«Αντίο» Richie Havens

Απεβίωσε χθες (22/4), σε ηλικία 72 ετών, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας της folk, Richie Havens, μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη στο σπίτι του στο Jersey, της Νέας Υερσέης. Ο Havens είχε ανοίξει το φεστιβάλ του Woodstock το 1969.

Ο εκλιπών είχε σταματήσει να πραγματοποιεί μουσικές εμφανίσεις πριν τρία χρόνια, μετά από τέσσερις δεκαετίες περιοδειών και την ηχογράφηση 30 δίσκων. Σημείο αναφοράς της καριέρας του πάντως, είναι αναμφίβολα η ερμηνεία του «Freedom» στο Woodstock.

Για την ακρίβεια, εκείνη τη μέρα ο Havens έπρεπε να παίξει όλα τα τραγούδια που ήξερε. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ προέβλεπε ότι το συγκρότημά του θα εμφανιζόταν πέμπτο, όμως ο Havens κλήθηκε να εμφανιστεί στη σκηνή πρώτος, καθώς τα άλλα συγκροτήματα είχαν κολλήσει στην κίνηση, καθ’ οδόν προς το χώρο όπου διοργανωνόταν το φεστιβάλ.

«Ήταν 5 το απόγευμα και δεν συνέβαινε τίποτα», είχε δηλώσει ο Havens στο Billboard. «Είχα τα λιγότερα όργανα να στήσω στη σκηνή και τα λιγότερα μέλη στο συγκρότημά μου», πρόσθεσε. Η εμφάνισή τους θα διαρκούσε 40 λεπτά. «Κατέβηκα από τη σκηνή και μου είπαν ‘τέσσερα ακόμα τραγούδια’ κι αυτό συνέβη ξανά και ξανά. Σχεδόν τρεις ώρες αργότερα είχα τραγουδήσει όσα τραγούδια ήξερα»!

Ο Havens γεννήθηκε στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, στις 21 Ιανουαρίου του 1941 και είχε οκτώ μικρότερα αδέλφια. Σε συνέντευξή του στο CNN το 1999 είχε πει πως η μουσική του έδωσε τη δυνατότητα να εγκαταλείψει τη σκληρή γειτονιά του για να βρεθεί στην ενθουσιώδη μουσική σκηνή του Greenwich Village.

«Πιστεύω πως κληρονόμησα το μουσικό μου αισθητήριο από τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου ήταν πιανίστας με καλό αυτί. Μπορούσε απλά να ακούσει κάτι και να αρχίσει να το παίζει», σημείωσε ο Havens. «Μεγάλωσα στο Brooklyn τραγουδώντας doo-wop (σ.σ. rhythm and blues που τραγουδούσαν οι αφροαμερικανοί στις κοινότητές τους) από τα 13 μέχρι τα 20. Η μουσική εκείνη είχε το σκοπό να κρατήσει πολύ κόσμο μακριά από προβλήματα και αποτελούσε διαβατήριο από τη μια γειτονιά στην άλλη».

Κάποιες φορές ο  Havens έπαιζε σε τρία διαφορετικά μαγαζιά σε ένα βράδυ. «Το έκανα αυτό για επτάμισι χρόνια. Ήταν μια μαγική εποχή», επεσήμανε στην ίδια συνέντευξη στο CNN.

Η φήμη του ξεπέρασε πολύ σύντομα τους κύκλους του Village. Μετά την ηχογράφηση δύο άλμπουμ με την Douglas Records, ο Havens υπέγραψε με τον μάνατζερ του Bob Dylan, Albert Grossman, και με την Verve Forecast.

Μετά το Woodstock, ίδρυσε δική του δισκογραφική, την Stormy Forest, με την οποία κυκλοφόρησε έξι άλμπουμ. Ανάμεσα σε αυτά, το Alarm Clock του 1970 στο οποίο περιλαμβάνεται το δημοφιλέστερό του single: μια δική του επανεκτέλεση του «Here Comes the Sun» των Beatles, το οποίο έγραψε ο George Harrison.

Τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ο Havens ηχογράφησε διάφορα διαφημιστικά  για την τηλεόραση. Εμφανίστηκε επίσης στο Environmental Inaugural Ball, τον χορό για την ορκωμοσία του Προέδρου -τότε- των ΗΠΑ, Bill Clinton, τον Ιανουάριο του 1993. Το 2009, έπαιξε στο Bethel Woods Center for the Arts, τον χώρο όπου 40 χρόνια νωρίτερα είχε διεξαχθεί το Woodstock.

Πέρυσι, ο Quentin Tarantino χρησιμοποίησε το «Freedom» στην τελευταία ταινία του, Django Unchained.

Ο Havens είναι ο δεύτερος θρύλος του Woodstock που «φεύγει» το 2013. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαρτίου αποχαιρέτισε τα εγκόσμια ο κιθαρίστας των Ten Years After, Alvin Lee.

ΠΗΓΗ: guitarworld.com

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Γράμμα στον ενήλικα εαυτό μου

Στο τέλος κάθε χρόνου, φτιάχνουμε λίστες με τα “καλύτερα” και τα “χειρότερά” του. Είναι ...

The importance of being Earnest στα Κ Cineplex

Mια νέα εκδοχή του πασίγνωστου θεατρικού του Oscar Wilde ‘The importance of being Earnest’ ...

Δυναμικά μέτρα προαναγγέλλει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εκδηλώσεων

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επαγγελματιών Εκδηλώσεων με λύπη δηλώνει ότι για άλλη μια φορά οι ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 40η

Της Χλόης Φίνν/Εικονογράφος   Μέρες απομονωμένοι στα σπίτια μας, μα δε ζούσαμε ήδη σε ...

Μετατίθεται το 23ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου – οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ...

Γλυπτό του Παρθενώνα «δανεικό» στη Ρωσία

Για πρώτη φορά απ’ όταν μεταφέρθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, ένα από τα μάρμαρα του ...

X