Νέο μουσείο και έκθεση για τον Έντβαρντ Μουνχ

Με νέο μουσείο και την πληρέστερη έκθεση με έργα του εξπρεσιονιστή Έντβαρντ Μουνχ γιορτάζει η Νορβηγία την επέτειο των 150 χρόνων από την γέννηση του διασημότερου ζωγράφου της.

Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 12 Ιουνίου και μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, στο Όσλο.

Περισσότερα από 270 έργα του Ένβαρντ Μουνχ θα φιλοξενηθούν στην έκθεση, η οποία θα επεκταθεί σε δύο χώρους: στο μουσείο του Μουνχ αλλά και στο Εθνικό Μουσείο στο Όσλο.

Πρόκειται για έργα που υπάρχουν στη χώρα αλλά και έργα τα οποία ανήκουν στις συλλογές ιδιωτών ή άλλων μουσείων.

Η έκθεση θα καλύπτει όλο το φάσμα της πορείας του Μουνχ, καθώς θα περιλαμβάνει πίνακες από το καλλιτεχνικό του ντεμπούτο το 1883 μέχρι και λίγο πριν το θάνατό του, το 1944.

Στο μουσείο του Μουνχ θα φιλοξενηθούν έργα που αναπαριστούν την πορεία του ζωγράφου από το 1904 έως και το 1944, ενώ στο Εθνικό Μουσείο θα εκτεθούν έργα της περιόδου 1882-1903.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Μουσείου του Μουνχ, Στάιν Ολάβ Χένρικσεν, ο ίδιος επιθυμεί με την έκθεση «να διευρυνθεί η γνώση, η περιέργεια, ο ενθουσιασμός γύρω από τη ζωή και το έργο του Μουνχ, σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο».

Τον περασμένο Μάιο, το διάσημο έργο του πρωτοπόρου ζωγράφου «Η κραυγή» πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη για 119 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το μοναδικό από τέσσερις εκδοχές του έργου που βρίσκεται στην κατοχή ιδιώτη, καθώς οι άλλες τρεις ανήκουν στα νορβηγικά μουσεία.

Νέο «σπίτι» στο Όσλο το 2018

munchmuseumΣτο μεταξύ, η… κραυγή του Μουνχ για ένα νέο μουσείο για να στεγάσει τα έργα του, εισακούστηκε στην νορβηγική πρωτεύουσα. Όσοι έχουν επισκεφτεί το Μουσείο του Μουνχ στο Όσλο μπορούν να αντιληφθούν την ανάγκη για έναν νέο χώρο για την πολύτιμη συλλογή με 1100 πίνακες, 300ο σχέδια και 18 χιλιάδες γκραβούρες, καθώς το κτήριο είναι παλιό και καθόλου καλά συντηρημένο.

H δημαρχία του Όσλο άνοιξε τον δρόμο για το νέο Μουσείο Μουνχ, καθώς εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων το αρχιτεκτονικό σχέδιο «Λάμβδα», ένα φουτουριστικό κτίσμα κοντά στην Όπερα του Όσλο.

Η μορφή που θα έχει το νέο μουσείο είναι ένα κτήριο από γυαλί με επικλινή στέγη που σχεδίασε το ισπανικό γραφείο Herreros Arquitechtos, ενώ αναμένεται να έχει περατωθεί και να ανοίξει τις πύλες του το 2018.

You May Also Like

Η Λονδρέζικη όπερα της πεντάρας στην οθόνη ΘΟΚ και Ριάλτο

«Η όπερα της πεντάρας», το αριστουργηματικό έργο του Bertolt Brecht και Kurt Weill, θα ...

Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Ογδόντα επτά χρόνια συμπληρώθηκαν χθές 29 Απριλίου από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καβάφη (29 ...

Ακύρωση παραστάσεων ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά ...

Το πάρτι στη Βουλιαγμένη, αναβιώνει στο Μέγαρο

Τριάντα χρόνια μετά τη θρυλική συναυλία-πάρτι που πραγματοποίησε στην παραλία της Βουλιαγμένης ο Λουκιανός ...

Μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό σχεδίασε ο Ai Weiwei

Μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό σχεδίασε ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Ai Weiwei, από ...

Purple Rain στην έρημο της Σαχάρας

Το 1984, ο Prince πρωταγωνίστησε στο «Purple Rain», μια παρακμιακή, ημι–αυτοβιογραφική ροκ όπερα που ...

X