«Σύναξη αγάπης» για τη Νίκη Μαραγκού

Μία μέρα μετά την επέτειο των γενεθλίων της, που θα ήταν στις 23 Μαΐου, φίλοι και συγγενείς τίμησαν τη Νίκη Μαραγκού, τη συγγραφέα, ποιήτρια και ζωγράφο που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο στις 7 Φεβρουαρίου 2013, στην Αίγυπτο.

Με τρεμάμενη φωνή, η αδελφή της Νίκης, αρχαιολόγος Άννα Μαραγκού, καλωσόρισε το κοινό που κατέκλυσε την Πύλη Αμμοχώστου το βράδυ της Παρασκευής για τη «σύναξη αγάπης», όπως χαρακτήρισε την εκδήλωση.

Παρόντες στη βραδιά για τη Νίκη Μαραγκού, η τέως υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και η τέως δήμαρχος Ελένη Μαύρου, πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, πλήθος κόσμου που αγάπησε την ποίηση, τα μυθιστορήματα και τις ζωγραφιές της.

Ως οικοδέσποινα της βραδιάς, η Άννα Μαραγκού ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την παρουσία τους στην εκδήλωση τη Μεξικανή μεταφράστρια λογοτεχνικών έργων Σέλμα Ανσίρα, η οποία ταξίδεψε από τη Βαρκελώνη, και τη Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου από την Αθήνα.
Οι δύο κυρίες μίλησαν διαδοχικά για τη Νίκη Μαραγκού και τη σχέση φιλίας που μοιράστηκαν μαζί της, αλλά και για δύο εκδόσεις: η Σέλμα Ανσίρα αναφέρθηκε στη «Θάλασσα», ένα λεύκωμα με φωτογραφίες της ίδιας και κείμενα της Μαραγκού στο οποίο οι δύο γυναίκες μοιράζονται την αγάπη τους για το υδάτινο στοιχείο.

Η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου μίλησε για τη δίγλωσση ποιητική συλλογή «Προς Αμυδράν Ιδέα», η οποία εκδόθηκε μετά θάνατον από τις εκδόσεις Ροδακιό. Σ’ αυτή την έκδοση συγκεντρώνονται τα καλύτερα ποιήματα της Νίκης Μαραγκού, έτσι όπως τα ξεχώρισε η ίδια.

_MG_6861
Πριν από τις ομιλίες τους, η Άννα Μαραγκού διάβασε ένα συγκινητικό σημείωμα της Κλαίρης Μητσοτάκη, η οποία δεν μπορούσε να παραστεί στην εκδήλωση.

Τελευταίο ταξίδι

«Τα πολλά ταξίδια ήταν η πορεία της (Νίκης Μαραγκού) προς την αυθεντικότητα», σημείωσε η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, αναφερόμενη στους τόπους όπου ταξίδεψε η ποιήτρια. «Ήθελε να φτιάξει τον χάρτη του δικού της κόσμου», είπε ακόμη, ενώ, μιλώντας για τα ποιήματα της Νίκης Μαραγκού, σημείωσε πως «πολλά από αυτά είναι δεμένα με την ιστορία της Κύπρου».

_MG_6839
Την ομιλία της κ. Αμπατζοπούλου συνόδευε απαγγελία ποιημάτων από την εν λόγω έκδοση, από τις «συνοδοιπόρους της Νίκης Μαραγκού στον ΘΟΚ», Ανδριανή Μαλένη και Λένια Σορόκου.

_MG_6842_MG_6844

Μέσα από τα ποιήματά της, η Νίκη Μαραγκού ήθελε να δημιουργήσει πανέγχρωμες συναντήσεις ανθρώπων στα σταυροδρόμια και στα σύνορα, σημείωσε ακόμη η κ. Αμπατζοπούλου, κάτι που πέτυχε στην ποιητική συλλογή «Προς Αμυδράν Ιδέα», που έμελλε να είναι και η τελευταία της.

Στη θάλασσα

«Η Νίκη ήταν γεμάτη ιστορίες, με γοήτευσε το πνεύμα της, το γοργό βήμα της», ανέφερε η Σέλμα Ανσίρα παίρνοντας τον λόγο.

_MG_6857

Η ίδια πρωτοπαρουσίασε την κοινή δουλειά τους για τη θάλασσα, αποκαλύπτοντας και το όνειρο της Νίκης Μαραγκού για «μια αληθινή παράγκα πάνω στο κύμα, με ξύλα ξασπρισμένα από τη θάλασσα, με γλάστρες με βασιλικό, με ένα τραπέζι φθαρμένο από την αλμύρα όπου θα ακουμπούσε τον υπολογιστή της».

Η ομιλία της Σέλμα Ανσίρα:

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/94155115″ params=”show_comments=true&auto_play=false&color=ff7700″ width=”100%” height=”81″ iframe=”false” /]

Τον κύκλο των ομιλιών ολοκλήρωσε ο ζωγράφος Γιώργος Σκοτεινός, ο οποίος μίλησε για τη Νίκη Μαραγκού όταν ήταν ακόμη μικρή στο Βαρώσι. «Δεν θα πω ούτε μία λέξη για τον χαμό της Νίκης, για τον πρόωρο χαμό της», είπε ο Γ. Σκοτεινός. «Θέλω να την θυμόμαστε όλοι ευτυχισμένη σ’ αυτή τη θαλασσινή παράγκα».

Η ομιλία του Γιώργου Σκοτεινού:

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/94154446″ params=”show_comments=true&auto_play=false&color=ff7700″ width=”100%” height=”81″ iframe=”false” /]

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Γιασεμί», το αγαπημένο της Νίκης Μαραγκού, το οποίο της τραγουδούσε πάντα η φίλη της Νικολέττα Δημητρίου. Όπως και το βράδυ της Παρασκευής.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/94155417″ params=”show_comments=true&auto_play=false&color=ff7700″ width=”100%” height=”81″ iframe=”false” /]

ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΜΕΡΟΠΗ ΜΩΥΣΕΩΣ
ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Η πολυεπίπεδη αξία της γλώσσας και της διαλέκτου

Kάθε δυο εβδομάδες μια γλώσσα εξαφανίζεται και 40% του πληθυσμού παγκοσμίως δεν έχει πρόσβαση ...

Υπογραφές για την επαναλειτουργία της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή

Η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών απαιτώντας από το Κράτος να ανοίξει ...

Σεμινάριο στο μουσικό θέατρο με τους Showstoppers!

Ο ΘΟΚ προσφέρει τριήμερο εντατικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στο μουσικό θέατρο που βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, ...

Απεβίωσε ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος

Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Παύλος Σάμιος, σε ηλικία 73 ετών. Ο Παύλος ...

Νέο σινγκλ από την Eleni Era

Το πρώτο single της Eleni Era «Who You Are» κυκλοφορεί στις 19 Φεβρουαρίου. Το ...

Θέατρο Ριάλτο| Επαναλειτουργία σε νέες συνθήκες

Το Θέατρο Ριάλτο προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και λειτουργεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και ...

X