχρι και το τέλος της ασταμάτητα. Η συμμετοχή της «είναι ο δικός μου τρόπος να προσφέρω μέσα από το αντικείμενό μου, από τη στιγμή που δεν έχω την εμπειρία ούτε και τη διάθεση να συμμετάσχω μέσα από πολιτική δράση». Και ο Δημήτρης Ζαβρός, επίσης μουσικός και συνθέτης, παίρνει την ίδια θέση: «Είναι ο μοναδικός τρόπος από το πόστο που έχω και με αυτή την ιδιότητα, να βοηθήσω όπως μπορώ», λέει. «Δεν με ενδιαφέρει να προσδιορίσω τον εαυτό μου ή την τέχνη μου μέσα από αυτή τη συναυλία, αλλά να βοηθήσω όσο μπορώ τους απλούς ανθρώπους».

Η Ε. Ρούσου έχει έναν ακόμη λόγο. «Ο κόσμος», λέει «έχει ανάγκη από μια ριζική αλλαγή και αυτή η εκδήλωση είναι μια καλή αφόρμηση για αλλαγή νοοτροπίας μέσω της αφιλοκερδούς συμμετοχής και έλλειψης υστεροβουλίας».

Ο τραγουδοποιός Δημήτρης Μακρής θα ερμηνεύσει στην σημερινή οκτάωρη συναυλία, κομμάτια τα οποία περιγράφουν την κρίση πριν καν την νιώσουμε εμείς οι υπόλοιποι. Για την δική του συμμετοχή λέει: «Νιώθω ότι θα είναι ένας χώρος όπου θα συμβεί κάτι πολύ όμορφο, από το οποίο δεν θα ήθελα να λείπω. Νιώθω ότι θα βρεθούμε εκεί χιλιάδες άνθρωποι που δεν θα μας χωρίζει τίποτα: ούτε ιδεολογίες, ούτε σημαίες, ούτε συναλλαγές, είτε κρυφές είτε φανερές. Γι’ αυτό θα είμαι εκεί. Πραγματικά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε στο τέλος της ημέρας και θα ξαναχτίσουμε την Κύπρο, καλύτερη από ποτέ».

Στη συναυλία θα συμμετάσχουν: Λίνα Νικολακοπούλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Χρήστος Δάντης, Ευριδίκη, Αντώνης Μιτζέλος, Βασίλης Χατζηλούκας, Δημήτρης Κοργιαλάς, Σοφία Παπάζογλου, Ηρώ, Άλεξ Παναγή, Χριστίνα Αργύρη, Μάρλεν Αγγελίδη, Δέσποινα Ολυμπίου, Γιώργος Καλογήρου, Ευσταθία, Αργυρώ Καπαρού, Σώτος Κωνσταντίνου, Δημήτρης Μακρής, Ελεονόρα Ρούσσου, Τεύκρος Νεοκλέους, Νίκος Ευαγγέλου, Σαλίνα, Μυρτώ Μελετίου, Μιχάλης και Πέτρος Κουλουμής, Ρόδος Παναγιώτου, μια πλειάδα βιρτουόζων μουσικών και επίλεκτες μπάντες, όπως η 20μελής ομάδα κρουστών Batukinio και τα ντόπια συγκροτήματα Λωποδύτες, Μέθεξις και Πέραμα.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Παζλ πολιτισμού στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου

Χωρίς την πλειάδα σταρ που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια αλλά με ένα αξιοπρεπέστατο πρόγραμμα ...

Φατίχ Ακίν | Στις Κάννες για έναν σκουπιδότοπο

O Φατίχ Ακίν παρουσίασε στις Κάννες τη νέα του ταινία, ένα ντοκιμαντέρ για το ...

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για τη Διεθνή Μέρα Μουσείων 2016

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και η Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του ...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Eye’s Walk Digital Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες ψηφιακών μέσων απευθύνει το Eye’s Walk Digital Festival για ένα ...

Επαναφορά ρυθμίσεων που ίσχυαν μέχρι και τον Δεκέμβριο ζητούν 15 θέατρα από όλη την Κύπρο

Με επιστολή τους προς τους Υπουργό Οικονομικών, Υπουργό Υγείας, και Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού ...

Στο σφυρί κοσμήματα της Βασίλισσας Βικτώριας

Στο Λονδίνο δημοπρατείται μια συλλογή από τα μοναδικά “κοσμήματα πένθους” της βασίλισσας Βικτώριας. Τέσσερις ...

X