Ο Κόσμος της Κύπρου | Μόνιμα στην Λεβέντειο Πινακοθήκη

Από τις 24 Απριλίου και μέχρι τις 6 Οκτωβρίου θα εκτίθεται στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο το έργο του Αδαμάντιου Διαμαντή «Ο κόσμος της Κύπρου».

Η ζωγραφική σύνθεση του σπουδαίου ζωγράφου παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στο Λεβέντειο Μουσείο.

Το έργο θα παραμείνει στο Λεβέντειο μέχρι τον Οκτώβριο και θα μεταφερθεί τον Νοέμβριο στη μόνιμη στέγη του, στην Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Το έργο εκπονήθηκε το 1967-1972 στο εργαστήριο του Διαμαντή, στην οδό Ονασαγόρου, λίγα μέτρα μακριά από το Λεβέντειο. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1975, λίγους μήνες μετά την τουρκική εισβολή, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το οποίο ίδρυσε και του οποίου υπήρξε διευθυντής ο Διαμαντής, μέχρι τον θάνατό του.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που εκτίθεται στην Κύπρο το έργο, μήκους 17,5 μέτρων και ύψους 1,75, έπειτα από 38 ολόκληρα χρόνια.

Όλο αυτό το διάστημα, «Ο κόσμος της Κύπρου» παρέμενε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τον «Κόσμο της Κύπρου», στην έκθεση θα παρουσιάζονται προσχέδιά του αλλά και το έργο «Όταν ο κόσμος της Κύπρου πρωτάκουσε τα κακά μαντάτα», το οποίο ο Διαμαντής ζωγράφισε μετά την τουρκική εισβολή. Τα δύο έργα «συναντώνται» για πρώτη φορά.

SONY DSCΑπό το στήσιμο της έκθεσης όταν τα έντεκα τελάρα της σύνθεσης έφτασαν στην Κύπρο.

Χάρη στο Ίδρυμα Λεβέντη

Πρόκειται για ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός, καθώς το μεγαλειώδες αυτό έργο του Κύπριου ζωγράφου θεωρείται το κορυφαίο της πορείας του.

Η επιστροφή του «ενισχύει εν μέσω κρίσεως την Κύπρο με τις σταθερές, αδιαπραγμάτευτες και διαχρονικές αξίες του κόσμου της, όπως αυτές αποτυπώθηκαν με τον χρωστήρα του Διαμαντή», ανέφερε μεταξύ άλλων σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο ο Χαράλαμπος Μπακιρτζής, διευθυντής του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.

Στο Ίδρυμα, άλλωστε, οφείλεται ο επαναπατρισμός του έργου από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Θεσσαλονίκης, έπειτα από έντονες αλλά ανεπιτυχείς προσπάθειες της πολιτείας και της οικογένειας Διαμαντή. Η επιστροφή έγινε κατορθωτή στο πλαίσιο συμφωνίας του Τελλόγλειου με το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη για ανταλλαγές εκθέσεων, έργων τέχνης και προγραμμάτων.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με ό,τι κατάφερε το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη», ανέφερε στο «Π» ο εγγονός του ζωγράφου, Μάρκος Διαμαντής, ο οποίος βλέπει για πρώτη φορά το έργο μετά το 1975. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα δώσει το παρόν του και ο γιος του Διαμαντή, Αλέκος.

Χρονική συγκυρία

Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η ιστορικός τέχνης δρ Ελένη Νικήτα, που μελέτησε το έργο του Διαμαντή σε βάθος και έγραψε το βιβλίο «Αδαμάντιος Διαμαντής» για την ζωή και το έργο του Κύπριου ζωγράφου [εκδόσεις Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, 1998].

Η ίδια δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη για την επιστροφή του έργου, εξηγώντας πως, «όταν ο ίδιος αναγκάστηκε να το πωλήσει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα (σ.σ. το 1976), το έκανε με βαριά καρδιά για να το προστατέψει», λόγω της ανασφάλειας στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή. «Όταν έγινε η πράξη, πήρε την υπόσχεση πως το έργο θα επιστραφεί όταν επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας».
Η δρ Νικήτα τόνισε τη σημαντικότητα της χρονικής στιγμής για την επιστροφή του έργου, καθώς η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε ήταν μετά την εισβολή και τώρα παρουσιάζεται ξανά μετά από μια μεγάλη κρίση.

+ Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο κόσμος της Κύπρου», του Αδαμάντιου Διαμαντή, πραγματοποιούνται την Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 11:30, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2013. Πληροφορίες τηλ. 22661475, www.leventismuseum.org.cy και στο facebook.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

 

You May Also Like

70η Μπερλινάλε: Στις ρίζες του ρατσισμού και της κρατικής βίας

Γράφει Νίνο Φένεκ Μικελλίδης για το ΚΥΠΕ Στις ρίζες μιας αστικής, ρατσιστικής τάξης, που ...

«Πέτρα και θάλασσα»: ο Πλάτων Ριβέλλης ψάχνει φωτογράφους

Στην Κύπρο θα βρίσκεται ο επιμελητής της έκθεσης φωτογραφίας «Πέτρα και θάλασσα», Πλάτων Ριβέλλης, ...

Αφήγηση ιστοριών από την Μαρίνα Κατσαρή

 Η αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή στο νέο της εγχείρημα, «Αυταπάτες», μόνη επί σκηνής, «εισβάλλει» στις ...

ΚΥΠΡΙΑ 2021: Καλλιτέχνες καλούνται να υποβάλουν προτάσεις παραστατικών τεχνών

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ καλεί καλλιτέχνες και οργανισμούς της Κύπρου και ...

Οι νικητές του φωτογραφικού διαγωνισμού «Πενταδάκτυλος Contemporaries»

Παράλληλα με την προσωρινή έκθεση «Πενταδάκτυλος Contemporaries», η Λεβέντειος Πινακοθήκη προκήρυξε στις 20 Μαΐου ...

7ος Παγκύπριος Μαθητικός Διαγωνισμός ΣύνθεσηςΤραγουδιού και Ενόργανης Μουσικής

Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 7ου ...

X