To Night of Silence καλύτερη ταινία στις Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2013

Με την βράβευση των ταινιών που ξεχώρισαν κατά τις δέκα μέρες πραγματοποίησής του ολοκληρώθηκε την Κυριακή 28 Απριλίου το Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2013.

Τα βραβεία του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ, Glocal Images, διεκδίκησαν εννιά συνολικά ταινίες.

Καλύτερη ταινία αναδείχθηκε η τουρκική Night of Silence του Reis Çelik, «για την ομορφιά και την απλότητα μιας ιστορίας, δοσμένης με δυνατό και τρυφερό κινηματογραφικό ύφος. Η ταινία αποκαλύπτει έντονα συναισθήματα παρουσιάζοντας δύο ανθρώπους που αναγκάζονται να ζήσουν μαζί». Το βραβείο καλύτερης ταινίας συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 6 χιλιάδων ευρώ.

OIKOPEDO12

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής, συνοδευόμενο από το ποσό των 3 χιλιάδων ευρώ, απονεμήθηκε στην κυπριακής παραγωγής ταινία Οικόπεδο 12, του Κυριάκου Τοφαρίδη «για το θάρρος της να ανταποκριθεί στην πρόκληση της σκιαγράφησης μιας κοινωνίας εν μέσω σοβαρής κρίσης, με γερή δόση χιούμορ και συμπάθειας». Ο σκηνοθέτης, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή απονομής, παρέλαβε το βραβείο και ευχαρίστησε θερμά τους διοργανωτές του φεστιβάλ, το κοινό και την κριτική επιτροπή.

To βραβείο Glocal Images απονεμήθηκε στην ταινία La Pirogue του Moussa Tourré «για τον τρόπο με τον οποίο διηγείται την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων, έτοιμων να ρισκάρουν τα πάντα για ένα καλύτερο αύριο. Η ταινία μας ταξιδεύει σ’ένα μονοπάτι γεμάτο κινδύνους, με δυνατούς και ορθά δοσμένους χαρακτήρες, παρουσιάζοντας το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης σήμερα». Το βραβείο, συνοδευόμενο από το ποσό των 1000 ευρώ, παρέλαβε ο διευθυντής της Alliance Française Λεμεσού, κύριος Bertrand Baldet.

Τιμητική διάκριση για τον τρόπο με τον οποίο διηγήθηκε την αληθινή ιστορία της ανόδου και της πτώσης ενός αινιγματικού νεαρού αγοριού, ο οποίος χρησιμοποιείται ως όργανο ολοκληρωτικού καθεστώτος, απονεμήθηκε στην ταινία The Passion of Michelangelo του Esteban Larraín.

THEANGELSHARE

To Βραβείο Κοινού απέσπασε η ταινία The Angels’ Share του Ken Loach.

Το Φοιτητικό Βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες Queen του Mohammad Ali Bashe Ahangar και Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού του Έκτορα Λυγίζου.

Η απονομή των βραβείων έγινε από τη διεθνή τριμελή κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Ισραηλινό Εκτελεστικό Διευθνυντή του Ισραηλινού Κέντρου Κινηματογράφου Katriel Schory και μέλη την Γερμανίδα παραγωγό Marion Döring (Διευθύντρια της γραμματείας και εκτελεστική παραγωγός στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου) και τoν σκηνοθέτη από τη Ρουμανία και περσινό νικητή του Eιδικού Bραβείου Κριτικής Επιτροπής, Catalin Mitulescu.

Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Katriel Schory, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του εκ μέρους της κριτικής επιτροπής για την τολμηρή και θαρραλέα επιλογή των ταινιών, οι οποίες όπως ανέφερε “διηγούνται με τόσο συναρπαστικό τρόπο τις τόσες διαφορετικές πτυχές της σύγχρονης ζωής”.

Το φεστιβάλ δίνει ραντεβού με το κινηματογραφόφιλο κοινό τον Απρίλιο 2014.

You May Also Like

Βανδαλισμός γλυπτού σε γαλλικό παρεκκλήσι

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ακούσια καταστροφή ενός αγάλματος σε ιταλικό μουσείο, ένα ακόμη ...

Ανοιχτή και τα βράδια Δευτέρας η Λεβέντειος

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη στο πλαίσιο της Προσωρινής Έκθεσης «Απεικονίσεις και Αναπλάσεις – Οι Πρωτοπόροι ...

Υπουργός Παιδείας για τη σύσταση Υφυπουργείου Πολιτισμού

Τέθηκαν οι βάσεις για τη σύσταση Υφυπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα είναι η ομπρέλα ...

«Ύστερα μένει η θάλασσα» | Ντοκιμαντέρ για τη Γιαλούσα

Το ιστορικό «της κατάληψης μιας ανοχύρωτης, ακριτικής κωμόπολης», της Γιαλούσας, ξεδιπλώνει το ντοκιμαντέρ «Ύστερα ...

Εγκατάσταση εικαστικών έργων στο κτίριο του ΘΟΚ

Με ιδιαίτερη χαρά ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρέλαβε στις 6 και 8 Μαΐου 2021 ...

Οι προτάσεις για το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2013

Τις προτάσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ» ανακοίνωσαν σήμερα ...

X