Δήμητρα Μπίστα και Ευδοκία Κύρκου εκθέτουν στην γκαλερί Penindaplinena

Δύο ξεχωριστές προτάσεις οι οποίες συναντιούνται στην γκαλερί Penindaplinena, στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, παρουσιάζονται από τις 12 Απριλίου στο τοπικό εικαστικό πεδίο.

Η Ευδοκία Κύρκου και η Δήμητρα Μπίστα, οι οποίες ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, μεταφέρουν την πιο πρόσφατη δουλειά τους η πρώτη στη βιτρίνα και η δεύτερη στους τοίχους της Penindaplinena, μιας γκαλερί η οποία συστήθηκε στο κοινό πριν από λίγα χρόνια και κατάφερε να αποτελεί μία από τις κύριες εστίες σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο.

Πρότζεκτ στη βιτρίνα

Η Ευδοκία Κύρκου είναι η νέα φιλοξενούμενη στον θεσμό της γκαλερί Window Project, όπου παρουσιάζει το έργο της με τίτλο Lifenet.
«Πριν απ’ όλα, πρέπει να διευκρινιστεί πως έχουμε να κάνουμε με ένα έργο – παρέμβαση», αναφέρει η Μαρία Καραΐσκου, ιστορικός τέχνης, για τη δουλειά της Κύρκου. «Ένα ασυνήθιστο σύνολο πραγμάτων (απλά χαρτιά ποικιλοτρόπως ενωμένα με μαύρη κλωστή) τοποθετείται σε μη αναμενόμενη θέση (μία διαμπερής προθήκη) και αιχμαλωτίζει ακαριαία το βλέμμα. Πράγματι, αυτή η απροσδόκητη θέα υποβάλλει τον εισερχόμενο επισκέπτη, ακινητοποιεί όμως -στιγμιαία έστω- και τον τυχαίο περαστικό. Το έργο βρίσκεται εντός συγκεκριμένου χώρου μα κατορθώνει να απευθύνεται σε όλους. Η θέασή του μπορεί να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις: έκπληξη, απορία, ίσως στοχασμό. Κανείς δεν θα περίμενε τόσες σκηνοθετικές αρετές από τόσο κοινά υλικά».

evdokiakyrkou

Το έργο Lifenet αποτελείται από λευκές κόλλες φωτοτυπικού χαρτιού και μαύρη κλωστή, υλικό που χρησιμοποιεί συχνά στα έργα της η εικαστικός.

Όλα είναι τυχαία

Η έκθεση με τίτλο «Random Walk» είναι η πρώτη ατομική της Δήμητρας Μπίστα και περιλαμβάνει παλαιότερα και τα πιο πρόσφατα έργα της εικαστικού. Μελάνι σε χειροποίητο χαρτί και διαφάνειες, μεγάλης ή μικρής κλίμακας, είναι το υλικό της Μπίστα, η οποία διερευνά δομές του φυσικού κόσμου καθώς γίνεται αντιληπτός με όρους τάξης-αταξίας και τυχαιότητας-αναγκαιότητας.
Στη δουλειά της κυριαρχεί η γραμμή και το σημείο, η πολυπλοκότητα, η λεπτομέρεια και η ρευστότητα της γραφής. Επιτυγχάνοντας διάφορους βαθμούς πυκνότητας και έντασης, κενού και γεμάτου, δημιουργεί πεδία, πλέγματα και πολύμορφες εντυπώσεις, μεταφέροντας μια υπερκοσμική σύλληψη.
Όσο για τον τίτλο «Random Walk», αποτελεί, σύμφωνα με σχετικό σημείωμα για την έκθεση, «το θεμελιώδες μοντέλο για την καταγραφή στοχαστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες δεν μπορούν να είναι προβλέψιμες και στις οποίες ο παράγοντας ’τύχη’ είναι σημαντικός».

+ Και οι δύο εκθέσεις εγκαινιάζονται την Παρασκευή 12 Απριλίου, στις 20:00. Η έκθεση της Ευδοκίας Κύρκου θα παραμείνει μέχρι την 1η Ιουνίου, ενώ της Δήμητρας Μπίστα θα ολοκληρωθεί στις 4 Μαΐου.

Για την έκθεση της Ευδοκίας Κύρκου, εδώ.

Για την έκθεση της Δήμητρας Μπίστα, εδώ.

Η γκαλερί Penindaplinena βρίσκεται στην οδό Ελλάδος 49, στη Λεμεσό. Πληροφορίες τηλ. 25340727.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Έργο της Δήμητρας Μπίστα.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

 

You May Also Like

Μια βραδιά στην Όπερα από την ΣΟΚ

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σας προσκαλεί σε μια μοναδική οπερατική πανδαισία από αγαπημένες άριες, ...

Εορταστική Συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Μέσα Γειτονιάς

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Μέσα Γειτονιάς συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής. Λέκκας, Θαλασσινός και Σαΐα ...

«Under/pants, part 1» στο Nicosia Pop Up Festival

Στις 15 & 17 Δεκεμβρίου 2020, στο Θέατρο Πόλης – ΟΠΑΠ. Μία γυναίκα σε ...

BODYPRINTS 2019

Το πρόγραμμα χορού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζει την ετήσια χορογραφική παράσταση BODYPRINTS 2019. Η ...

Συναυλίες αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Με δύο μεγάλες συναυλίες με τίτλο «95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης» , η χορωδία ΑΡΗΣ ...

Live η διαδικτυακή λογοτεχνική πλατφόρμα ΜΙΧΤΑΡΕ

Η διαδικτυακή λογοτεχνική πλατφόρμα MIXTAPΕ αποτελεί μια συνεργασία του διεπιστημονικού λογοτεχνικού φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ και ...

X