Η Πάφος ανακηρύχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017

Η Πάφος ανακηρύχτηκε σήμερα [17 Μαΐου] Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού, στις Βρυξέλλες.

Εκ μέρους της Κύπρου, την τελετή προσφώνησε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος ενώ εκ μέρους της Πάφου απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος της πόλης, Σάββας Βέργας.

Στην τελετή συμμετείχε, επίσης, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού «Pafos 2017», δρ Χρίστος Πατσαλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Χρ. Πατσαλίδης ανέλαβε προ διμηνίας την προεδρία του δ.σ. έπειτα από ένα «θρίλερ» στο πλαίσιο του οποίου ο δήμαρχος επέμενε να αναλάβει ο ίδιος την εν λόγω θέση, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει το καταστατικό του θεσμού. Βρέθηκε, δε, σε αντιπαράθεση με τους εθελοντές που εργάστηκαν για την ανάδειξη της Πάφου.

Σημειώνεται ότι εκτός από τον δρ Πατσαλίδη, το δ.σ. αποτελείται από τους Σίμο Τσέλεπο, Γιώργο Γεωργιάδη, Γιάννη Κουτσόλαμπρο, Ρογήρο Αναστάση, Ανδρέα Πετρίδη, Νίκο Ράφτη, Ανδρέα Χατζηθωμά και Σάββα Γεωργιάδη και ούτε μία γυναίκα.

Η Πάφος βρίσκεται, δε, σε αναζήτηση καλλιτεχνικού διευθυντή.

Η τελετή ανακήρυξης

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος, καλωσορίζοντας την ανακήρυξη της Πάφου, δήλωσε τα εξής στην παρέμβασή του: «Η σημερινή μέρα είναι για την Κύπρο ιστορική.  Για πρώτη φορά, μια κυπριακή πόλη  -η Πάφος-  αναλαμβάνει το βαρύ χρέος να εκπροσωπήσει τη μικρή μας χώρα σε έναν από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους ευρωπαϊκούς θεσμούς: αυτόν της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Πρόθεση της κυβέρνησης που εκπροσωπώ, είναι να επενδύσει στον πολιτισμό και να στηρίξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει την επιτυχία της μεγάλης αυτής προσπάθειας, έχοντας συνάμα πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω της διεθνούς οικονομικής ύφεσης, και η οποία πλήττει ιδιαίτερα τη χώρα μου».

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι με σύνεση και δουλειά, με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, οι Κύπριοι μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Δίνοντας το λόγο στο Δήμαρχο Πάφου, ο Υπουργός τόνισε ότι με την ανάληψη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017, η Πάφος «γίνεται ταυτόχρονα η πόλη που εκφράζει και αντανακλά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό σε ολόκληρη την υφήλιο».

Ο Δήμαρχος Πάφου, κ. Σάββας Βέργας, στην προσφώνησή του ανέφερε ότι με την αξιοποίηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και στη βάση της ιδέας του ανοιχτού εργοστασίου πολιτισμού («Open-Air Factory»), η Πάφος μπορεί πλέον να χτίσει το νέο της πρόσωπο, να αποτελέσει, μέσω του πολιτισμού, γέφυρα επανασύνδεσης και αλληλοκατανόησης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και να ανοίξει νέους δρόμους συνύπαρξης και συνεργασίας με πολιτισμούς της Ευρώπης αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Βέργας τόνισε, επίσης, ότι ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης δίνει στην Πάφο, και γενικότερα στην Κύπρο, τη δυνατότητα να βελτιώσει την οικονομία της μέσα από τη διεθνή προβολή και την αναγνώρισή της ως ένας ποιοτικός πολιτισμικός και τουριστικός προορισμός, να προσελκύσει νέες επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να ενεργοποιήσει τους πολίτες της και να φρεσκάρει τις ιδέες της.

Το 2017, σημείωσε ο κ. Βέργας, η Πάφος, μαζί με το Aarhus της Δανίας, θα γίνει η βιτρίνα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όραμα και στόχος μας είναι να κάνουμε την Πάφο μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αντάξια της ιστορίας, του κύρους και της εμβέλειας του μεγάλου αυτού ευρωπαϊκού θεσμού, κατέληξε ο Δήμαρχος Πάφου.

Από την πλευρά της, η αρμόδια κοινοτική Επίτροπος για θέματα Πολιτισμού, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή της για την ανακήρυξη της γενέτειράς της, της Πάφου, ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2017.

You May Also Like

H φωτιά στο Ακροπόλ

[Παραλάβαμε την πιο κάτω επιστολή και τη δημοσιεύουμε αυτούσια, από τη Σούζαν Παπάς, πρώην ...

Κύπρος και Ιταλία: έθεσαν τις βάσεις για προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη σε συνεργασία με την Μόνιμη Αντιπροσωπεία ...

Αμφίπολη: Στο φως μαρμαροθετημένο δάπεδο

Τμήμα μαρμαροθετημένου δαπέδου με μικρά, λευκά, ακανόνιστα τμήματα μαρμάρου σε κόκκινο φόντο, που σώζεται ...

Όταν η Ευρώπη ανακάλυψε τα αφροαμερικανικά τραγούδια: συνέντευξη με τη Βίκυ Στυλιανού

«The Deep River of Music» είναι ο τίτλος της σημερινής συναυλίας της Συμφωνικής Ορχήστρας ...

Μήνυμα του Ρότζερ Γουότερς στα ελληνικά

Οπτικοακουστικό μήνυμα συμπαράστασης προς την Ελλάδα μετέφερε ο γνωστός μουσικός Ρότζερ Γουότερς, με αφορμή την πολυαναμενόμενη ...

Διαδικτυακή συναυλία με Springsteen, Jon Bon Jovi και άλλους

Ο Bruce Springsteen, ο Jon Bon Jovi, η Halsey και άλλοι σταρ από την ...

X